Alla fyra semifinalister i Franska öppna. Man får inte många såna här tennisdagar på ett år. Mycket nöje!

Inför semifinalerna i Franska öppna

Det är väl inget att spara på eller vad säger ni? Vi kör ett rejält försnack till semifinalerna.

Inga tider uppe ännu men för att de skulle skifta och köra de som spelat först hela tiden sist, det vill säga kvällsmatch. Det skulle åtminstone vara väldigt svårt att förklara så jag skulle säga det är osannolikt. Matcherna startar 14:30 respektive direkt efter första matchen och jag tror det blir i den här ordningen. Blir det inte det så ändrar jag helt enkelt när det kommer upp.

Jag ljög. Det har precis kommit upp. Det blir som förväntat, de bästa först.

14:30 Sinner-Alcaraz 1,58-2,34 Bethard

Faktiskt inte så överlägsna som man kan tro gällande slutsegraroddsen de här två. Alcaraz 2,05, Sinner 3,20, Zverev 5,50 och Ruud 7,00 är vad som gäller hos Bethard. Och det som spökar är förstås dels att någon av Zverev och Ruud kommer vara i final, därför de inte sticker iväg som man kan tycka att de borde i odds. Men också, man får väl ha med sig det som en faktor att de här två skulle kunna banka livet ur varandra, och att vinnaren då kanske inte är redo till söndag.

Jag vet ju vem jag hade spelat till de där oddsen i alla fall. Jag skulle just idag spela Sinner utan att blinka. Och om jag skulle fylla på med någon annan hade jag tagit Ruud.

Alcaraz överlägsen – Om han har en perfekt dag

För jag tror Sinner har en bra chans här. Inte favorit. Jag håller med om att Alcaraz är favorit. Hans högstanivå måste värderas högt. Nu är det för honom som för Djokovic. Han spelar nästan aldrig bra. Precis som det alltid varit med Djokovic. Han har spelat bra en eller ett par gånger per år, sen är det mer sådär stabilt. Det är bara det att hans stabila nivå gjort att han varit överlägset bäst. För Alcaraz del handlar det om dels att han har svårt att få ihop allt han har att jobba med, men också att han har rätt svårt spel så att säga, så det är inte helt enkelt att spela bra med så hög svårighetsgrad. Men spelar han bra, då spelar det ingen roll. Sinner får vara hur mycket världsetta han vill, och hur bra han vill. Har Alcaraz en av sina bättre dagar för året, då vinner han den här matchen. Och alla matcher. Då slår ingen honom. Ingen som spelar nu, ingen som spelat förut. Han har den högsta högstanivån någon spelare haft.

Det där är inte allt, men det är en faktor, och jag tycker det påverkar. Att Alcaraz är den av dem som har det i egna händer.

Men utgångsbudet måste samtidigt vara att båda spelar bra, men inget sådär utöver det vanliga. En vanlig match, det är det som oftast sker ju, och i den matchen tror jag att Sinner har en jättechans.

4-4 i inbördes möten. Väldigt bra balans i det hela faktiskt. Om trenden fortsätter, då ska Sinner vinna både idag och nästa gång.

Eller? Är det Alcaraz som ska vinna kanske så att de där två i rad ska fortsätta? Kanske är det som är det logiska.

Sinner kanske har lite lätt för Alcaraz

Om man ska säga något om deras inbördes möten så har ALcaraz oftast varit den bättre spelaren av dem sett till ranking och sådär. Men Sinner har varit lite problem för honom. Nu är det lite annat kanske. Nu är de ju liksom på samma nivå. Så nu får man väl istället säga, det har hittills varit sjukt jämnt mellan dem. Men som sagt, hittills har det varit när Alcaraz oftast varit den bättre. När Sinner nu är uppe på samma nivå som Alcaraz, då kanske det är lite plus för Sinner, vem vet.

Underlaget då? Vem av dem gynnar egentligen gruset?

Jag tror faktiskt ingen av dem har grus som sitt bästa underlag. Jag tror, eller ja, tycker, att båda är bäst på hardcourt. Många säger att Alcaraz är någon slags grusspecialist men jag skulle säga att det är andra parametrar än att han är bättre på grus som gjort att han haft en del resultat som stuckit ut på grus. Och självklart, när den största spanska talangen någonsin kommer fram, precis när Nadal håller på att kliva av, det blir ju liksom på autopilot att folk ser den som en grusspecialist. Sinner? Han är ju jättebra på grus. Det spelar inte så stor roll för honom vad det är för underlag, precis som för Alcaraz. De har väl det gemensamt. När man har alla delar av spelet, och inga svagheter, då är det ganska naturligt att underlaget spelar mindre roll.

Taktik? Matchbild?

Inget taktiskt hokus pokus

Det är det jag tycker är så härligt med de här två. För det finns ingenting. När man är på den här nivån, då försvinner den taktiska parametern i stort sett. Det finns inget annat att göra än att spela sitt eget spel och försöka göra det bra nog. Sen så, givetvis, de vill vara offensiva båda två. Den som klarar att ligga på lite mer och vara lite mer offensiv, det är mycket vunnet för den. Återigen, är man så bra som de här spelarna är, det finns liksom inga alternativ. Det går inte att vinna med defensiv. De är alldeles för bra.

Så, vad avgör då?

Vem som är bäst för dagen. Vem som vill lite, lite mer. Eller kanske att Sinner är den något mer stabila av dem. Jag litar lite mer på att han kommer göra en bra match än att Alcaraz gör det. Det finns någon slags risk att Alcaraz har en dålig dag medan jag har väldigt svårt att se att Sinner har det. Samtidigt som, ni kommer ihåg va? Har Alcaraz en riktigt bra dag, då är det bara att packa ihop. Då vinner han.

Slutligen, vem hejar jag på?

Jag har inte en enda jäkla aning. Och det är väl det lite tråkiga med det här nya. Det finns ingen ond och ingen god. Det finns två fantastiska unga pojkar som dessutom genuint tycker om varandra. Så var det med Federer och Nadal också. De tyckte om varandra. Men med en skillnad, det fanns en jäkla prestige. Federer hade alltid en liten tagg. Han tyckte nog alltid det var lite irriterande att det kom någon som förstörde hans dominans. det fanns alltid en prestige mellan dem. Sen blev det ju bättre när Djokovic kom och det blev lite mer ont mot gott. Men de här två, de är liksom så snälla mot varandra att de skulle unna varandra att vinna och lite tråkigt är det väl. Samtidigt som det är imponerande att man kan bli så otroligt överlägsen helt utan att ha en procent ont i sig.

18:00 Zverev-Ruud 1,80-1,98 Bethard

Oavgjort i inbördes möten här också faktiskt, 2-2. Förresten, starttiden här, det är efter den första matchen helt enkelt så det kan bli allt från före klockan 17 till runt klockan 20, typ.

Ruud kan vara jobbig för Zverev

Jag tror faktiskt det här är en ganska dålig motståndare för Zverev. Om man ska jämföra med matchen mot De Minaur. Man kan slarvigt tänka att Ruud och De Minaur är två defensiva spelare som är rätt lika varandra men så är det definitivt inte. Exempelvis, De Minaur, han är ju lite av den gamla skolans returnerare. Han har börjat stå långt bak han också, det är så överlägset så man måste, särskilt mot någon som Zverev men han har det inte naturligt. Ruud har returnerandet som en rätt svag del av spelet, men han har det perfekta sättet att returnera för att ta sig ann just Zverev som servar så väldigt hårt, men kanske inte så krokigt och lurigt. Ruud kommer få tillbaka väldigt mycket i spel.

Och sen är väl bara frågan. Kommer Ruud vara lite bättre eller mycket bättre när bollen är i spel? Lite bättre, då vinner Zverev. Mycket bättre, då vinner Ruud. Och hur mycket betyder det att det är fem set och grus? Möjligen en hel del. Zverev blir nästan aldrig trött. Inte synligt trött i alla fall, men det är ändå fördel Ruud ju längre han får mala mot sin motståndare.

Zverev knapp favorit på oddsen. Det är säkert rätt. Han är den lite bättre spelaren i grund och botten men jag har en känsla av att det här är en jättemöjlighet för Ruud att ta sig till sin tredje raka final i Franska öppna.

Läge att passa på kanske, mina vänner. Det är inte många såna här tennisdagar vi får på ett år.

Om ni vill ha sällskap under matchen så rekommenderar jag varmt vår facebookgrupp Tennisen som i vanlig ordning hållit sjukt hög nivå under Franska öppna såhär långt.