• 20 lör
 • 21 idag
 • 22 mån
 • 23 tis
 • 24 ons
 • 25 tor
 • 26 fre
 • 27 lör
 • 28 sön
 • 29 mån
 • 30 tis
 • 31 ons
 • 1 tor
 • 2 fre

Kroatien på TV och stream

Som deltagare i alla Europamästerskap i handboll sedan begynnelsen är Kroatien en meriterad nation. Trots tre finaler under 2000-talet har man dock inte lyckats vinna turneringen. Kanske är det dags, nu när man slår ur underläge, att bryta förbannelsen i EM i Tyskland. Här hittar du allt om Kroatiens landslag i handboll.

27 jul

lördag

29 jul

måndag

31 jul

onsdag

2 aug

fredag

4 aug

söndag

Kroatien i herrarnas handbolls-EM 2024

Kroatien har varit bättre tippade inför ett mästerskap än vad man är inför handbolls-EM i Tyskland. Det finns enligt oddssättarna en dryg handfull nationer som trots ha bättre chanser än kroaterna att stå som guldmedaljörer.

Med det sagt ska man aldrig räkna ut Kroatien som har en förmåga att glänsa titt som tätt, även om framgångarna har varit något färre på senare år. Efter VM-guldet 2003 i Portugal har man en handfull finalplatser varav alla matcher har slutat med förlust.

När EM avgjordes i Sverige, Norge och Österrike 2020 blev det final igen efter att ha besegrat just Norge i semifinalen, innan Spanien vann med två måls marginal i finalen. Både Kroatien och Spanien ingår i Grupp E i handbolls-EM och kroaterna kan få revansch redan i gruppspelet.

Kroatiens EM 2024 schema

Det är inte den enklaste grupp och framför allt inte den enklaste av premiären som väntar Kroatien i EM 2024. Man inleder mästerskapet med att möta Spanien, en nation som absolut väntas vara med och göra upp om medaljerna.

Beroende på hur det går i premiären kan man spela med kniven mot strupen i den efterföljande matchen mot Österrike. Det är österrikarna som framför allt väntas utmana favoriterna, det vill säga Spanien och Kroatien, om spel i nästa runda.

Det sista laget som Kroatien fick på sin lott till handbolls-EM var Rumänien. Även det är en handbollsnation och en motståndare som man inte ska underskatta. Det ska bli intressant att följa Kroatiens resa och varje match för att se hur turneringen artar sig.

Kroatien spelar samtliga sina matcher i det inledande gruppspelet i SAP Arena i Mannheim. Ett eventuellt vidare spel i EM utspelar sig i Lanxess Arena i Köln.

20:30, fredag 12 januari: Spanien - Kroatien (SAP Arena, Mannheim)
20:30, söndag 14 januari: Kroatien - Österrike (SAP Arena, Mannheim)
18:00, tisdag 16 januari: Kroatien - Rumänien (SAP Arena, Mannheim)

Kroatiens spelare EM 2024

Det har skett vissa förändringar i den kroatiska trupp som först presenterades i december. Både David Mandic och Josip Sarac har fått lämna återbud på grund av problem med nacken respektive knät, varav ersättare har fått kallas in.

Målvakter

Dominik Kuzmanovic (RK Nexe Našice)
Matej Mandic (RK Zagreb)
Filip Ivic (Chambéry Savoie MHB)

Kantspelare

Lovro Mihic (Orlen Wisla Plock)
Marin Jelinic (OTP Bank-Pick Szeged)
Mario Sostaric (OTP Bank-Pick Szeged)
Glavas (RK Zagreb)

Mittsexor

Veron Nacinovic (Montpellier)
Tomislav Kusan (Limoges)
Marin Sipic (HC Kriens-Luzern))

Niometer

Marko Mamic (SC Leipzig)
Zvonimir Srna (RK Zagreb)
Domagoj Duvnjak (THW Kiel)
Igor Karacic (Industria Kielce)
Luka Cindric (Dinamo București)
Tin Lucin (Orlen Wisla Płock)
Luka Stepancic (OTP Bank-Pick Szeged)
Mateo Maras (Tatabánya KC)
Ivan Martinovic (MT Melsungen)
Luka Lovre Klarica (RK Zagreb)

Det är den tidigare landslagsspelaren Goran Perkovac som ansvarar för uttagningen av den trupp på 20 namn som ska representera Kroatien i detta mästerskap. Flera spelar har varit med förr samtidigt som det har tillkommit en och annan debutant.

Två debutanter är Matej Mandic och Tomislav Kusan. Den förstnämnda är en talang för framtiden medan Kusan är mer av en "late bloomer". Duon får följa med till EM, tillsammans med mer rutinerade landslagsmän i Domagoj Duvnjak, Igor Karacic och Luka Stepancic.

Merparten av spelarna håller till i stora klubbar runt om i Europa. Flera är hemmahörande i den kroatiska storklubben RK Zagreb men vi hittar även ett par spelare i den tyska ligan, bland annat Duvnjak som spelar i den tyska jätten THW Kiel.

Nyckelspelare i Kroatiens EM 2024 lag

Även om han börjar bli till åren är Domagoj Duvnjak fortfarande en av världens bästa spelare och en lirare som Kroatien väldigt ofta lutar sig mot. 35-åringen utnämndes till världens bästa 2013 och har mängder av rutin från stora mästerskap.

I skrivande stund närmare sig veteranen 250 landskamper för Kroatien och 750 mål i landslagsdressen. Om Kroatien ska kunna utmana Spanien om gruppsegern i Grupp B och senare medaljerna är han en nyckelspelare.

Namn: Domagoj Duvnjak
Ålder: 35 år
Klubb: THW Kiel
Meriter: EM-silver 2008, 2010 och 2020, VM-silver 2009, EM-brons 2012 och 2016, VM-brons 2013, OS-brons 2012, Tysk mästare 2011, 2015, 2020, 2021 och 2023, Champions League-mästare 2013 och 2020, EHF-cup mästare 2019.

Kroatiens senaste resultat i EM

Det senaste Europamästerskapet blev en besvikelse för Kroatien. Man fick en tuff lottning i gruppen med matcher mot Frankrike, Serbien och Ukraina, där det blev en andraplats. Därefter föll man mot både Montenegro och Danmark vilket innebar respass i huvudrundan efter bara tre inspelade poäng.

Kroatiens senaste resultat i VM

Inte heller i VM tog Kroatiens landslag några större steg. Efter segrar mot USA och Marocko i gruppspelet, samt en förlust mot Egypten, fick man återigen lämna turneringen i huvudrundan till förmån för Danmark och Egypten.

FAQs

Vilka arenor spelar Kroatien i under EM 2024?

Kroatien håller till i Mannheim och SAP Arena under det inledande gruppspelet i handbolls-EM. Om det skulle bli vidare spel i mästerskapet tar man sig till Lanxess Arena i Köln.

Vad är Kroatiens styrka i handboll?

Det är framför allt den individuella skickligheten som ligger till grund för Kroatiens framgångar genom åren. Man är i behov av att en eller ett par spelare hittar en väldigt hög nivå.

Har laget genomgått några stora förändringar efter det senaste mästerskapet?

Det kroatiska landslaget har nu ett par år efter att den legendariska coachen Lino Cervar lämnade jobbet som förbundskapten. Spelarmaterialet är väldigt likt det man hade i VM för ett år sedan.

Vilka är nyckelspelarna hos Kroatiens herrar?

Lagets rutinerade rävar i Domagoj Duvnjak och Igor Karacic håller väldigt hög klass och är vitala för att Kroatien ska nå framgång i handbolls-EM 2024.

Vilka eventuella svagheter finns i Kroatien?

Det kroatiska landslaget har väldigt djupa dalar när man fokuserar på fel saker under matcherna. Kan man hålla sig kyliga ökar chanserna till medalj avsevärt.

Hur kan fans kolla på matcherna? Finns det några möjligheter till streaming?

Viaplay sänder alla matcher i handbolls-EM, inklusive Kroatiens matcher. Sändningarna går hos Viaplay samt TV6 och TV10.

Vilka historiska resultat har Kroatien i EM?

Kroatien har tre finalförluster och ytterligare sju semifinaler att stoltsera med i EM. I VM 2003 vann man dock VM-guld.