Jannik Sinner är den som sett bäst ut av de tre stora, Carlos Alcaraz, Novak Djokovic, och han själv hittills under Wimbledon. Foto: Glyn Kirk/AFP.

Klart för åttondelsfinaler i Wimbledon

16 spelare kvar. Åttondelsfinaler idag söndag och imorgon måndag. Eftersom vi slarvat lite med sammanfattandet senaste dagarna. Nu är det dags att sy ihop det och prata om hur de 16 spelarna tog sig fram. Sen så, givetvis, det kommer försnack till de första fyra åttondelsfinalerna som spelas idag också. Lita på mig.

Alcaraz riktigt illa ute

Det som var nära, det var så klart att Alcaraz rök. Jag såg faktiskt inte hela den matchen på grund av helt andra projekt men jag såg den sista timmen och jag har faktiskt svårt att förstå hur det kunde bli som det blev. Jag tycker inte han ska kunna hamna i den där situationen mot Tiafoe. Sen så, absolut, jag såg att Tiafoe spelade bra. Han kanske spelade ännu bättre under de första tre seten, vad vet jag. Men jag tror kanske mer på den här inställningen Alcaraz har. Att det ska lösa sig till slut, snarare än att han själv aktivt ska se till så att det löser sig så fort som möjligt. Han har redan gått på många nitar och lär gå på många fler om han inte skärper sig. Nu hade han lite tur som klarade sig. Kommer det göra att han skärper sig? Högst troligt inte.

Sinner bombsäker

Sinner klarade sig desto enklare mot Kecmanovic. Det är väl det där som är skillnaden kanske och det som gör att jag tror att Sinner oftast kommer vara den av dem som är världsetta. Han har en helt annan professionell inställning i matcherna mot sämre spelare medan Alcaraz kanske har större fokus på att det ska vara roligt att spela. Sinners inställning är aningen mer vinstgivande. När när det gäller matcher mellan dem, och mot andra toppspelare, då jämnas nog det där ut. Då kan Alcaraz till och med ha fördel av sin avslappnade inställning men som sagt, tidigt under turneringarna, då kommer Sinner vara den tryggare.

Djokovic möjligen inte i bästa form

Djokovic slog Popyrin i fyra set igår och det jag mest tänkte på under den matchen var just jämförelsen med Sinner, men även Alcaraz lite grann. Han håller hur bra som helst, Djokovic, men man måste säga det. Han har inte samma träff på bollen som sina 15 år yngre kollegor. Har aldrig haft, och kommer aldrig ha. Det gör att det liksom blir lite svårare för honom att blåsa bort dagens motståndare. Sen är han inte i bästa form, det törs man nog säga nu. Han var inte som bäst mot Popyrin igår heller men fysiken ser bra ut och det är väl lite Djokovic och England just nu. De tar sig till final, trots att de är rätt risiga.

Zverev imponerar

Zverev imponerade mot Norrie. Inte som att han blåste bort Norrie men spelmässigt såg det riktigt tryggt och bra ut. Lite klent taktiskt av Norrie dock. Han borde försökt attackera Zverev på ett helt annat sätt än han gjorde men han kanske inte har spelstyrka för det just nu, vad vet jag. Zverev imponerade i alla fall.

Struff räckte inte till mot Medvedev

Medvedev slog Struff lite enklare än jag trodde men någonstans så, man ska inte ha för höga krav på Struffen. Hans höjning senaste året år helt otrolig men man ska komma ihåg att han i grunden är en ren medelmåtta och att räkna med att han ska hota Medvedev, det vore orättvist. Man kan hoppas, men verkligen inte räkna med det.

Walkover för De Minaur

Den sjätte högst seedade spelaren som är kvar är faktiskt De Minaur efter att Rublev, Ruud, och Hurkacz rykt. Fick walkover i tredje rundan mot Pouille, De Minaur. Lite lustigt på något vis men väldigt rimligt. Den här tredje omgången var en enorm framgång för Pouille och han hade varit totalt chanslös mot De Minaur så varför inte nöja sig.

Dimitrov blir farlig

Seedad tia är Dimitrov som hade sin plattmatch i andra omgången mot Shang men hur stabilt som helst mot Monfils i tredje rundan. Gräs ska vara Dimitrovs bästa underlag skulle jag säga och kanske är det den här gången han verkligen får till det. Nu har han hållit sin seedning, men jag tror han vill mer.

Paul tråkar sig fram

Seedad 12 är Paul. Han hade sin plattmatch i andra rundan mot Virtanen där han vann i fem set men mot Bublik i tredje rundan, hur enkelt som helst. Lite som jag trodde på förhand faktiskt. Paul enormt tråkiga aura hindrade Bublik från att komma igång och Paul vann innan Bublik ens hunnit just komma igång.

Fritz tråkar sig fram

Sen kommer vi ner till nummer 13 i seedningen, Fritz som tuffar på precis på det Fritz-vis som man kan förvänta sig. Man märker honom knappt, han kan förlora något set, men han tuffar på. Enkelt och bra mot Tabilo i tredje.

Tre femsetare för Shelton

14-seedad är Shelton och han är vidare. Efter tre femsetare. Tur att han har en skonsam spelstil där det inte är så mycket spel om bollen. Jag tycker egentligen inte han imponerat i någon av matcherna men det ska samtidigt sägas att om det var uselt i första rundan så var det lite bättre i andra och sen rätt bra igår mot Shapovalov. Lång vbit kvar innan Shelton behärskar gräs som underlag dock.

Stark vändning av Rune

Nummer 15 i seedningen är Rune som igår vände 0-2 till 3-2 mot Halys. Jag trodde på Halys på förhand och egentligen hela vägen fram till tiebreaket i fjärde set. Han spelar med små marginaler, Halys och när han där blev lite nervös var det kört på typ en sekund. Så bra är han inte att han kan mäta sig med Rune när det börjar skaka lite i armen och Rune vann skilje hur enkelt som helst. Han är stark när det gäller, Rune.

Kanske fattas lite form på Humbert

Humbert är seedad 16 och han har också hållit sin seedning. Samtliga spelare som jag skrivit om hittills har alltså hållit sin seedning. Förhållandevis många faktiskt. Inte helt oväntat blev det sjukt jämnt mellan Humbert och Nakashima i tredje rundan. Avgörande sets tiebreak och Humbert, som är den något starkare mentalt av dem kanske, vann. Två femsetare på tre matcher för Humbert som jag skulle säga inte är i absolut bästa form.

Noggrann Musetti i åttondelsfinal

Musetti seedad 25 är den som knyckt Rublevs plats i åttondelsfinalerna. Han slog Comesana som var den som slog ut Rublev i tredje rundan. Inte imponerat särskilt egentligen hittills, Musetti men hans noggrannhet på gräs är grym. Är man noggrann, då kommer framgång.

Sen har vi tre oseedade åttondelsfinalister också.

Fils, GMP och Bautista i åttondelsfinal som oseedade

Fils har knyckt Hurkacz plats i åttondelarna och fullt rättvist. Det var ju han som slog ut Hurkacz. I tredje rundan var det jämnt och han var riktigt illa ute mot Safiullin men starkt att vända.

GMP, servaren ni vet, tog chansen när Tsitsipas åkt ut och slog Ruusuvuori relativt enkelt i tredje rundan. Kul med ett riktigt servemonster bland de sista 16 tycker jag.

Och så sist men möjligen inte minst. Eller ja, han är rätt liten faktiskt. Bautista är i åttondel på den del där Ruud och Navone var seedade. Bra väg fram får man säga med Marterer, Sonego och Fognini. Rättvist med lite framgång för Bautista i alla fall. Han är så mycket bättre än vad hans resultat senaste åren varit.

Det där ger oss följande åttondelsfinaler. I just den ordning de är placerade i lottningen.

  • Sinner-Shelton
  • Medvedev-Dimitrov
  • Alcaraz-Humbert
  • Paul-Bautista
  • Musetti-GMP
  • Zverev-Fritz
  • De Minaur-Fils
  • Djokovic-Rune

Om man tittar lite längre fram så, Sinner får en tuff kvart hur det än blir. För Alcaraz del ser det otroligt överkomligt ut fram till en eventuell semi mot Sinner. Stenhårt för Zverev och Fritz men belöning i form av en enklare kvart. Djokovic mot De Minaur i kvarten kanske, mums.