Åre 2019 – Alpina VM

Det senaste världsmästerskapet som kördes i Åre var en blågul succé. Anja Pärson blev mästerskapets mest lysande stjärna med tre guld och ett brons. Även Patrik Järbyn och Maria Pietilä-Holmner tog medaljer, men denna framgång kommer att bli svårt att försvara. I OS för drygt ett år sedan så tog Sverige två guld i slalom, både på herr- och damsidan. Dock har varken André Myhrer eller Frida Hansdotter övertygat på samma sätt hittills under säsongen. Inför VM så ser det ganska mörkt ut för Sverige att ta medaljer, men skrällar har ju skett förr. Här följer en genomgång av några grenar och favoriterna i dessa inför VM.

Alpina VM på TV & Stream

Slalom Herrar Åre 2019

Ett getingbo som är svårtippat. De senaste årens giganter Hirsch och Kristoffersen har de senaste veckorna fått en riktigt svår motståndare i fransmannen Clément Noel. Fransmannen vann både i Wengen och Kitzbuhel, och ses tillsammans med de två andra som favorit i slalomtävlingen. Den svensk som skulle kunna utmana om en eventuell pallplats är André Myhrer. Han verkar vara på väg mot formen igen, efter en ganska svag säsong hittills.

Andre Myhrer, vann överraskande OS-guld i Pyeongchang, Syd-Korea. (AP Photo/Morry Gash)

Slalom Damer Åre 2019

Här finns egentligen bara ett namn att skriva och det är suveräna Mikaela Shiffrin. Den som kanske kan utmana är Petra Vhlova som tog en seger i januari. Utöver denna ”plump” i protokollet så har Shiffrin sopat rent. Sverige har flera damer som kommer slåss om topp 10 placeringar, där Frida Hansdotter troligen är den mest störst chans på medalj.

Shiffrin har varit näst intill ostoppbar och är storfavorit till VM-guldet

Storslalom Åre 2019

Marcel Hirscher verkar oslagbar i herrarnas storslalom, och Shiffrin är motsvarigheten på damsidan. Det som hotar kan vara eventuella urkörningar av favoriterna vilket öppnar för utmanarna. På herrsidan så är främst Alexis Pinturault en utmanare som visat bra form under säsongen. Shiffrins största utmanare är nog fransyskan Tessa Worley. Matts Olsson skulle kunna vara en svensk medaljkandidat på herrsidan. Ingen svenska har dock visat något som pekar på att de skulle kunna ta medalj, den som skulle kunna överraska är Frida Hansdotter.

Frida Hansdotter är ett av Sveriges största medaljhopp i Alpina VM

Störtlopp och Super-G Herrar Åre 2019

Fartgrenarna brukar domineras av Norge och Italien. Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal och Aleksander Aamodt Kilde har alla vunnit i världscupen i år. Italienaren Dominik Paris har även han vunnit i världscupen, och kanske ändå är den största favoriten till ett VM-guld. Oavsett om man pratar Super-G eller störtlopp så är det troligen dessa herrar det främst kommer handla om när medaljerna ska delas ut. Troligen kommer många norrmän att besöka Åre, så publiktrycket kommer vara enormt. Frågan är om de norska åkarna pallar för trycket. Sverige har för närvarande inga åkare som ser ut att kunna hamna topp tio.

Störtlopp och Super-G Damer Åre 2019

Här får Shiffrin otrolig konkurrens från flera håll. Ramona Siebenhofer, Nicole Schmidhofer och Ilka Štuhec har alla visat mycket fin form under första delen av 2019. Förutom dessa så kan även Sofia Goggia och Lara Gut-Behrami blanda sig i medaljstriden. Frågan är om Shiffrin kommer köra båda grenarna, eller om hon bara väljer Super-G. Dessa fartgrenar kommer verkligen bli tuffa och jämna, med många starka åkare som verkar vara i form. I år har ingen svenska visat några resultat i fartgrenarna, så någon svensk medalj blir det inte.

Ramona Siebenhofer är en av guldkandidaterna