HELGENS VINTERSPORT Foto: Mattias Olsson | Unsplash

VINTERSPORT I HELGEN

Sista helgen innan jul bjuds vi på ännu mer direktsänd vintersport – det är återigen många spännande evenemang på programmet.
Traditionellt sett markerar denna fjärde adventhelg också början på ett flera veckor långt juluppehåll för idrottarna i de nordiska grenarna (skidskytte, nordiskt kombinerat) – innan de återvänder till VM i januari.

I vår veckovisa vintersportöversikt ger vi en översikt över var du kan se vintersport live på TV i helgen. Du får även reda på vem som är favoriterna i de kommande tävlingarna samt andra nyheter som du inte får missa.

Skidskytte

Helgens VM i skidskytte går av stapeln i Frankrike. I Annecy-Le Grand Bornand är, förutom sprint- och jakttävlingar, den första masstarten för säsongen inplanerad.

De franska skidskyttarna i Quentin Fillon Maillets, Emilien Jacquelins och Simon Desthieuxs är bland favoriterna i sina hemmatävlingar. Hur starka fransmännen egentligen är kunde de bevisa förra veckan i Hochfilzen (ÖST) där det nästan blev trippel framgång för fransmännen. Desthieux hamnade ursprungligen trea framför Sebastian Samuelsson (SVE) – Något som sedan justerades efter en närmare titt på målfotot. Johannes Thingnes Boe (NOR), fjolårets totalsegrare, börjar också så sakterligen komma tillbaka i form. Enligt oddssättarna är han favorit inför sprinten på fredag.

Det finns många favoriter för damernas tävlingar i helgen. Marte Olsbu Roeiseland (NOR) bär återigen den gula tröjan inför helgens tävlingar – hon visade nyligen sin starka form med en seger i jaktstarten och en andraplats i sprinten. Säsongens toppkandidat, Elvira Öberg (SVE), bör också ses som en av favoriterna att ta segern. Svenskan tog sig från 17:e till tredje plats i jaktstarten med bara en skottmiss. Klarar hon en felfri sprint blir hon svårstoppad.

Nordisk kombination

De tävlande i nordisk kombination ger sig ut i Ramsau, Österrike i sista tävlingarna innan julupehållet.
Utöver att hoppa i vanlig backe (HS 98m) får idrottarna även ta sig ann en krävande rutt med många höjdmeter vilket framförallt ger starka åkare en stor fördel.

Jarl Magnus Riiber (NOR) återigen den absoluta favoriten till de två loppen på lördag och söndag. Den exceptionella norska talangen är fortfarande obesegrad den här säsongen. Det är ganska tveksamt om en konkurrent kommer att lyckas slå Riiber i Ramsau.

Om vi ser till säsongens tidigare resultat är Johannes Lamparter (ÖST) den man som har störst chans att utmana Riiber. Lamparter har kunnat positionera sig som den näst starkaste i världscupen och har även hemmafördel inför de kommande loppen som kommer i helgen. Förutom Lamparter så har även Terence Weber, Eric Frenzel (båda TYS) och Ryoto Yamamoto (JAP) stått för starka prestationer.

Alpin skidåkning

En omfattande tävlingshelg väntar för den alpina skidcirkusen. Männen tävlar i Sydtyrolska Dolomiterna.
Vi bjuds på Super G och utförsåkning i Gröden (Val Gardena, ITA) på den välkända ”Saslong”-backen samt storslalom i Alta Badia (ITA).
Kvinnorna reser till Val d’Isere i de franska alperna, där männen tävlade i förra veckan.

”The usual suspects” hör till favoriterna till den traditionella utförsåkningen som går av stapeln för 54:e gången i år. Favoriterna är Matthias Mayr (ÖST), Alexander A. Kilde (NOR), Dominik Paris (ITA) och Beat Feuz (SCH). Utöver dessa kan även Vincent Kriechmayr (ÖST) och Marco Odermatt (SCH) räknas till favoritgruppen för Super G. Den sistnämnda anses också vara en absolut toppfavorit för storslalomen i Alta Badia.

Även hos damerna är det tidigt under säsongen ganska klart kring vilka som gör upp om toppplaceringarna i år. För Downhill och Super G i Val d’Isere är Sofia Goggia (ITA) och Lara Gut Behrami (SCH) stora favoriter. Dessa två har vunnit 4 av de 5 hastighetstävlingarna hittills denna säsong.
Bland favoriterna till störtloppen finner vi de starka amerikanskorna Breezy Johnson & Mikaela Shiffrin, Corinne Suter (SCH) och de två italienarna Frederica Bringone och Elena Curtoni, som nyligen firade en dubbelseger i St. Moritz (SCH).

Backhoppning

I schweiziska Engelberg blir det lite mer högljutt för backhoppare i helgen än vad det var på spökarenan Klingenthal. På stadion i Groß-Titlis-Schanze (HS 140 m) finns plats för upp till 20 000 åskådare så vi hoppas på en bra stämning på plats i de två sista tävlingarna före jul.

Efter den suveräna segern för Stefan Kraft (ÖST) och den spektakulära framgången för Ryoyu Kobayashi (JAP) inför sex (!) norrmän förra helgen, väntar den kommande tävlingen med stor spänning!

Halvor Granerud (NOR) skulle enligt vår uppskattning kunna trivas särskilt bra i Engelberg. Han visade nyligen sin fina form med topplaceringar i tidigare tävlingar, Granerud tog även vinster i båda Engelbergstävlingarna förra året. Kanske får vi också se någon av hans lovande norska lagkamrater som Lindvik, Tande eller Johansson klättra upp på prispallen igen. Norrmännen får dock klara sig utan sitt ordinarie tränarteam i helgen då huvudtränaren Alexander Stöckl missade sitt lags framgång på grund av ett positivt PCR-test.

Den obestridda totalledaren Karl Geiger (TYS) är trots hans dippande form senaste tiden en av favoriterna att vinna i helgen. På lördag får vi dels reda på om Geiger kan slå tillbaka och vinna igen samt så får vi se hur mycket det norska laget påverkas av det ordinarie tränarteamets frånvaro.

Nedanför finner du helgens sändningar med vintersport!

© TVmatchen.nu – Vinterstudio på TV