Det blev två setvinster men han var faktiskt aldrig ens nära, Elias Ymer. Foto: Andrej Isakovic/AFP.

Ymer utslagen – Superitaliensk match att vänta under kvällen

Det är som att jag får börja varje dag med att be om ursäkt för att införinlägget kommer lite sent. Men det är lite klurigt att få ihop det. Efter att under några år ha hållit på med helt andra grejer där jag kunnat välja att inleda dagen med att skriva om tennis, och ta resten senare, så behöver jag nu istället börja dagen med att lappa ihop matchlistan här på tvmatchen. Det är ju några människor som besöker den så att säga, så det får bli det först, och sen får ni mina vänner komma som prio två. Därav att införinläggen ibland kan bli lite sena, men det här ska väl ändå vara ute innan första bollen sätts i spel tycker jag.

Men innan dagens försnack, lite om gårdagen givetvis.

Elias Ymer tog två set – Men var mil ifrån vinst

Och vi börjar väl med det självklara, att Elias Ymer tog två set av Draper. Men man får väl bara vara helt ärlig. Hur ofta ser man femsetsmatcher som är så ojämna sett till vem som ska vinna? Inte ofta skulle jag säga.

Först och främst så tycker jag Draper var helt otroligt mycket bättre i alla set utom möjligen det fjärde. Men han var nog lite störd av att spela på centercourten, måste väl varit första gången va? Det var nog större för honom än för Ymer. Inte för att Ymer är van vid stora matcher, men han är inte engelsman och Wimbledons centercourt hade nog liksom ett lite större värde för honom än för Ymer, skulle jag tro. Sen är det viktigt att tillägga. Jag tycker Ymer gjorde jättebra ifrån sig i fyra set. Att ändå ta två set mot en så bra spelare. När man dessutom är så mycket sämre spelmässigt, det är starkt gjort. Att ens vara nära, och ta två set, mot en toppspelare när man är rankad 200 i världen som Ymer. Det är en superinsats. Jag vill bara vara tydlig med att han inte var nära att vinna matchen, och han var liksom inte jämn med Draper spelmässigt.

Ymer är lite för svag mentalt för att lyckas

Sen måste jag väl också lufta min känsla inför och under femte set. Det måste vara jobbigt att vara så svag mentalt som Ymer är. Det är inte bara i de här större matcherna utan han har på senare år verkligen haft det kroniskt svårt när det ska avgöras och jag måste säga det, igår kändes det som att han knappt ens hade mental förmåga att göra ett försök. Det kändes som att han hade förlorat redan när femte set började. Sen så, visst är det svårt när en spelare som Draper höjer tempot och ökar på noggrannheten, men i ett femte set måste man kunna göra lite mer, vara lite närmare, se lite starkare ut än vad Ymer gjorde. Jag skulle säga att det där är hela förklaringen också till att han flyttat ner från att ligga just utanför 100 på rankingen som han gjorde i flera år till att nu ligga runt 200. Spelet har knappast blivit sämre, men han har blivit svagare mentalt.

I övrigt då?

Djokovic såg stark ut

Djokovic såg så bra ut som han kunde göra. Det är ju svårt att se sådär överbra ut när man möter en spelare som är ganska dålig och dessutom på gräs men Djokovic imponerade. Jag tycker man kunde se varför gräs är det underlag där han är bäst, och där han troligen kommer bli svårast att köra förbi för de andra. På andra underlag rör han sig möjligen lite sämre numera och framför allt hans något bristande tyngd i spelet jämfört med de andra blir ett litet problem. På gräs däremot, där han kan tassa runt och röra sig lätt och skonsamt, och där tyngd i slagen är det sista man behöver, farbror Djokovic kommer bli farlig i den här turneringen. Farbror Djokovic med knäskyddet, ska jag säga.

Rublev ute. Jag vet inte om han hade ont i magen eller vad det var. Fullständigt anskrämligt dålig var han i alla fall.

Sen några matcher jag såg, men jag vet inte om det finns så överdrivet mycket att säga om.

Varför nöjer sig Korda med sin serve?

Eller jo, att Mpetshi Perricard slog Korda, det vill man ju notera. Vi måste hitta ett smeknamn på fransmannen, det är liksom för svårt att skriva det där. Det jag främst tänkte på under den matchen var det jag ofta tänker om vissa spelare, i det här fallet Korda. När man som honom är drygt 190 cm lång och har alla förutsättningar i världen att ha en riktigt bra serve. Varför nöjer man sig med att ha en riktigt skräpig serveteknik som gör att ens serve knappt ens är ett vapen? Varför försöker man inte ändra? Gamle Seppi är väl det främsta exemplet. Över 190 cm lång men en serve i nivå med Volandris. Men det finns många fler. Kordas serve är inte värdelös, men heller inte bra, och när han möter en spelare med åtminstone ungefär samma fysiska förutsättningar, som har en av världens bästa servar. Han måste ju åtminstone tänka tanken. Varför har inte jag en sån där serve? Sen skaffar man sig kanske inte det bara sådär, men medan det inte går att skaffa sig en helt ny forehand eller backhand, det är för komplext. Att skaffa sig en helt ny serve, det går. Det är bara en fråga om att vilja ändra teknik och att träna på det.

Vi får nöja oss där. Nu måste vi gå på dagens spel.

Andra omgången börjar idag och därmed mer hanterbara 16 matcher. Riktigt skönt.

Så nu skiter vi i banorna och tar det i kronologisk ordning istället.

Ruud-Fognini klockan 12

Klockan 12 kommer jag titta på Ruud-Fognini. Förklaring snudd på överflödig va? Det måste ju hända något. Ruuds gräshat mot Fogninis…världshat? Måste ju bli stökigt. Fognini är iskall numera men att han spelas till nästan 5 gånger pengarna hos Bethard i den matchen. Det känns ju som en bjudning, det gör det. Tiafoe-Coric en annan rätt fin match som börjar 12.

Nästa flock matcher startar 13:30 som tidigast. Struffis möter Zhang. Ganska tufft motstånd men Struffis är ju maskin numera. Det där ska nog inte vara några problem. Men manb ser på oddsen hur bra han blivit. Zhang har sett väldigt bra ut på gräset. Ändå spelas Struff till typ 1,30 på Bethard. Bublik Cazaux ett annat alternativ den här starttiden plus att ett knippe från igår avbrutna matcher startar den här tiden.

Först ut på centercourten är Medvedev som spelar 14:30 mot Muller. Muller, ni som läser mig noggrant vet att jag har väldigt svårt att förstå honom som spelare. Borde verkligen vara noll problem för Medvedev.

Alcaraz spelar 15:30

Alcaraz spelar andra match på Bana 1, 15:30 som tidigast. Vukic som motståndare. Det är i nivå med motståndet Alcaraz hade i första rundan. Väldigt enkelt alltså, men vi kan det vid det här laget. Alcaraz trasslar gärna till det lite resultatmässigt mot svagt motstånd.

Sen drar veteranklassen igång framåt kvällen där Wawrinka och Monfils spelar öppningsmatchen. Eller nej, just det, det var visst herrsingel. Unga är de i alla fall inte. Den vill man ju se, även om de kanske inte är som i fornstora dagar någon av dem. Monfils närmare att hålla en hög nivå i alla fall och jag tycker han ska vinna den ganska enkelt.

Sinner-Berrettini dagens höjdpunkt

Sen har vi, som sista match på centercourten, dagens självklara höjdpunkt där det enda tråkiga är väl att de är landsmän och dessutom bra kompisar. Men samtidigt är Berrettini en av dem, och han brukar sällan lägga några fingrar emellan i sina försök att vinna tennismatcher, så det kan nog bli bra fart ändå. Sinner-Berrettini, kunde det varit en semifinal i turneringen rent av kvalitetsmässigt? Jag skulle säga att Berrettini mycket väl kunnat gå till semi med en annan lottning så ja, så kunde det varit och därmed, för att vara i andra rundan, sjukt bra.