Europatipset 16/5

Säsongen ute på kontinenten når sin kulmen och ett poäng kan göra skillnad både i toppen och botten. Särskilt på Spanien och England fokuseras strålkastarna, men raden kryddas med tyskt, italienskt och svenskt. Nu startar resan mot 13 gröna, sköna bockar!

Spelstopp: 15:04

För att ha möjligheten att slåss om dagens prispott på Europatipset behöver du ett konto hos Svenska Spel. Om du inte redan är kund hos Sveriges tryggaste spelbolag kan du signa upp HÄR


1. Tottenham – Wolverhampton 2

Ångrar sig Tottenham bittert över att ha sparkat Mourinho? Ryan Mason har inte blivit den injektion värdarna hoppats på, och senast i Leeds var det inget snack om vem som förtjänade segern trots att Spurs hade ett ordinarie manskap. Londonklubben går mot en jobbig sommar som kan bli extra jobbig om Europaspel missas. Muskelberget Adama Traoré blev matchens lirare för Wolves när han som inhoppare satte viktiga 1-1. Nunos mannar vann senare kampen, och ett tillskott har inkommit i att Willy Boly nu tränar med truppen igen efter att långtids-covid hållit ivorianen borta från spel. Vargarna är en bra skräll sett till Spurs labila kynne, och därmed streckas det från höger.

2. West Bromwich – Liverpool 2

I grevens tid har Liverpool vaknat till liv, och känslan är att The Reds i slutändan kommer att krångla till sig en plats i Champions League. Insatsen på Old Trafford i torsdags var en uppvisning i vinnarmentalitet och mångsidighet då målen kom på kontringar och fasta situationer. Viktigt var också att få igång Diogo Jota som kan bli tungan på vågen. West Brom är ett Championship-lag efter nederlaget på Emirates, och innerst inne visste Big Sam att det var ett omöjligt uppdrag när han tog över The Baggies i december. De spelare som håller måttet i Premier League (Matheus Pereira, Conor Townsend) kommer sannolikt att behöva säljas i sommar. Salt strös i såren av Jürgen Klopp när radens tyngsta spika bankas med kraft!

3. Everton – Sheffield United 2

Carlo Ancelotti skulle lyfta Everton till oanade höjder, men när en handfull omgångar återstår får The Toffees vara nöjda om den ens blir Europaspel. Dominic Calvert-Lewin, fostrad i Sheffield United, är väl den enda som varit någorlunda jämn sett över hela säsongen med sina 16 baljor, men strikerns axlar kan inte bära ett helt lag. Ja, det stämmer att The Blades är ett av de sämre Premier League-lagen någonsin sett till poängskörden, men det är märkligt att en trupp som för ett år sedan åstadkom så oerhört mycket bara ramlar ihop. David McGoldrick och Sander Berge med flera är egentligen bättre än så här, och för hederns skull plockar Sheffield fram kämpaglöden. X2 är modigt, men kringskär också den ovärda ettan.

4. Hammarby – Djurgården 2

Dags för ett nytt nollåttederby med två randiga lag på gång. Efter Bajens torsk på Friends har söderbröderna gått bättre tack vare mjukare motstånd i form av Häcken, Sirius och Varberg. I dessa matcher har prickskytten Akinkunmi Amoo hittat ny “amoonition” när 18-åringen tagit sig upp på tre seriestrutar. Djurgården har liknande form, men det är hemmaviktorian mot MFF som imponerar mest. Speedkulan Edward Chilufya har haft fin utväxling denna vår, och i denna takt kommer Blåränderna att få in en fet summa pengar när zambiern säljs. Förhållandevis jämnt på förhand, men Järnkaminerna har lite mer kvalitet. Vi singlar tvåan på Tele2!

5. Milan – Cagliari 1

Toppen mot botten i Serie A. En seger här och AC Milan har säkrat spel i mästarligan för första gången på nästan ett decennium. Med 12-0 i målskillnad på de tre senaste omgångarna där stjärnor som Brahim Díaz och Ante Rebic skrivit in sina namn i målprotokollet är det klar fördel Milan. Cagliari, som inte betvingat Rossoneri på San Siro sedan 1997 efter mål av kultliraren Roberto Muzzi, förlängde förvisso sin svit på obesegrade matcher till sex stycken på raken i och med 0-0 mot Fiorentina, men vilket sömnpiller öborna producerade! Inte ett avslut på mål på 90 minuter, och att ha en massa småskador hjälper inte. Den något intensivt streckade ettan är utgångstecknet. Finns stålar kan krysset klistras på.

6. Athletic Bilbao – Real Madrid 1

Den spanska bonanzan inleds i landets minst spanska region, Baskien. Värdarna har under säsongen bjudit på bittra cupfinaler och varit något av en jättedödare med massvis av poäng mot Atlético och Sevilla för att nämna två lag. Mot Real och Barca har Los Leones inte gjort bort sig heller och hållit jämna steg tack vare målmän som Inaki Williams och Álex Berenguer som bägge vilades i Huesca. Det var Reals gamla garde Luka Modric och Karim Benzema som öppnade och stängde matchen i Granada. Marängerna är fortsatt i guldstriden, men har under säsongen tappat poäng blandat och gett en hel del. Vi streckar från vänster och håller tummar och tår för knall på San Mamés!

7. Alavés – Granada 1

Baskien behåller sitt grepp om oss lite till. Alavés behöver någon pinne till för att kunna andas ut, och den blytunga triumfen mot Elche löste upp en och annan nervknut hos de blåvitrandiga. Garanten Joselu prickade in psykologiskt viktiga 1-0 före paus och resten blev historia. Spel på två fronter långt i april blev för mycket för Granada som nu faller ihop. Andaluserna har inga anledningar att blicka vare sig uppåt eller nedåt och faller därmed offer för hungriga värdar. En 45-procentig etta att singla.

8. Real Betis – Huesca X

Kärleksaffären Real Betis har med delade poäng fortsätter. Manuel Pellegrinis manskap tog kryss nummer sju på de senaste åtta omgångarna när försvaret tittade på bollen istället för på Eibars Sergi Enrich som ganska ostört kunde nicka 1-1 ett par minuter från slutet. Försvann Europaspelet där? Omöjligt är det inte. Huesca lever farligt nere i botten där uddamålssegrar hemma och uddamålsförluster borta är melodin. Fixstjärnan Rafa Mir är den som vanligtvis gör det framåt för gästerna, och strikern hade en bland annat en farlig nick mot Bilbao (1-0). Nu blev det ingen strut, men då tog anfallskollegan Sandro Ramírez ansvar med ett lågt skott som med målvaktens hjälp gick in. Det luktar 1-1 i på Benito Villamarín, men ska det garderas blir det med ettan.

9. Atlético Madrid – Osasuna 1

Ligatiteln som såg så säker ut i höstas blev skakigare under våren, men nu sitter Atlético åter i förarsätet och har allt i egna händer. Carrasco och Correa stod bakom trean mot svåra Sociedad i onsdags, och hemma i Madrid är Los Colchoneros rena bunkern med ynka tio insläppta av Jan Oblak på 18 matcher. I mitten, utan mål och mening med färden, ligger Osasuna. Ingen bortatrea i en storstad sedan juli månads segervrål på Camp Nou, och ett läckande försvar. Inga argument för annat än en spiketta föreligger.

10. Barcelona – Celta Vigo 2

De senaste fyra omgångarna har Barcelona visat klara tecken på likgiltighet. Blaugranas kastade två nya poäng sjön i tisdags mot Levante, och en utrensning i truppen modell större behövs om katalanerna (utan avstängde Frenkie de Jong) på nytt ska utmana i mästarligan och i La Liga. 4-2-seger i Villarreal gav Celta mersmak, och visar att Los Célticos kan knäcka topplagen på en bra dag. Det följdes upp med 1-0 mot Getafe som var de ljusblåas fjärde raka trepoängare. Mot detta svajiga Barcelona är det på gränsen till tjänstefel att inte gå för tvåan som ger enorm återbäring. Heltäckningsmattan rullas givetvis ut i Katalonien. 

11. Real Sociedad – Valladolid 2

Tillbaka till Baskien där 2020 års cupmästare Real Sociedad kämpar med näbbar och klor för att hålla kvar sin femteplats. La Real har emellertid varit väldigt opålitliga sedan december månad, och nu har även Alexander Isaks målproduktion gått i stå; bara två kassar sedan mars. Valladolids premiärkryss mot just Sociedad lovade mer, men säsongen har inte utvecklats väl för Pucela. Gästerna brukar dock vara en liten nagel i ögat på baskerna, och Óscar Plano avgör emellanåt kamper på egen hand med sina mål och målgivande passningar. Fågel eller fisk blir det för Valladolid här. Etta-tvåa!

12. Villarreal – Sevilla 1

Den spanska touren når sitt slut i regionen Valencia med stark Europa League-färgning. De regerande EL-mästarna Sevilla har endast en teoretisk chans att vinna La Liga, och spelet mot Valencia var väl inte jätteimponerande. Fernando löste upp motståndarförsvaret med sin precis passning som friställde måltjuven Youssef En-Nesyri då och 1-0 var därmed ett faktum. Mer kommer att behövas här. Villarreal har en Europa League-final senare i maj, men behöver säkra spel i nästa upplaga av turneringen via ligapositionen. Den kampen är vidöppen, och då vilas inte Gerard Moreno och Paco Alcácer mer än nödvändigt. Hakan sticks ut en bit och en spännande chansspik går in!

13. RB Leipzig – Wolfsburg 2

Säcken knyts ihop i forna DDR. Tack vare Frankfurts poängtapp har Leipzig säkrat spel i Champions League även nästa säsong, och tur var väl det då besvikelsen var stor efter torsdagens klara cupfinalförlust mot Dortmund. Dani Olmos missil var en liten tröst, men Sachsenklubben var direkt dålig på skydda sig mot BVB:s kontringar. Wolfsburgs defensiv är näst bäst i Bundesliga, och det kan tillskrivas det fransk-amerikanska mittlåset Maxence Lacroix och John Brooks som har disciplin och trygghet som ledstjärnor. Rensartvåan skulle innebära ett stort steg mot CL för Die Wölfe, och att knäcka Leipzig är inte omöjligt. X2 på större system.

Spiken! – Liverpool

Glöden är tillbaka hos Klopps manskap som insett allvaret i rättan stund. Mot ett degraderat West Brom kommer Diogo Jota och Mohamed Salah att ha lekstuga med potentiell målorgie som följd. Come on you Reds!

Skrällen! – Celta

Barcelonaspelarna vill helst bara bort, och det brukar sällan bli bra då. För Celtas del är detta en chans att ta en skalp som skrivs in i historieböckerna samtidigt som säsongen får ett trevligt avslutande kapitel. Galicisk skrällviktoria, tack!

Har du vad som krävs för att fixa 13 rätt på Europatipset? Det kräver både kunskap och fingertoppskänsla, men kan ge riktigt bra betalt vid en fullträff. Missa inte chansen att visa upp din analytiska förmåga när det kommer till fotboll. Signa upp ett konto hos Svenska Spel HÄR


96 rader

  • 1. Tottenham – Wolves x2
  • 2. West Brom – Liverpool 2
  • 3. Everton – Sheffield U x2
  • 4. Hammarby – Djurgården 2
  • 5. Milan – Cagliari 1
  • 6. A.Bilbao – R.Madrid 1x
  • 7. Alavés – Granada 1
  • 8. Real Betis – Huesca 1x
  • 9. A.Madrid – Osasuna 1
  • 10. Barcelona – Celta Vigo 1×2
  • 11. Sociedad – Valladolid 12
  • 12. Villarreal – Sevilla 1
  • 13. Leipzig – Wolfsburg 2

864 rader

  • 1. Tottenham – Wolves 1×2
  • 2. West Brom – Liverpool 2
  • 3. Everton – Sheffield U x2
  • 4. Hammarby – Djurgården 2
  • 5. Milan – Cagliari 1x
  • 6. A.Bilbao – R.Madrid 1×2
  • 7. Alavés – Granada 1
  • 8. Real Betis – Huesca 1x
  • 9. A.Madrid – Osasuna 1
  • 10. Barcelona – Celta Vigo 1×2
  • 11. Sociedad – Valladolid 12
  • 12. Villarreal – Sevilla 1
  • 13. Leipzig – Wolfsburg x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100