Rafael Nadal vamosrafa.se Rafael Nadal kommer till Båstad i sommar.

Nu flyttar vi VamosRafa – Och Nadal ger sig inte

Jag hintade om det för någon vecka sen men det blev lite komplikationer. Nu är det dock dags. Vi flyttar nu vamosrafa.se hit till tvmatchen.

Hur kommer då det här bli?

Först av allt ska jag säga att precis allt är inte klart. Designmässigt kommer nog vamosrafabloggen se lite roligare ut framöver. Eller rättare sagt, det kommer förhoppningsvis bli mer tydligt att man är på vamosrafa om man skriver in vamosrafa.se och inte bara på tvmatchen. Men i övrigt då? Vad kommer ändras? Jag skulle säga inte särskilt mycket. Jag kommer skriva om tennis. Jag kommer skriva om samma saker som förut. På samma sätt som förut. Möjligen att jag kommer få lite hjälp med vissa saker. Som att sätta rubriker för att göra texter lite enklare att läsa och så vidare.

Den stora skillnaden för min del ligger snarare vid sidan om vamosrafa. Som jag sagt tidigare så har jag under en tid jobbat med att göra tvmatchen lite bättre i stort. Jag vet inte om jag lyckats riktigt ännu, och det är inte direkt bara jag som håller på med den saken kan jag säga. Men exempelvis så kommer jag skriva texter under en hel del av eventen i tvmatchens matchlista. Även om andra sporter. Vilket jag personligen tycker är otroligt kul, och en stor del i att jag hoppade på det här. Att flytta över bloggen till tvmatchen, och även börja jobba lite mer med sajten i stort. Många av er är säkert rutinerade användare av tvmatchen och vill man ändra något, korrigera något, eller lägga till något, då kan man åtminstone lägga förslag till mig. Så kanske vi tillsammans kan göra det här lite roligare. Men kort sagt, gillar man det jag skriver. Då kan man totalt sett få mer av det nu framöver, även om själva tennisen på bloggen blir i stort sett oförändrad för er.

Nadal kämpar på – Så också vamosrafa

Jag använder ju ofta jämförelser. Lite lustigt faktiskt. Nu var det ju visserligen jag själv som bestämde att vi skulle flytta bloggen just precis nu ikväll. Men bloggen heter ju vamosrafa. Vem det syftar till, det vet väl de flesta kanske. Samma dag som bloggen flyttar. Och förhoppningsvis skapar sig ytterligare ett långt liv. Jag ger mig liksom inte. Jag har skrivit om tennis i stort sett varje dag i 16 år. 2008, det var väl året då Nadal blev världsetta. Samma år som jag startade bloggen. Och när Nadal nu ikväll vägrade ge sig. Vägrade säga att det är slut. Vägrade ge upp utan såg framemot nya möjligheter. Ja, då kämpar sig bloggen vidare med något nytt också. Om man i augusti 2008 skulle spela på att Nadal fortfarande skulle spela tennis den 27:e maj 2024 och att jag samma dag fortfarande skulle blogga, det hade nog varit ett relativt högt odds ändå. Sisådär någon miljon gånger pengarna kanske.

Vad säger vi då om Nadals uppenbarelse under eftermiddagen och kvällen?

Helt fantastiskt kan jag ju börja med att säga. Jag hade svårt att på förhand riktigt gissa vad som skulle komma men jag trodde inte att just det här skulle komma. Svårt att peka på vad det var jag inte trodde på egentligen men att han var konkurrenskraftig på något sätt. Det sa han också efter matchen, att han kände sig konkurrenskraftig. Det var inte bara att han stod på banan och försökte utan han kunde också göra det till en riktigt rejäl match. Han kunde få Zverev att behöva göra något riktigt bra för att vinna.

Nadal åkte dit lite på eget grepp

För att ta oss in på varför Zverev ändå vann i tre raka set. För mig handlade det inte om att Nadal inte spelade bra. Jag tycker han faktiskt spela riktigt bra. Egentligen skulle jag säga att om man bara ser till nivån på det han gjorde, då var det bra nog för att vara bra mycket närmare Zverev än han till slut var resultatmässigt. Men han är alldeles för enkel att spela bra emot nu för tiden, Nadal. Det är som att om man skulle bygga en spelstil som dagens tennisspelare vill möta för att kunna spela så bra som möjligt, då är det Nadal. Vilket också för oss in på en lite intressant detalj. Tänkte ni på att Nadal egentligen åkte dit lite på det som han själv förde in i tennisen? Zverev är en riktigt risig returnerare egentligen. Precis som Medvedev också är en rätt halvtaskig returnerare. Med flera. Men när de kunnat backa tillbaka för att helt ta bort tidsaspekten ur det hela, det är som att hela returfaktorn liksom försvunnit lite grann. Det blir som att man börjar med ett vanlig slag istället och servar inte motståndaren bättre än Nadal gör, då kan man till och med sätta press på honom. Precis som idag. Nadal fick alldeles för mycket press på sig direkt efter serven. Och han är inte taktiskt bra för att kunna komma runt det där. I min mening borde han spelat mycket mer serve- och volley än han gjorde idag när Zverev returnerade så bra som han gjorde.

Samtidigt som Nadal själv fick noll och intet vad gäller utdelning på sitt eget returnerande långt bak i banan. För Zverev var ung när Nadal införde det här i tennisen. Zverev har behövt hantera det under stora delar av sin karriär och han har blivit väldigt duktig på att serva utåt i deucerutan och mot mittlinjen i adrutan. Kort sagt, serva på ett sätt så bollen kommer för långt ifrån returneraren som står bak vid reklamskyltarna. Framförallt serven utåt i deucerutan. Det var inte många gånger Nadal vann bollen när Zverev slog den kan jag säga.

Och även i spelet så klart. Nadals precis lagom toppade bollar som kommer i perfekt höjd för alla de ganska långa spelare som idag finns i toppen. Det kan liksom inte bli bättre för någon som vill spela så bra som möjligt och precis som nästan alla andra som Nadal mött under sommaren. Zverev spelade snudd på felfritt idag. Då gick det inte för Nadal. Om han istället fått möta en vanlig Zverev, vanlig nivå alltså, då tror jag att Nadal till och med hade kunnat vinna matchen men som sagt, det är Nadal som framkallar det där med sitt sätt att spela.

Nadal satsar på OS

Nadal hade sagt till på förhand om att han inte ville ha någon tackceremoni efter matchen. Skönt tycker jag. Man vill liksom inte se det. Man vill inte att det ska vara slut. Och framför allt tror jag inte att han själv orkar det. För han gillar liksom inte att ge upp, Nadal. Finns det en liten chans kvar så kör man och han pratade istället om hur han skulle försöka ta sig till OS och att det visserligen var många procents chans att detta var hans sista Franska öppna, men det var inte alla procent att det var hans sista Franska öppna. Något jag på något sätt kan sympatisera med. För han klarade ändå att böka lite med en av världens absolut bästa spelare idag, och han sa själv att kroppen kändes ganska vettig nu för tiden. Varför skulle han ge upp precis just nu liksom? Det finns nog bättre tillfällen. Så tror jag han kände att han helt enkelt inte skulle orka stå och bli avtackad heller. Det skulle nog bli för jobbigt att känna att det är slut. Jag tror det skulle vara bättre för Nadal att skicka ut ett litet pressmeddelande istället den dag han slutar. Och att han sen kanske kan komma tillbaka under civila former och bli avtackad. Det skulle kännas bättre för hans profil så att säga. När han precis blivit besegrad är nog inte det rätta tillfället.

Och som sagt. Bloggen är icke besegrad heller. Ha lite överseende med eventuella små förändringar. Ha lite överseende med layouten och så vidare. Ha överseende med annonserna, de är ett måste om vi ska kunna fortsätta leka tennis tillsammans. Men kanske mest av allt, om det är något särskilt ni vill ha, vill ändra, antingen med bloggen eller tvmatchen i stort. Då kan ni faktiskt höra av er till mig. Förslagsvis via Facebook där ni varje dag ser mig i får kära grupp Tennisen.

Så säger vi. Nya tag imorgon bitti med försnack inför dag tre. Då bland annat med Djokovic, som tillsammans med bland andra Alcaraz satt på läktaren och tittade på Nadals match idag. Inte säker på att jag någon gång sett Djokovic titta på en tennismatch förut. Bara en sån sak.