Inte så tokigt att bli dagens stora vinnare utan att ens behövs spela. Foto: Andrej Isakovic/AFP.

Semifinalklart i Wimbledon – Djokovic den stora vinnaren

Kan man vara den största vinnaren utan att ens behöva spela? Om man är tidernas bästa tennisspelare så kanske man samlat ihop till den möjligheten, vem vet.

Det är semifinalklart i Wimbledon där Carlos Alcaraz och Daniil Medvedev blev klara redan under tisdagen och under onsdagen fyllde Novak Djokovic och Lorenzo Musetti. Alcaraz mot Medvedev och Djokovic mot Musetti i fredagens semifinaler alltså.

Djokovic vinnare utan att behöva spela

Djokovic tog sig till semifinal utan att behöva spela sin kvartsfinal. Alex De Minaur, som varit den spelare som kanske imponerat allra mest under Wimbledon hittills lämnade walkover med skada. Mycket överraskande men självklart, har man problem, då besegrar man inte Djokovic. Så enkelt är det. Även om Djokovic är i stort behov av matchträning tackar han nog inte nej till den extra vilodagen och han får nu inte mindre tre vilodagar inför fredagens semifinal. Han kommer vara fräsch inför helgen.

Minst lika viktigt för Djokovic del skulle jag säga. Taylor Fritz åkte igår kväll ut mot Musetti. Något som kanske inte säkrar Djokovic finalplats, men inte så fasligt långt därifrån. Djokovic var den stora vinnaren när lottningen till Wimbledon kom ut för knappt två veckor sen. Men en kanske ännu större vinnare har han varit under turneringens gång. Han har verkligen fått en ruskigt enkel väg fram mot semifinal och kanske också final.

Djokovic dunderfavorit i semifinalen mot Musetti

För även om Musettis insats att ta sig till semifinal är fantastisk. Att han skulle kunna röra Djokovic på ett underlag där Djokovic har stor fördel. Det är verkligen inte realistiskt. Det kommer krävas en riktigt dålig insats av Djokovic för att Musetti ens har chansen och det räcker väl med att titta på oddsen. Djokovic spelas till omkring 1,10 i odds hos Bethard och då ska man ha med sig att Djokovic inte alls imponerat hittills under turneringen. Ändå 1,10 i semifinalen alltså. Då har man haft rätt bra medgång med lottningen.

Inte blir det precis sämre för Djokovic del av att Alcaraz, som är hans främsta motståndare om titeln, får en klart tuffare semifinal. Alcaraz givetvis klar favorit mot Medvedev. Runt 1,30 på Alcaraz hos Bethard. Men det är liksom ingen given match, och det kommer krävas en stark fysisk insats från Alcaraz. Kan kommer troligen inte komma till finalen i samma perfekta skick som Djokovic.

Nu helt jämnt om vem som ska vinna Wimbledon

Det här avspeglar sig också på slutsegraroddsen. Under hela turneringen har Sinner varit klar favorit framför Alcaraz och sen Djokovic. Nu inför semifinalerna, drygt 2 gånger pengarna på både Alcaraz och Djokovic med Alcaraz som minimal favorit. Han har fått det fint serverat för sig Djokovic. Kommer han driva det i mål? Långt, långt ifrån omöjligt.

En som inte ska vara lika nöjd är Fritz som stod för en verkligen helt värdelös insats i gårdagens semi mot Musetti. Så nervös som han blev när seten skulle avgöras, det är inte ofta man ser det där från en världsspelare, så mycket kan man säga. Jag tror att Fritz hade haft en rätt vettig chans mot Djokovic. Nu får han inte den chansen och han måste vara ruggigt missnöjd med det.

Semifinaler imorgon fredag alltså. Idag ingenting. Kolla på lite golf istället vet jag. En av årets roligaste tävlingar, Scottish Open, där Ludvig Åberg alldeles strax slår ut.

Försnack inför semifinalerna, kanske senare idag, annars imorgon förmiddag.