Jannik Sinner är ny världsetta i tennis.

Jannik Sinner är ny världsetta i tennis

Det har ju varit klart nästan en vecka men det är först idag det är verklighet. Eller ja, först idag det syns i själva rankingen. Vi har en ny världsetta i Jannik Sinner.

Vad tycker vi då om detta? Är Sinner en rimlig världsetta?

Ja, framför allt, men kanske lite nej.

Ja för att han spelmässigt definitivt är bra nog för att vara världsetta. Ska man vara världsetta, då ska man på något sätt vara nära perfektion och det tycker jag Sinner är. Hans teknik är otroligt bra och han har det som så många tennisspelare sliter med, han får ihop det. Det spretar liksom inte utan han får ihop allt det han har till en helhet. Det som gjort att han tagit klivet från att vara en spelare på gränsen till topp-10 till att nu bli världsetta på bara ett halvår har väl två förklaringar. Dels har han så klart blivit lite skarpare i spelet. Lite mer offensiv, han slår lite hårdare. Han är lite bättre. Men kanske ännu mer, han har förändrat och förbättrat sin serve. Nu är serven ett vapen, det var den inte förut och han har väl egentligen lyckats med det där som jag så ofta tjatat om genom åren. Han har varit bra, men han har ändå varit beredd att ändra. Hans serve var inte så bra tidigare och det var tekniken som hindrade honom. Han gjorde tekniska förändringar och lyckades. Nu är serven i paritet med hans övriga spel och därmed är han en komplett spelare. Alla slag han har är absolut världsklass och han rör sig också i världsklass. Så jag har inget att säga om det. Han är en vettig världsetta. Kanske inte allra högst kapacitet, men han är däruppe på det området också.

Om man är bra på allt blir det ofta ganska bra.

Nej då, varför är det någon procent nej?

Det är väl inget nej egentligen. Men ska man vända på det och försöka attackera nivån på världsettan, då får man väl ändå plocka fram att Sinner otroligt nog började satsa på tennis ganska sent. Sen tror jag inte man ska överdriva det men han har sagt det själv att han i de tidiga tonåren fortfarande såg sig själv som skidåkare och att tennissatsningen då inte alls var självklar. Sen gick allt otroligt snabbt men någonstans så, han tappade några tidiga år av satsning där han, om han fokuserat på tennis, kanske hade varit ännu bättre idag än han är. Och att bli världsetta utan att ha optimerat sina möjligheter precis hela vägen. När typ alla andra som är ens nära toppen faktiskt har gjort just så. Kanske att man kan ifrågasätta konkurrensen då, att man kan köra om allt och alla och bli bäst utan att ha gjort allt rätt så att säga. Men man kan väl vända på det också kanske. Att optimera är en sak. Men så har man den lilla detaljen individuell talang också. Förmågan att lära sig, att orka träna, och att ha rätt inställning till det man gör. Där ligger nog Sinner rätt högt så att säga och man kan lugnt sortera in honom i den här kategorin idrottsmän som nog hade blivit hur bra som helst i precis vad som helst. Sen att det skulle klaffa så att han skulle no världstoppen i någon annan idrott om han valt det, det är ju långt ifrån säkert. Men han hade inte varit halvknackig i särskilt mycket skulle jag säga.

Vissa säger att han försvarar sig dåligt i hörnen. Han är skitbra där också.

22 år gammal, fyll 23 senare i år. Ung, med andra ord. Och lägg därtill att han alltså sparkade igång relativt sent vilket i teorin skulle kunna göra att han blommar lite senare. Kommer han bli ännu bättre? Absolut inte omöjligt. Med tanke på att han tagit stora kliv senaste året. Klart att han kan ta ännu större kliv. Tänk om han skulle förbättra sin serve ytterligare ett snäpp till exempel. Sen fysiken. Man ska inte överdriva det. Han är tunn i kroppen, men han kommer liksom inte tjäna på att i framtiden bli någon slags stor, muskulös pjäs. Däremot kan man väl använda Zverev som ett exempel. Han såg ut ungefär som Sinner i den åldern. Sen har han undan för undan blivit klart grövre utan att på något sätt bli klumpig. Han har tjänat på det. Sinner skulle nog bli bättre av samma eventuella utveckling han också.

Jag skulle också vilja nämna en grej till. Man pratar ofta om spelarnas tränare när de är stora profiler. Sinner har Darren Cahill som sin profiltränare så att säga. Cahill har tränat hur många som helst under många år. Känd tränare, helt enkelt. Men Sinner har också Simone Vagnozzi som tränare. Kanske att det till och med är hans ”riktiga” tränare så att säga. Jag följer ju fortfarande challengertouren, men under många år följde jag den helt otroligt nära och på den tiden var Vagnozzi en sån där spelare som alltid var med. Inte särskilt bra, han var aldrig nära topp-100 för att han helt enkelt inte hade talangen, slagen, ingenting. Men jag tänkte ofta på hur han alltid optimerade allt han gjorde efter sina förutsättningar och han var en sån där spelare som jag tänkte, den där hade ju passat som tränare i framtiden. Det blev han, och jag undrar om inte han haft en rätt stor del i att Sinner klarat av att göra lite mer av det han har trots att han redan varit uppe i toppen.

Rankingen i övrigt då?

Alcaraz med sin vinst igår upp till andra plats ett par hundra poäng före Djokovic som nu bara är trea. Kommer Djokovic lyckas ta sig upp topp-2 igen? Verkligen inte säkert skulle jag säga. Zverev behåller sin fjärdeplats som han hade tappat om han inte gått till final. Medvedev femma, Rublev sexa, Ruud sjua, Hurkacz åtta. Oförändrat där. De Minaur upp två platser och är nu nia. Dimitrov fortfarande tia. Och den som får lämna topp-10 är Tsitsipas som tappar två platser och nu är elva. En annan som tappar är Rune, nu nere på plats 15. Lite bökigt för honom kanske. Felix upp till topp-20 igen, plats 18. Khachanov ut från topp-20, nu plats 22. Tiafoe fortsätter rasa, plats 28 nu. Största klättringarna på topp-100 gör Harris som vann gräschallengern i Surbiton och han återkommer på det till topp-100. plats 98, 34 platser upp. Näst största klättrare är Moutet på sitt fina resultat i Franska öppna. 23 platser upp för honom, nu rankad 54.