AFRIKANSKA MÄSTERSKAPET 2021 Foto: Garth Manthe | Unsplash

AFRIKANSKA MÄSTERSKAPEN 2021

De Afrikanska mästerskapen 2021 kommer att spelas i Kamerun från 9 januari till 6 februari 2022. För första gången i tävlingens historia kommer hela 24 nationer att delta i kontinentens största fotbollsturnering.

Så här spelas de i Afrikanska mästerskapen

Det var tänkt att turneringen skulle äga rum redan i januari 2021, men på grund av den rådande coronapandemin bestämdes det att turneringen skulle skjutas upp i ett år. Sett till uppskjutandet av 2021 års turnering kommer turneringsarrangörerna fortfarande att använda år 2021 i sitt officiella namn, även om turneringen spelas under 2022.

För första gången kommer hela 24 nationer att delta i turneringen. Dessa 24 nationer är indelade i sex olika grupper om 4 lag vardera. De två nationer som slutar först i sina respektiver grupper går vidare till slutspel.

Finalen och bronsmatchen spelas den 6 februari i Yaounde, Kamerun.
Finalarenan är Olembe Stadium som rymmer 60 000 åskådare.

Favoriter att vinna Afrikanska mästerskapen 2021

Det är inte lätt att på förhand utse en favorit att vinna årets turnering.
Algeriet är regerande mästare från 2019 och lär med största sannolikhet vara med att slåss om titeln även i år med sin stjärnspelare Riyad Mahrez i spetsen.

I föregående final som spelades 2019 besegrade Algeriet Senegal med 1-0.
Senegal förväntas ta sig förbi gruppspelet även denna gång och slåss om en topplacering i år igen, enligt oddssättarna är Senegal favoriterna att ta hem hela turneringen. I Senegal finner vi spelare som Chelsea-målvakten Edouard Mendy, Liverpools vindsnabbe Sadio Mane samt Napolis försvarskugge Kalidou Koulibaly i huvudrollerna.

Egypten var rejäl besvikelse i 2019 års turnering då dem blev utslagna mot Sydafrika i den första utslagsrundan. Egypten är dock den nation med flest titlar från de Afrikanska mästerskapen (7 stycken). Egyptens senaste titel är från 2010, detta var deras sista titel i en imponerande svit som såg Egypten vinna tre raka mästerskap (2006, 2008 och 2010).
Även i år är förväntningarna på det Egyptiska laget skyhöga, detta då de har en av världens just nu bästa och hetaste spelare i Mohamed Salah i truppen.

Andra nationer som tidigare vunnit mästerskapet är Elfenbenskusten, Marocko och Nigeria, ingen av dessa nationer kan räknas bort när man talar om vem som kan ta hem årets titel. Nigeria spelade väldigt fint i kvalspelet till turneringen och ser väldigt lovande ut, Nigeria kommer dock att behöva resa till Kamerun utan sin stjärnspelare Victor Osimhen som visat fin form i kvalet samt i sitt klubblag Napoli.

Stjärnspelare i de Afrikanska mästerskapen

Dessa fem spelare bör man hålla ett extra öga på under turneringen.

1) Mohamed Salah, Egypten

Salah är den överlägset bästa spelaren från den afrikanska kontinenten, vissa skulle nog även vilja påstå att Salah är den bästa och formstarkaste spelaren i världen just nu. Salah leder för stunden Premier Leagues skytteliga med sina 16 fullträffar. Salah har skrivit in sig i Liverpools klubbhistoria på riktigt då han redan tagit sig upp till den fjärde bästa målskytten i Liverpools långa och anrika historia.

Salah har vunnit stora titlar som Premier League och Champions League med Liverpool, det han saknar nu är en titel med sitt landslag. Salah kom nära titeln 2017 då Egypten gick hela vägen till final, dock förlorade Egypten mot Kamerun med 2-1.

2) Kalidou Koulibaly, Senegal

Den 30-årige Koulibaly anses vara den bästa försvararen från den Afrikanska kontinenten. Koulibaly har varit i god form i Serie A den här säsongen och är en viktig del av det Napoli som slåss om Scudetton. Napoli är det lag som har släppt in minst mål i säsongen Serie A, mycket tack vare deras försvarskugge Koulibaly.

3) Sadio Mane, Senegal

Mane har varit briljant i Liverpool-anfallet även den här säsongen. I 2019 års upplaga av de Afrikanska mästerskapen valdes Mane till spelens turneringens spelare med sina tre fullträffar.

4) Riyad Mahrez, Algeriet

De regerande mästarnas framfart i år beror till stor del av Riyad Mahrez. I 2019 års turnering var Mahrez hänsynslös då Algeriet avancerade framåt i mästerskapet, Manchester City-spelaren stod då för tre mål i turneringen.

5) Sebastian Haller, Elfenbenskusten

Haller har varit ett av de hetaste namnen i årets upplaga av Champions League.
Haller har gjort minst ett mål i varje gruppspelsmatch som Ajax spelat i säsongens Champions League, Haller leder just nu Champions League skytteliga med sina 10 mål.

Så här följer du de Afrikanska mästerskapen

I Sverige kommer alla matcher från de Afrikanska mästerskapen att sändas live på Viaplays streamingtjänster.

Se kommande sändningar från de Afrikanska mästerskapen nedanför

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV