Inte sådär superexklusivt där Wimbledonkvalet spelas nu. Foto av Ben Stanshall/AFP.

Jättemöjlighet för Elias Ymer i kvalet till Wimbledon

Vissa saker ändras visst inte. Som att midsommarafton alltid är på en fredag, fick jag lära mig häromdagen. Tycker det känns lite ovärdigt på något vis. Midsommarafton borde ha ett eget datum. Alternativt placeras ut just dagen då det är midsommar. Självklart skulle vi också steka sjätte juni och gå på midsommar som nationaldag, men det tycker vi nog alla. Känns som något sunt på något vis med hur vi gör saker i Sverige. Man ska liksom inte bara springa iväg och ta en massa beslut för att folk vill något. Utgångspunkten är istället att man inte ändrar saker i onödan. Jag tror det är bra.

Wimbledon vill bygga om

En annan sak som är konstant, det är att Elias Ymer får bra lottningar till Grand Slam-kvalen och Wimbledon 2024 är definitivt inget undantag. Wimbledonkvalet som ju faktiskt inte alls spelas på Wimbledon, utan på en gräsmatta på ett annat ställe i staden. Jag såg dock igår kväll att man planerar att ändra på det. Ni kan gå in på Wimbledons hemsida så hittar ni klippet längst fram där klubben berättar hur de vill bygga typ 20 nya gräsbanor, en ny stor bana med 8000 läktarplatser. Man ville avsalta en sjö, rädda fåglar och fiskar, återställa parker, och inte minst, man hade satt upp individuella handlingsplaner för…träd. Jag tycker det är något fint på något sätt med hur gigantiskt välmående Grand Slam-arrangörerna är, något som så gott som något talar om hur sjukt stora de är. De behöver liksom inte bry sig om något. Turneringen bara tuffar på, pengarna vräker in, och man kan vid sidan om att köra turneringen fokusera på att rädda träd. Förutom då att hjälpa den inhemska tennisen med alla pengar den behöver, och så vidare. Jag gissar att det är siffror som inte går att få fram men det hade varit rätt intressant att veta hur mycket plus Wimbledon egentligen gör varje år som turnering.

Elias Ymer var det. Kan vi få en svensk i Wimbledon i år? Med många andra lottningar hade han varit helt stekt. Med den här lottningen skulle jag säga att han nog faktiskt har chansen. Trots taskig form. Trots att han är en av kvalets sämre spelare.

Printscreenen är förstås också från Wimbledons hemsida, så har vi sagt det. Där man förresten bland annat kan läsa om vilka som fått wildcards till årets turnering och det är väl kanske inte absolut toppklass direkt eller vad sägs om de här namnen: Broady, Broom, Choinski, Fearnley, Fery, Harris, Jubb, Searle. Nu har britter en otroligt fördel av gräs. Spelare som på andra underlag är typ 500 i världen kan på det här underlaget slå atp-spelare. Så speciellt är det. Men det är väl inte britternas bästa år kanske sett till wildcarden. I dubbeln har förresten superhjälten från för några år sen Marcus Willis som numera ger sig på en någorlunda seriös dubbelsatsning, fått ett wildcard.

Ymer då. Ska det gå det här?

Ja, det är ju faktiskt fullt möjligt.

Neymayer är en av de svagare spelarna i kvalet precis som Ymer men har i tillägg till det aldrig spelat på gräs. Så där blir Ymer med sin erfarenhet favorit.

Kudla det stora problemet för Ymer

I andra rundan antingen Bagnis, som väl kvalat in i Wimbledon några gånger, märkligt nog, eller Trungelliti som också gjort det någon gång. Bagnis borde vara riktigt risig på gräs, men klarar det väl vettigt. Trungelliti har en spelstil som egentligen passar rätt bra på gräs. Så lite oroväckande där för Ymer skulle jag säga. Han kommer nog inte vara favorit i semifinalen. Men det är i finalen det kan bli riktigt jobbigt. Notera ”kan bli”. För det beror lite på vad Kudla är i för skick. Inte i bästa form, Kudla. Han är ovanligt långt från topp-100 på rankingen. Han har inte alls fått till det under sina första två gräsveckor. Lite frågetecken kring honom alltså men det ska också sägas. Vi pratar om en spelare som vissa år varit helt dominant på gräs på challengertouren. Och som har jämn matchkvot, 26-26 på gräs på atp-touren. Otroligt starka papper. Sina bra år har han kunnat vinna både en och två, kanske tre, matcher i huvudturneringen av Wimbledon. Så får han till det, då är Ymer stekt. Men sett till vilka Kudla förlorat mot senaste veckorna, han kan ju floppa. Omöjligt är det inte.

Kvalet startar redan idag måndag. Ymer spelar sin första match senare i eftermiddag.

Övriga svenskar? Ja, de flesta är avstängda för doping eller spelfusk. Ymer ensam i kvalet med andra ord.