F1 ABU DHABI GRAND PRIX 2021: DEN STORA FINALEN Foto: Carl Jorgensen | Unsplash

F1 – DEN STORA FINALEN

Äntligen är det dags för den stora finalen i årets F1-säsong, årets sista race går av stapeln på söndag i Abu Dhabi, du hänger väl med?

Den som önskade sig dramatik i slutspurten av årets F1-säsong blev inte besviken efter föregående helgs Grand Prix i Saudiarabien.

Lewis Hamilton lyckades ta en imponerande seger i Saudiarabien medan Max Verstappen slutade tvåa, detta betyder att vi har två titelkandidater som ligger på samma poäng inför årets sista race i Abu Dhabi, något som inte har hänt sedan 1974.

Hamilton och Verstappen har båda 369,5 poäng, detta betyder att Abu Dhabis Grand Prix kommer att bli direkt avgörande för vem som vinner årets förarmästerskap. Den förare som kommer före den andre blir världsmästare säsongen 2021, F1-fans kunde inte ha bett en mer spännande upplösning.

Sammanfattning av Saudiarabiens Grand Prix

Vilket race vi bjöds på!

Hamiltons seger i Saudiarabien var full av kontroverser och dramatik, ungefär som vi hade förväntat oss.

Hamilton tog pole position i lördagens kval före hans stallkamrat Bottas och hans rival Verstappen. Mercedes stjärnförare ledde i början av loppet, men två rödflaggade stopp förstörde nästan kvällen för britten.

Ett av de mest spännande och hetaste ögonblicken i loppet hände i varv 36, när Hamilton försökte passera Verstappen. Verstappen blev ombedd att släppa förbi Hamilton på varv 37 varpå holländaren bromsade in långsamt med Hamilton precis bakom sig, detta resulterade i att Mercedesbilen kolliderade lätt med Red Bull-bilen och fick en liten skada på framvingen.

Trotts detta fortsatte Hamilton och Verstappen att duellera fram och tillbaka några ytterligare varv, Den brittiska stjärnan Lewis Hamilton gick slutligen om Verstappen på varv 43 och ledde sedan loppet fram till målflaggan.

Abu Dhabis Grand Prix – Var, när och hur?

© TVmatchen.nu – Motorsport på TV

Alla sändningar från helgens Grand Prix kan streamas på Viaplay eller ses på kanalen V Sport Motor.

Inför årets sista lopp

Årets lopp på Yas Marina-banan kommer att bli en ny utmaning för stallen och förarna, detta är då banan genomgått vissa layoutförändringar.

Bandesignern Jarno Zaffelli har gjort modifieringar som har förkortat den totala banlängden, samt så har antalet kurvor minskat från 21 till 16.

Zaffelli har förklarat att förändringarna främst var inriktade på att förbättra underhållningen genom att göra banan snabbare samt fler skapa fler möjligheter för omkörningar.
Simuleringar har visat att varvtiderna kommer att minska med ungefär 13 sekunder, detta innebär att ett genomsnittsvarv bör ta cirka en minut och 23 sekunder.

Trotts det faktum att Red Bull presterat bäst på Yas Marina-banan 2020 är det svårt att välja en favorit inför helgens race. Alla team och dess förare kommer att behöva anpassa sig till de nya modifieringarna som gjorts på banan.

Vi kan förvänta oss att Mercedes bil kommer att flyga fram på den 1,2 km långa raksträckan medan Red Bulls bil mycket väl kan prestera bättre i banans sista sektor där vi finner snävare och tajtare kurvor.

Vem tror du vinner den stora finalen och blir världsmästare 2021?