Jonas Jerebko – Karriären i NBA

Jonas Jerebko, ett namn som förekommer alltmer frekvent i den svenska mediebevakningen. Efter en flera år lång sejour i USA och NBA där han blandat och gett, har den svenska basketstjärnan nu hittat formen med besked. Höstens prestationer lovar mycket gott och för bara ett par veckor sedan passade han på att slå sitt tidigare rekord vad gäller poäng under en match. Läs mer om Kinnasonens väg från baskethallen i Borås till stjärnglansen i Kalifornien! 

Klicka här för information kring vart du kan se NBA på TV/Stream 

På väg mot sin bästa säsong 

Livet leker för den 2.08 meter långa svensken i Golden State Warriors. Laget är en av kandidaterna till NBA-titeln och Jonas Jerebko spelar en stor roll i klubbens succéhöst trots hans roll som inhoppare. Ett hårt jobb och en god syn till träning har gjort Jerebko till en uppskattad spelare i toppklubben på den amerikanska västkusten, där bland annat Kevin Durant och Stephen Curry också huserar. 

Golden State Warriors leder i skrivande stund Pacific Division, tvåa i Western Conference. Jonas är fjärde bästa poängspelaren i laget, ändå har han bara fått starta ett fåtal matcher och mestadels fått nöja sig med inhopp ifrån bänken. Bara för ett par veckor sedan lyckades Jonas Jerebko med att slå sitt personliga rekord vad gäller poäng under en och samma match. Det var när hans lag, Golden State Warriors, vann mot Dallas Mavericks med 120–116 som Jonas Jerebko lyckades kasta in hela 23 poäng åt sitt lag, tredje bäst av alla spelare under matchen. Stor matchhjälte och flera värmande betyg av basketexperter och spelare i USA har gjort att Jerebko är spelaren på de flestas läppar just nu. 

Med knappa halva säsongen spelad ser det mesta ut att gå Jonas Jerebkos väg. I mitten av april när 82 spelade matcher är avklarade kommer det mest troligt vara dags för Golden State Warriors att kliva in i slutspelet. Laget kan vid seger av årets säsong plocka hem sin tredje raka ligatitel, något som få lag lyckats med tidigare. 

Från Kinna till Kaliforniens stjärnglans 

Den nu 31 år gamla Jonas Jerebko började sin resa tidigt i Marbo Basket, Borås. Det stod tidigt klart att hans talang var något speciellt i en annars tunnsådd svensk konkurrens. Efter en kortare period i Planja Basket valde Jerebko att testa lyckan utomlands, Angelico Biella i Italien. Korta notiser i lokaltidningen byttes ut mot stora uppslag i Gazettan, autografskrivningar och lyxhotell, men resan hade bara börjat. 

Det var i augusti 2009 som Jerebko blev första svensk någonsin att krita på för ett NBA-lag, Detroit Pistons. Efter en ruskigt fin rookiesäsong med många spelminuter och flera fina insatser blev Jonas till en publikfavorit i Detroit. Under försäsongen 2010 ådrog sig Jonas en ordentlig skada när hälsenan gick av. Lång rehab väntade och väl tillbaka så dröjde det inte länge innan Jonas hamnade i Boston Celtic. Några klubbyten senare hamnade Jerebko inför denna säsong i Golden State Warriors, ett lag som av flera experter tippats vara med i toppen av NBA. All träning och allt jobb ifrån Jerebkos sida belönade honom med en chans som de flesta basketspelare bara kan drömma om.

Renegades – Esport

Jonas Jerebko äger även Renegades, en välkänd organisation inom esport. Renegades startade som ett CS:GO lag 2015 där dom förvärvade det australiensiska laget Vox Eminor. Vidare till september 2016 köpte basketstjärnan upp den australiensiska franchisen med anledningen av att han själv är en stor spel-entusiast. Med kunskap från traditionell sport vill Jonas tillbringa en bättre stabilitet i den annars ganska stormiga esport-scenen.

Se esport live gratis här

Jerebko och det svenska landslaget 

För svenska landslagets del är 2019 ett år utan mästerskapsspel. Världsmästerskapet som spelas i Kina senare i år är en turnering som Sverige misslyckades att kvalificera sig för då man kom sist i första kvalrundan. Istället får man rikta in sig på EM 2021, en turnering som Jonas Jerebko inte stängt några dörrar från att delta i. Tyvärr för svensk del låter inte NBA-klubbarna sina spelare lämna för landslagsspel under pågående säsong, vilket betyder att Jerebko inte kommer att kunna representera Sverige under kvalspelet utan först när det vankas slutspel. 

NBA – National Basketball Association 

Lag: 30 stycken 

Conference: 2 stycken (Western & Eastern) 

Divisioner: 6 stycken (Atlantic, Central, Southeast, Northwest, Pacific & Southwest) 

Pågår: Oktober-April 

Det här är NBA 

NBA ses som den bästa basketligan i världen och är en dröm för alla basketspelare. Intresset, lönerna, och mediebevakningen är enorm vilket gör ligan till den mest attraktiva. 1946 skapades ligan och 1949 tog den namnet NBA, National Basketball Association. I dagens upplaga av NBA deltar 30 lag, 29 kommer ifrån USA och ett ifrån Kanada. Lagen spelar 80 matcher vardera, upplägget för hur många gånger vart och ett av lagen möter varandra skiljer sig en del från vad vi är vana vid ifrån till exempel fotbollen. Ett lag möter lag ifrån sin egen division fyra gånger per år (16 matcher), sex av lagen ifrån de övriga divisionerna i samma conference fyra gånger (24 matcher), de resterande lagen tre gånger (12 matcher) och till sist samtliga lag ifrån motstående conference två gånger (30 matcher). Frågor på det? 

Grundspelet pågår från oktober fram till mitten av april, med ett litet uppehåll för de årliga All Star-matcherna i februari. De åtta bästa lagen ifrån varje conference går vidare till slutspel efter att grundspelet är avslutat. I slutspelet är det bäst av sju matcher som gäller. 

Mesta mästarna är Boston Celtics (17), regerande mästare är Golden State Warriors. 

NBA på TV och Stream här!