Patrik Westberg – Årets Sportkommentator 2018

Igår hade vi äran att få träffa Patrik för att överlämna priset för årets sportkommentator 2018.
Vi fick även chansen att göra en intervju.

Hur känns det att bli krönt till Årets Sportkommentator 2018?

Naturligtvis blev jag glad men också förvånad när jag fick höra att jag var nominerad, att jag dessutom får vinna tävlingen är lite svårt att ta in. Responsen har varit fylld av värme med vänliga meddelanden och många fina kommentarer och uppskattning. Såklart är det här en underbar känsla, men än viktigare är att veta att det finns människor där ute som verkligen gillar att jag kommenterar på mitt sätt och det är bästa priset jag kan tänka mig. Jag brukar vara väldigt hård mot mig själv, men just nu är jag bara glad över att veta att jag kan vara mig själv kommentera på mitt sätt och att det är ok..

TVmatchens VD Erik Jensen överlämnar priset till Patrik Westberg

Har du alltid velat kommentera sport?

Sport har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag spelade både fotboll, hockey och handboll som yngre och jag har alltid tagit njutning i att se proffsen spela. Som ung hade jag drömmar om att få kommentera sport men fick höra i skolan att jag inte var tillräckligt bra, att jag aldrig skulle åstadkomma något här i livet. Det tog på mig och jag tappade gnistan och tron på att det var möjligt, men jag gav aldrig upp. Det var inte förrän jag passerat 30-strecket som jag fick möjligheten att närma mig och förstod att jag kanske kunde prova att nå min dröm ändå. Jag började med mindre event och allteftersom tiden gick blev jag rekommenderad  till större event och speakerjobb. Provade också radio, det blev sport på den lokala radiostationen och det gav blodad tand. Till slut kontaktade jag ett produktionsbolag i Stockholm. Det tog sin tid och när jag väl fick chansen att testa så höll jag på att vända och åka hem, jag kände mig liten rädd och ensam med väldigt lite tro på mig själv. Men jag tog mig samman och gick in för första gången i en TV-studio, när testsändningen startade släppte alla nerver, det var en underbar känsla, jag slutade tänka negativt och njöt av stunden, den känslan har jag sedan haft med mig, varje gång en sändning startar så försvinner destruktiva tankar och istället är det glädje, passion och en stor vilja att göra mitt allra bästa för tittarna.

Vad krävs för att bli en bra sportkommentator?

Man kanske måste vara lite knäpp, älska sport, va noga med språk och framtoning och alltid vara väl förberedd.

Sedan har alla sitt sätt att kommentera men jag tycker själv om att kommentatorer är olika, alla behöver inte vara exakt på samma sätt.

Utöver det är bara att jobba, jobba och jobba.

Men som sagt, du måste alltid vara noggrann i dina förberedelser.

När jag förbereder mig inför en match försöker jag se till att alltid ha koll på mer än vad som behövs, på så sätt kan jag slappna av lägga fokus på det som händer i matchen och vid vissa tillfällen ge relevant information, jag kan ibland ge mindre relevant information men händelser som sticker ut och gör mig glad kan jag kommentera på kanske lite annorlunda vis.

Ibland kan jag sitta extremt lång tid inför en match för att vara helt säker på att jag har stenkoll på precis allting och kan leverera på bästa möjliga sätt, men jag har blivit bättre på att sortera, jag behöver inte veta vad vänsterbackens mormor har för skostorlek, typ….

Har du någonsin varit nervös inför en match?

Jag har alltid en viss nervositet och det ser jag mest som positivt, för några år sedan var det dock inte hälsosamt för jag var nästan sjuk av nervositet och rädsla att misslyckas, jag har jobbat hårt på att hitta rätt nivå och att inte vara för hård mot mig själv, det är en ständig kamp. Annat är det när jag sitter hemma och kollar en match med ett svenskt landslag , jag kan inte vara still och jag låter nog ganska mycket framför TV:n Jag är väldigt passionerad när det kommer till sport och jag har lätt för att visa det.

Har du någon gång stått för en riktig ”groda”?

Visst har jag det, vi är är mänskliga och det är naturligt att misstag sker, jag har dragit mina strå till stacken också. Många av misstagen har jag accepterat och lagt bakom mig, försöka att lära av misstagen. Vissa mins (tyvärr) grövsat tabben, men eftersom jag hört att många skrattade gott så bjuder jag på den. Se klippet här:

Det hände, jag sa det, jag kom på mig själv och började gapskratta och kunde inte få stopp på mig själv, det känndes som en evighet innan jag slutade skratta men det var ju faktiskt inte så länge.

Vilket sportevenemang drömmer du om att få kommentera?

Sverige i VM i fotboll, en VM-final hade jag heller inte tackat nej till. Att kommentera stort mästerskap med Sverige involverat skulle vara otroligt utmanande, med den enorma passion som uppstår när vi tillsammans så gärna vill se en Svensk framgång.

Vilket sportevenemang ser du mest fram emot under 2019?

Ännu en säsong av Allsvenskan såklart!  EM-kvalmatcherna väger också väldigt tungt här. Förhoppningsvis kommer jag få chansen att kommentera några av de stora matcherna. Jag vill bara fortsätta att göra det jag gör och samtidigt bli en bättre kommentator.

Har du något favoritlag i Allsvenskan och vem vinner serien i år?

Något favoritlag har jag inte längre, jag hade innan jag började kommentera men den där favoritkänslan försvann när jag började kommentera matcherna. Jag tror årets upplaga av Allsvenskan kommer bli väldigt jämn i toppen, Malmö känns väldigt starka, tillsammans med AIK. Men även lag som Djurgården och Norrköping har chans, det finns lag som kan skrälla, Häcken kan vara med Hammarby kan med hjälp av sina publik vara med i racet. Jag hoppas på en jämn säsong med många lag inblandade.

Följer du någon svensk spelare utomlands?

Ja, Zlatan när han spelade i Europa, men i MLS så finns inte samma intresse från mitt håll. LA.

Finns det några spelare ute i de europeiska ligorna som du vill se i det svenska landslaget?

Absolut, jag kan se flera unga spelare som kan nå långt men att ta det sista steget från bra till superstjärna, det är svårt att förutspå men om jag ska nämna ett par spelare så Alexander Isak eller kanske Daleho Irandust, fortfarande unga och har många många år kvar att ge!

Vad tycker du om Victor Lindelöfs säsong såhär långt i Manchester United?

Nu när Mourinho är borta har han chansen att bevisa  för alla hur pass bra han är. Han är otroligt stark mentalt, han har fått en del kritik men har ändå lyckats spela felfritt när pressen på honom varit stor. Nu med Ole Gunnar Solkjaer vid rodret kommer han att fortsätta visa upp sin bästa sida.

Följer du några lag ute i Europa?

Många, kanske rentav för många haha! Jag önskar att jag kunde följa allihopa, men jag har en familj att tänka på och då hamnar den europeiska fotbollen lite sidan av ibland, men jag har koll.

Vad var den mest överraskande sportskrällen förra året?

Personligen var den största skrällen hur bra Sverige var i fotbolls-VM. Det var ingen på förhand som hade kunnat tro att det skulle gå så bra som det gick. Jag blev både förvånad och otroligt glad att vi lyckades ta oss till kvartsfinal, jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det!

Hur är Sveriges chanser i det pågående världsmästerskapet i handboll?

Jag tycker chanserna är hyfsat goda. Vi har ett bra lag och en bra tränare, vi har bra spelare men framförallt ett lag, en svensk modell som kan ge resultat igen.