Foto: Paul Cuad | Unsplash

Inför Frankrikes Grand Prix

Formel 1-cirkusens Europaturné är i full gång och den här gången är det Frankrikes Grand Prix som står på tur. Inför loppet leds mästerskapet av Red Bull och deras nederländske förare Max Verstappen med Ferraris Charles Leclerc hack i häl.

Senaste loppet i Österrike

Monegasken Charles Leclerc stod för en fin vinst i Österrike på Red Bulls hemmabana Spielberg för två veckor sedan när tog målflagg 1.532 sekunder före sin rival Max Verstappen.
Leclerc var ostoppbar hela loppet trots att han hade problem med maskineriet på bilen under loppets slutskede.

Leclerc tog sin femte seger i karriären i med stil och körde om Verstappen som startade racet på förstaplatsen efter att ha vunnit lördagens sprint race inte bara en eller två gånger, utan Leclerc körde om Verstappen hela tre gånger under loppets gång.

I skuggan av Verstappens och Leclercs batalj i toppen så fick vi även se Lewis Hamilton på pallen tog Mercedesföraren knep tredjeplatsen för tredje loppet i följd (Azerbaijan, England och Kanada).
Mercedes har presterat under förväntan den här säsongen men det ser onekligen ut som om de kan rädda upp säsongen om resultaten fortsätter i den trend vi sett de senaste loppen.

Någon som hade ett lopp den snabbt glömma var Ferraris Carlos Sainz som haft en otrolig  otur den här säsongen med motorhaveri och andra problem med sin bil. I Österrike fattade Sainz bil eld med bara tio varv kvar vilket innebar att han fick avbryta racet. Sainz klarade sig undan allvarliga skador då han var snabb med att hoppa ut ur cockpiten och ta sig till säkerhet innan brandkåren anlände för att släcka branden.

Red Bulls Sergio Perez hade även han ett lopp att glömma då han tidigt i loppet hade en mindre kollision med Mercedes George Russell. Kollisionen med Russell gjorde så att Perez åkte av i gruset vid sidan av banan, skadorna som tillkom av krocken påverkade sedan Perez bil så pass mycket att han var tvungen att avsluta racet efter att gjort ett försök att komma tillbaka i racet.
Russell kunde fortsätta loppet men fick ett femsekundersstraff som applicerades på hans sluttid, straffet hade inte någon större inverkan på Russell som trots straffet slutade på en fjärdeplats.

Helgens Grand Prix på Paul Ricard

Bana: Paul Ricard
Första Grand Prix: 1971
Sträcka:
5.842 km
Antal varv:
53
Banrekord:
1.32.740 – Sebastian Vettel, 2019

Paul Ricard är en av de äldsta på F1-kalendern och erbjuder alltid upp till intressant och fartfylld racing. Banan är en av de mer balanserade banorna på kalendern då den innehåller en intressant mix av såväl snabba som medelsnabba och långsamma kurvor som kommer att testa förarnas skickligheter.

Paul Ricard är en av de banorna som oftast används av vissa F1-team när de ska göra kontroller och tester inför säsongen då banan inte enbart erbjuder kurvor i olika hastigheter utan även tre raksträckor varav två är DRS-zoner. Första rakan kommer efter kurva sju, sedan kommer andra rakan precis efter två snabba svängar (kurva åtta och nio). Tredje rakan kommer sedan efter kurva femton och löper hela vägen till kurva ett.

Se schemat från helgens Formel 1 nedanför

© TVmatchen.nu – Motorsport på TV

Förhandstitt på Frankrikes Gran Prix

Bland favoriterna i helgens lopp finner vi som vanligt Red Bulls mästerskapsledare och förra årets vinnare på Paul Ricard – Max Verstappen samt hans största utmanare Ferraris Charles Leclerc.
En annan man det susas om är Mercedes Lewis Hamilton som den här helgen gör sitt trehundrade Grand Prix, en milstolpe han verkligen skulle vilja kröna med en seger. Hamilton är i fin form och ska absolut inte räknas bort i och med hans otroliga rutin och erfarenhet, britten har vunnit på Paul Ricard två gånger tidigare, i både 2018 och 2019.

Prognosen inför helgens Grand Prix i Le Castellet är strålande sol med en temperatur upp emot trettiotre grader över hela helgen, från första träningen till själva racet. Detta kommer utan tvekan vara en faktor för de olika bilarna så det ska bli intressant att se vilka inte klarar sig fram till målflagg.

Formel 1 live på TV 2022

Sändningsrättigheterna för årets säsong innehas även detta år av Viaplay.
Utöver streamingtjänsterna Viaplay och F1TV kommer sändningarna från F1-kalendern visas på Viasat Motor samt så kommer utvalda sändningar och sammandrag visas på TV10.