• 17 ons
 • 18 idag
 • 19 fre
 • 20 lör
 • 21 sön
 • 22 mån
 • 23 tis
 • 24 ons
 • 25 tor
 • 26 fre
 • 27 lör
 • 28 sön
 • 29 mån
 • 30 tis

Spanien på TV och stream

27 jul

lördag

29 jul

måndag

31 jul

onsdag

2 aug

fredag

4 aug

söndag

Spanien i handbolls-EM 2024

Efter silvret i handbolls-EM 2022 anländer det spanska handbollslaget till EM 2024 i Tyskland med siktet guldmedaljen i sikte. Det kommer att bli lättare sagt än gjort, men långt ifrån omöjligt. Här kan du läsa om Spaniens chanser, spelschema och trupp.

Spanien handboll EM 2024 chanser

Spanien visade i EM 2022 att man är ett lag att räkna med. Då räckte det hela vägen till final, men väl där föll man mot Sverige och fick nöja sig med silver. På pappret är Danmark, Frankrike och Sverige de största favoriterna, men tätt bakom dem hittar vi just Spanien.

Chanserna minskar något av det faktum att man kommer att behöva klara sig utan målvakten Rodrigo Corrales. Det spanska herrlandslaget har dock en förhållandevis enkel grupp i den preliminära rundan vilket borde ge dem goda förutsättningar i huvudrundan.

Frankrike är den enda riktigt stora favoriten som Spanien kan ställas mot under gruppspelet. Ska man möta det spanska landslaget kommer det att ske i semifinalen. Vägen till pallplats är med andra ord inte så svår som den hade kunnat vara för spanjorerna.

EM Handboll Spanien schema

Spanien har lottats in i Grupp B i handbolls-EM i Tyskland 2024. Där kommer man att möta Kroatien, Rumänien och Österrike. Samtliga tre matcher kommer att spelas i SAP Arena i Mannheim och de två bästa lagen går vidare till huvudrundan.

Det råder inga tvivel om att Spaniens landslag är de tydliga favoriterna här. Premiärmatchen mot Kroatien bör ses som den tuffaste utmaningen, men även där går man innan som förväntade vinnare.

I och med att man tar med sig sina poäng in i huvudrundan är det viktigt för Spanien att gå rent här. Från huvudrundan går nämligen bara två lag från varje grupp vidare till semifinal. I huvudrundan väntar högst troligt lag som Frankrike, Tyskland och Island.

20:30, fredag 12 januari: Spanien – Kroatien (SAP Arena, Mannheim)
18:00, söndag 14 januari: Rumänien – Spanien (SAP Arena, Mannheim)
20:30, tisdag 16 januari: Spanien – Österrike (SAP Arena, Mannheim)

Spanien trupp & spelare handbolls-EM 2024

Den 30 december 2023 meddelade förbundskaptenen Jordi Ribera den slutgiltiga truppen för handbolls-EM i Tyskland 2024. Spanien kommer med ett namnstarkt lag som ska kunna ställa till det för även de största nationerna.

Det går inte att prata om det spanska landslagets trupp utan att först nämna en spelare som inte finns med. Målvakten Rodrigo Corrales har dragit på sig en ryggskada och kommer därför inte att kunna hjälpa sina landsmän.

Gonzalo Perez de Vargas kommer därför att få bära det största ansvaret mellan stolparna medan Sergey Hernandez kommer in som Corrales ersättare.

Bland lagets utespelare är högersexan Aleix Gomez kanske den man hoppas allra mest på. Gomez kommer från en i hans mått mätt något skakig säsong i Barca, men bör trots det ses som en av turneringens bästa spelare på sin position.

Spaniens framfart i turneringen kommer till stor del att handla om hur ofta man kan få ut bollen till Gomez på högerkanten. Lyckas de involvera honom i spelet kommer spanjorerna att bli farliga.

Målvakter

Sergey Hernández (SC Magdeburg)
Gonzalo Pérez de Vargas (Barca)

Kantspelare

Daniel Fernández (TVB Stuttgart)
Miguel Sánchez-Migallón (SL Benfica)
Ángel Fernández Pérez (Limoges Handball)
Aleix Gómez (Barca)
Kauldi Odriozola (HBC Nantes)

Mittsexor

Abel Serdio (Orlen Wisła Płock)
Adrià Figueras (C' Chartres MHB)
Iñaki Peciña (Chambéry Savoie MHB)

Niometer

Jan Gurri (Sporting CP)
Ian Tarrafeta (Pays d'Aix UC)
Daniel Dujshebaev (Industria Kielce)
Agustín Casado (Telekom Veszprém)
Joan Cañellas (Kadetten Schaffhausen)
Imanol Garciandia (OTP Bank-Pick Szeged)
Alex Dujshebaev (Industria Kielce)
Jorge Maqueda (HBC Nantes)

Nyckelspelare i Spaniens EM 2024 lag

De senaste åren har det varit svårt att hitta ett bättre målvaktspar på landslagsnivå än den spanska duon Rodrigo Corrales och Gonzalo Perez de Vargas. Med den förstnämnda borta med skada förvandlas Perez de Vargas direkt till lagets kanske viktigaste spelare.

Barca-målvakten får nu klara sig utan sin radarpartner och är det självklara förstavalet. Perez de Vargas bidrar med mängder av rutin och kommer att bli en nyckel för Spaniens chanser att gå långt i turneringen.

Namn: Gonzalo Perez de Vargas
Ålder: 32 år
Klubb: Barcelona
Meriter: EM-guld 2018 och 2020, EM-silver 2016 och 2022, EM-brons 2014, VM-brons 2021 och 2023, OS-brons 2020

Spaniens senaste resultat i EM

Spanien seglade genom gruppspelet i EM 2022 och förlorade bara en av sju matcher. Bland annat slog man Sverige i den preliminära rundan, vilka man till slut också ställdes mot i final efter att ha vunnit semifinalen mot Danmark. Väl i finalen kunde man dock inte återupprepa insatsen från gruppspelet och föll med uddamålet mot Blågult.

Spaniens senaste resultat i VM

Medalj blev det även i VM 2023. Precis som i EM året innan ställdes Spanien mot Danmark och Sverige i de två sista matcherna. Den här gången förlorade man dock mot danskarna i semin men lyckades sedan besegra svenskarna i bronsmatchen.

FAQs

I vilka arenor spelar Spanien under EM 2024?

Spanien kommer att spela samtliga matcher i den första fasen av gruppspelet i SAP Arena i Mannheim. Huvudrundan spelas sedan i Lanxess Arena i Cologne, vilket också är var slutspelet kommer att gå av stapeln.

Vilka är Spaniens styrkor i handboll?

Spaniens största styrka är den rutin man har från tidigare mästerskap. En turnering slutar sällan med att spanjorerna lämnas utan medalj. Här har vi ett lag som inte faller för trycket när det drar ihop sig till stora matcher.

Har det skett några större förändringar i Spaniens lag sedan det senaste mästerskapet?

Det går inte att sticka under stol med att Rodrigo Corrales är en enorm förändring för Spanien jämfört med det senaste mästerskapet.

Vilka är Spaniens nyckelspelare?

Med Rodrigo Corrales borta förvandlas Gonzalo Perez de Vargas till Spaniens viktigaste spelare. Murar han igen mellan stolparna kan laget gå långt. Även kantspelaren Aleix Gomez bör ses som en nyckel till framgång.

Hur kan fans följa matcherna? Finns det möjlighet till streaming?

Viaplay kommer att streama samtliga matcher, inklusive Spaniens, från EM 2024. TV6 och TV10 står för TV-sändningarna.

Vilka historiska resultat har Spanien i EM?

Spanien har tagit flera medaljer i EM genom åren. Bland annat vann man två raka guld i EM 2018 och 2020. Dessutom har laget ett brons och fyra silver från tidigare turneringar.

Finns det några skadeproblem i Spaniens lag?

Ja, Spanien saknar stjärnmålvakten Rodrigo Corrales, som annars brukar forma en formidabel duo tillsammans med Gonzalo Perez de Vargas.

Vilka är Spaniens största utmanare?

De största utmanarna för det spanska landslaget är Danmark, Frankrike och Sverige. Tillsammans med dessa tre utgör spanjorerna den kvartett som på förhand har störst chans att vinna guld.

Hur får jag tag på biljetter för att se Spanien i EM 2024?

Du kan köpa biljetter till Spaniens matcher i EM 2024 via mästerskapets officiella hemsida.

Vad är det bästa sättet att hålla sig uppdaterad om hur det går för Spanien i handbolls-EM 2024?

Spaniens respektive turneringens sociala kanaler erbjuder det bästa sättet att hålla koll på hur det går i mästerskapet. Även den officiella hemsidan för EM 2024 finns att tillgå.