Hungarian Grand Prix Foto: Marcel Heil | Unsplash

Inför Ungerns Grand Prix

Formel 1 tar sig till Ungern för att inta Hungaroring när det är dags för Ungerns Grand Prox. Av allt att döma från de senaste racen lär även det här bli ett händelserikt och spännande lopp att se fram emot!

Senaste loppet i Frankrike

Senaste loppet kördes på Paul Ricard i Le Castellet, Frankrike. Det här var ett race som Ferraris förare Charles Leclerc verkligen behövde vinna för att komma ikapp mästerskapsledaren Max Verstappen i kampen om mästerskapstiteln.

Leclerc inledde helgen på bästa möjliga sätt genom att ta pole position med hjälp av sin stallkamrat Carlos Sainz som gett honom en ordentlig ”tow” längs banans första sektor.
Allt såg som att gå som på räls för Leclerc under racets första stint, fram tills det att Leclerc skulle byta däck. Monegasken och hans team hade valt att stanna ute lite längre än de andra som kämpade om ledningen. När Leclerc sedan gjorde sitt ”in lap” (på väg in till depån för däckbyte) och tryckte på lite extra så tappade han sedan kontrollen över bilen vilket ledde till att han kraschade in i barriärerna vilket betydde slutet på Leclercs race.

Som väntat var det då Red Bulls Max Verstappen som utnyttjade Leclercs misstag till fullo då han tog över ledningen och sedan ledde hela vägen till målflagg. Det här betydde att Max tog sin sjunde vinst för säsongen 2022 och att han utökade sin ledning i förarmästerskapet till 63 poäng.

Mercedes Benz stod även dem för ett fint resultat då de fick se både Lewis Hamilton och George Russell på pallplatserna. Det här var säsongens första dubbla pallplats för Mercedes och det visar verkligen att Mercedes bara blir bättre och bättre och att dem är att räkna med i toppen.
Mercedes form har verkligen pekat uppåt de senaste fem racen om man jämför med den katastrofala inledning de hade i inledningen av säsongen. Även om en mästerskapstitel kanske inte är trolig för Mercedes i år så har de en fin grund för nästa års säsong.

Efter Hamilton på andraplatsen och Russell på tredjeplatsen hittar vi Red Bulls Sergio Perez på en fjärde plats. Ferraris Carlos Sainz knep sedan en femteplats efter att ha startat på en nittondeplats.

Helgens Grand Prix på Hungaroring

Bana: Hungaroring, Budapest
Första Grand Prix:
1986
Sträcka:
4.381 km
Antal varv:
70
Banrekord:
1.13.447 – Lewis Hamilton, 2020

Även om det finns en lång raksträcka vid start och målgång av Hungaroring så är banan känd för att ha ett långsammare tempo med många snirkliga kurvor.
Antal hästkrafter är kanske inte det viktigaste runt den här banan utan snarare ett robust chassi och en förare som kan hantera de höga G-krafterna som uppstår när man susar igenom kurvorna.

Med det här sagt betyder det inte att Ungerns Grand Prix inte kommer bjuda på action och vara spännande, men när det kommer till banan i sig handlar det mer om precision än om hastighet.
Förarna kommer att behöva ha bra koll i sina sidospeglar för att vara medvetna om var motståndarna befinner sig för att undvika kollisioner vid omkörningar och snäva kurvor.

Se schemat från helgens Formel 1 nedanför

© TVmatchen.nu – Motorsport på TV

Förhandstitt på Ungerns Grand Prix

Det finns några saker som är värda att ta upp inför Ungerns Grand Prix.
Första grejen är att det här är det sista racet innan förarna går på en månads sommarledighet så räkna med att samtliga förare kommer att gå ut taggade till tänderna och inte ge upp enkelt när det kommer till att släppa förbi sina motståndare.

Det andra är att väderprognosen inför Ungerns Grand Prix inte ser strålande ut direkt. Visst det ska enligt prognosen bli 27 grader under helgen i Ungerns huvudstad Budapest men det är även stor risk för regn både under lördagen och söndagen. Regn har en tendens att göra racen mer oförutsägbara och spännande men vi får hoppas att regnet inte påverkar racet allt för mycket med eventuella förseningar eller liknande.

Om man blickar tillbaka till förra säsongen så var det en mycket händelserik affär där vi fick se Esteban Ocon ta sin första F1-seger i karriären.
Den här helgen är Ferrari favoriter då deras bil tar kurvorna bäst utav alla bilar på gridden, något som passar bra in på Hungaroring som är en bana full av kurvor.

Leclerc skulle nog gärna vilja ta revansch från Frankrike genom att ta en seger på Hungaroring innan sommaruppehållet och han har enligt vår mening en gyllene chans att göra det.
Utöver Leclerc som vinnare tror vi att Hamilton, Verstappen och Sainz är med och slåss om resterande pallplatser.

Formel 1 live på TV 2022

Sändningsrättigheterna för årets säsong innehas även detta år av Viaplay.
Utöver streamingtjänsterna Viaplay och F1TV kommer sändningarna från F1-kalendern visas på Viasat Motor samt så kommer utvalda sändningar och sammandrag visas på TV10.