Inför Azerbajdzjans Grand Prix Foto: Lloyd Alozie | Unsplash

Inför Azerbajdzjans Grand Prix

Formel 1 är tillbaka i helgen och den här gången ska det tävlas på vindsnabba gatubanan ”Baku City Circuit” i Azerbajdzjans Grand Prix. Det här är en av de snabbaste och häftigaste banorna i hela kalendern och verkligen ett race som F1-fansen har sett fram emot. innan vi beger oss till Baku ska vi dock sammanfatta vad som hände i senaste loppet i Monaco.

Red Bulls triumf i Monaco

Ännu en gång var det Red Bull som tog målflagg i Monacos Grand Prix, den här gången var det dock inte Max Verstappens bil som passerade mållinjen först utan det var istället hans mexikanska stallkamrat Sergio Perez som vann det tredje loppet i sin karriär på ett spännande sätt.

Perez var i riktigt fin form och det var hans omkörning av Ferraribilarna under depåstoppet som hjälpte honom att ta förstaplatsen i loppet, när han väl hade tagit förstaplatsen så släppte han inte taget om den. Intressant nog var det Carlos Sainz som knep andraplatsen i Monaco, medan hans teamkamrat tillika mästerskapsfavoriten Charles Leclerc (som startade från pole position) avslutade loppet på en fjärdeplats. Monegasken Leclerc ledde loppet fram till det nittonde varvet, han tappade dock första och andraplatsen till Sainz och Perez när han gick in i depån för att byta däck. Båda Ferraribilarna tappade sedan varsin placering på det kommande depåstoppet som kom bara tre varv senare.

Verstappen hade ett hyfsat lopp med hans mått mätt, men lyckades enbart nå en tredjeplats. Det var dock ett fint resultat som hjälpte honom och Red Bull dra ifrån ytterligare i toppen av förar och konstruktörsmästerskapen.

Mercedes såg återigen inte så särskilt bra ut, men George Russell lyckades bli femma och Lewis Hamilton kom på åttonde plats.

Det mesta av dramatiken i Monaco stod dock vädret för, störtregn vällde ner över banan i början av tävlingen. Detta tvingade fram en försening på cirka en timme och gjorde förhållandena extremt hala när förarna till slut fick köra igång loppet. Mick Schumacher stod för dagens största krasch vilket tvingade funktionärerna att ta fram de röda flaggorna för att avbryta loppet.

Formel 1 live på TV 2022

Sändningsrättigheterna för årets säsong innehas även detta år av Viaplay.Utöver streamingtjänsterna Viaplay och F1TV kommer sändningarna från F1-kalendern visas på Viasat Motor samt så kommer utvalda sändningar och sammandrag visas på TV10.

Se alla kommande sändningar från Formel 1 nedanför

© TVmatchen.nu – Motorsport på TV

Helgens Gran Prix från Baku

Bana: Baku City Circuit
Första Grand Prix: 2016
Sträcka: 6.003 km
Antal varv: 51
Banrekord: 1:43.009 – Charles Leclerc, 2019.

Banan är ett av de nyare tilläggen till F1-kalendern, det första loppet i Azerbajdzjan gick av stapeln först 2016. 2022 års upplaga kommer att innehålla 51 varv på en 6,003 km långa banan.

Baku City-banan är en riktig sevärdhet och alltid en av favoriterna för F1-förare att tävla på.
Vad som gör den här banan till en förarfavorit är den fina blandningen av långa raksträckor (särskilt den största längs Bakus strand) samt flera intressanta kurvor som går längs den snirkliga gamla stadsdelen ” Icheri Sheher”.

Precis som i Monaco måste förarna vara extremt försiktiga då banan innehåller några mycket smala delar. Det minsta misstaget kan vara katastrofalt och kan resultera att en förare hamnar i väggen. Med detta sagt finns det fortfarande gott om möjligheter till omkörning (till skillnad från Monaco) och flera chanser för F1-fans att se bilarna släppas loss på riktigt och verkligen se hur kraftfulla motorerna kan vara.

Förare att hålla koll på i Azerbajdzjans GP 2022

Det enkla svaret är förstås ingen annan än 2021 års mästare och nuvarande ledare i F1’s förarmästerskap, Max Verstappen. Man ska inte heller räkna bort Sergio Perez i den andra Red Bull-bilen. Den berömda mexikanska föraren har stadigt förbättrat sig under hela säsongen 2022, vilket kulminerade i den magnifika men inte oväntade segern i Monaco. Perez har fått ihop några fina resultat så här långt den här säsongen och är i allra högsta grad med i jakten på titeln.

Perez har inga planer på att spela andrafiol till Verstappen under hela sin Red Bull-karriär så om mästerskapsracet fortsätter att vara lika öppet som det är nu lär vi få se en kamp om trofén utan några begränsningar.

Charles Leclerc kommer till Baku med en något dippande form. Leclerc hade två snöpliga resultat i sina två senaste race då han fick avbryta sitt lopp i Barcelona efter problem med bilen och sedan tappade sedan sin ledning Monaco. Den form han hade i början av säsongen har dalat och vi undrar var hungern efter racevinster har tagit vägen. Visserligen har en del av detta varit på grund av problem med bilen, men vi hoppas verkligen på att få se en riktig titelkamp mellan Verstappen, Leclerc och Perez under resten av säsongen.

Perez måste verkligen känna sig nöjd med sina chanser i årets race i Baku då han vann Azerbajdzjans Grand Prix 2021. Han känner till banan väl och hans självförtroende inför det här loppet kommer att vara skyhögt.

Vilka bilar kommer banan att passa?

Om de senaste loppen är något att gå efter (vilket det brukar vara), så är Red Bull definitivt favoriter i Azerbajdzjan. Bilen är extremt pålitlig och har en kuslig förmåga att hantera snäva kurvor efter tunga brytningar från raksträckan.

Russell har varit mycket konsekvent under den här 2022 års säsongen – mycket mer än Hamilton – och det finns verkligen en chans att han kan komma bland de tre bästa och nå pallen. Russells skicklighet i Mercedes är otroligt spännande för Formel 1:s framtid, eftersom vi vet att Hamilton kanske inte kommer att köra så mycket längre. Han är sjufaldig mästare, men han lär inte fortsätta att köra om han känner att han inte kan vinna mästerskapet igen.

En faktor som alla förare kommer behöva att ta hänsyn till i Azerbajdzjan är värmen i området. Bara i bilens cockpit kan temperaturen nå upp till 44 °C under loppet vilket är otroligt varmt.

Förarna måste se till att hålla koll på sin vätsketillförsel, eftersom de bara får ta med sig en och en halv liter vätska i de drickpåsar som finns i bilarna.

Förarställning

Så här ser topp 10 ut i förarställningen just nu.

1. Max Verstappen (Red Bull) 125 poäng
2. Charles Leclerc (Ferrari) 116 poäng
3. Sergio Perez (Red Bull) 110 poäng
4. George Russell (Mercedes) 84 poäng
5. Carlos Sainz (Ferrari) 83 poäng
6. Lewis Hamilton (Mercedes) 50 poäng
7. Lando Norris (McLaren) 48 poäng
8. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 40 poäng
9. Esteban Ocon (Alpine) 30 poäng
10. Kevin Magnussen (Haas) 15 poäng

Prognos inför F1-loppet i Azerbajdzjan 2022

Nu kommer den svåra delen: att gissa resultatet i  detta lopp.

Verstappen ligger nu nio poäng före Leclerc i poängställningen, men vi tror att det är ingen mindre än stallkamraten Sergio Perez är den man som han är mest bekymrad över i sina sidospeglar.

En sak att komma ihåg är just hur Max Verstappen avslutade 2021 års Baku-race, då holländaren ledde tävlingen med bara fem varv kvar när ett problem med däckdegradering uppstod, vilket fick honom att snurra och krascha in i barriärerna.

Om Verstappen håller hela racet ut så är han storfavorit att ta hem det, om inte Verstappen skulle vinna tror vi att Perez vinner Azerbajdzjans Grand Prix för andra året i följd. Hans tidigare resultat på Baku City Circuit samt boostade självförtroende och pondus efter segern i Monaco gör honom till en av favoriterna att plocka hem helgens race.

Medan Verstappen och Perez slåss om förstaplatsen tror vi att Russell, Leclerc och Sainz kommer att slåss om platserna tre till fem.