Moutet slog Ofner i en fin match under gårdagen. Moutet hade en komplett fest i Franska öppna igår kväll.

Inför lördagens Franska öppna

Igår var det stundtals lite fuktigt i Paris. Igen. Men tro det eller ej. Nu verkar det vänta bra väder i en vecka framåt. Eller ja, bra. det är att ta i. Det ska vara 20 grader som mest, idag som mest 16 grader, men det ska regna mindre den närmaste veckan, snudd på ingenting. Förrän då nästa helg då det enligt prognosen ska komma in något slags monsunregn så final under tak är väl troligen att vänta. Är det inte väldigt bra takkonstruktioner här på Franska öppna för övrigt? För tennis i alla fall. Det är tak på de två största banorna men det blir liksom inte inomhusbanor då det är öppet på sidorna högst upp vid taken och utomhuskänslan bibehålls därmed. Skulle så klart inte vara möjligt i Wimbledon där det inte ens behöver regna för att spelet ska brytas, lite fukt i luften räcker. Och även US Open och Australian Open, man måste väl vara mer noggranna när det är hardcourt också kanske. Men jag gillar verkligen sättet man löst det med taken här. Det känns aldrig riktigt som inomhus och det gör det lite mer rättvist.

Publiken var på tårna i Franska öppna igår också

Det var inte tillräckligt att ta bort alkoholserveringen på läktarna för att förstöra stämningen. Vem som nu trodde det. Att det som varit under de senaste dagarna hade någonting med alkohol att göra. Inte jag i alla fall. Sent igår kväll var det ytterligare ett snäpp värre när publiken stod upp under den senare delen av Moutet-Ofner och ja, det var hyfsad fart, så att säga. Jag tycker också man såg ytterligare en gång hur publiken bara kan avgöra en match i den här turneringen. Ofner hade rätt god kontroll på matchen efter att ha vänt första set och skaffat ett initiativ i andra set men när Moutet kom tillbaka i andra, det blev ridå ganska snabbt. Stödet för Moutet blev för stort. Ofner som inte är van vid att spela inför stor publik, eller att ha någon publik emot sig för den delen, det var inte ens nära att han klarade av det. Jag skulle säga att matchen hade kunnat få en annan vinnare till och med utan publiken.

Jag måste också hissa Ofner lite för hur han hanterade det hela. Medan vissa andra spelare under veckan valt att bråka och vara dryg mot publiken. När det var i princip kört för Ofner i slutet gjorde han någon bra boll, började vinka till publiken, men inte på ett drygt sätt. Utan på ett lite skojfriskt sätt vilken gjorde att publiken för sisådär 30 sekunder bytte fot och hejade på Ofner. Innan Moutet vann nästa boll och de var tillbaka där istället. Men jag tycker det säger allt om publiken här. Många säger att de är nationalistiska och sånt där trams. Att de är för aggressiva åt ena hållet. Dumheter. De är bara engagerade. I sina hemmaspelare givetvis, men jag tycker publiken i Paris är själva motsatsen till aggressiv som man annars kan se på vissa håll i andra idrotter. Man kan väl prova ett av Stockholmslagen i fotboll, exempelvis. Där snackar vi aggressivitet och noll självdistans. Den här publiken däremot, de har en distans till det hela som jag verkligen gillar. Det är inte så allvarligt. Man kan skoja till det och heja på den andra spelaren i några sekunder.

Sen måste jag säga att jag fascineras över att alla fransmän klarar det så otroligt bra, och lyckas prestera trots att vem som helst annars hade blivit tyngd av stödet. Moutet gjorde en fantastisk andra halva av matchen igår exempelvis.

Moutet tackar Ofner i Franska öppna
Undrar hur sportsligt det varit om det varit Ofner som vunnit, Moutet som förlorat…

Bästa turneringen i karriären för Moutet men vad får han för det. Inget mer än en biljett ut från turneringen i nästa runda i alla fall då han möter Sinner i åttondelen.

Annars igår då?

Alcaraz blixtrade till

Alcaraz var magiska i sina bra stunder, särskilt i slutet av andra set, mot Korda. Jag fastnar lite på att jag tycker han ser så sjukt slarvig ut under stora delar av matcherna men är man så vansinnigt bra när man väl är bra, då går det rätt skapligt ändå. Det känns långt bort just nu men när han lyckas sätta ihop en lite längre bra period i den match. Då tar ingen gem mot honom i stort sett. Så mycket högre är hans högstanivå skulle jag säga. Med det sagt tror jag inte han vinner den här turneringen. Det tror jag att Sinner gör.

Alcaraz klappar händerna efter matchen mot Korda.
När han är bra, då är han rätt bra, Alcaraz.

Arnaldi inledde gårdagen med att skicka ut Rublev ganska enkelt och det märka där är väl att det inte kändes så konstigt. Arnaldi är en bra spelare. Rublev har inte den där stabiliteten som man kan förvänta sig av en toppspelare. Igår hade han väl lite väl mycket panik också kanske, Rublev. Blir inget bra när det blir sådär för honom.

Sinner vann enkelt. Tsitsipas vann enkelt. Jag tycker Tsitsipas inponerar en del måste jag säga.

Sen ett gäng pågående matcher också som ska slutföras idag men de skiter vi i för nu.

Inför de sista matcherna i tredje omgången

Nu, försnack. De sista åtta matcherna i tredje rundan.

11:00 De Minaur-Struff

Inget jättedåligt sätt att inleda dagen på va? Struffens superoffensiv mot De Minaurs bollmotande. Det här är en sån där match där båda spelarna skulle kunna få spela precis den tennis de vill och det är ju de matcherna som blir som allra bäst. Om inte De Minaur blir lite kissnödig och inte vill stå och försöka försvara sig mot Struffis bomber. Det skulle kunna bli så också. Tänk vad bra han blivit, Struff. Tittar man på oddsen så är den här matchen helt vidöppen vilket är otroligt. Under stora delar av karriären har Struff liksom inte ens varit atp-mässig. Nu är han vid pensionsåldern en toppspelare.

14:00 Medvedev-Machac

Har ni tänkt på hur små shorts Machac har? De blir liksom bara mindre och mindre. Det började med att han brukade vika in dem men nu har han den där storleken till att börja med, och viker fortfarande gärna in dem. Han kanske blir den första tennisspelaren som spelar i små badbyxor till slut. Undrar om det skulle vara tillåtet egentligen. Borde vara. Bra på tennis är han också men kanske lite tufft för honom det här. Han kämpar mest, Machac och att kämpa ner Medvedev, tufft.

15:00 Zverev-Griekspoor

Jag minns matchen i Rotterdam förra säsongen. Då var Zverev nere på botten och han var bara sämre än Griekspoor. Ganska snart efter det vände det och han har också slagit Griekspoor två gånger sen dess. Jag tycker Zverev känns ruggigt stabil just nu och jag tycker inte det finns någon oro alls kring honom. SÅna här spelare bara slår han.

16:00 Paul-Cerundolo

En av dagens jämnare matcher men där Paul är klar favorit ändå. Jag tycker det är lite fel, men jag vet att jag felvärderar de här två åt varsitt håll. Cerundolo på grus, jag tycker han är riktigt bra. Paul rent allmänt, ni vet nog, jag tycker inte han är jättebra. 3-2 i inbördes möten mellan dem. Otroligt nog tre av matcherna på gräs och också lite otippat, 2-1 för Cerundolo där. Cerundolo vann i Madrid på grus senast, Paul har en vinst på hardcourt. Nej, jag tänker i alla fall tycka att Cerundolo ska vinna matchen.

16:00 Rune-Kovalik

Blir nog megatufft för Kovalik det här. Det är en sak att möta en mentalt svajig Khachanov och något helt annat att möta det mentala monstret Rune. Jag kan inte på något sätt tänka mig att det skräller här.

17:30 Ruud-Etcheverry

Ruud hade det jobbigt mot Davidovich. Etcheverry minst lika bra som Davidovich skulle jag säga. Men de är inte riktigt samma typ av spelare även om båda är bäst på grus. Etcheverry trivs med ett lite lägre tempo och Ruud borde inte behöva hamna i den där tempotorsken som han inte vill vara i idag. Tror inte det skräller här heller även om Etcheverry skulle kunna hänga med en bid.

18:00 Fritz-Kokkinakis

Det här är liksom så, så, så tråkigt. Om alla tennisspelare spelade som de här två, då hade jag lagt ner.

20:15 Djokovic-Musetti

Så avslutar vi här där jag tycker det är lite svårläst faktiskt. Är Musetti bra nog, Djokovic dålig nog, för att det här ska bli jämnt? Jag tror vi får lite svar ikväll i alla fall. Här är första gången Djokovic har en match där han möter någon som är bra nog för att pressa honom utan att han själv är superdålig. Musetti var bra mot Monfils men det var samtidigt något helt annat. Nu blir det mer press på honom, han måste vakta tempot på ett helt annat sätt så det inte går för fort. Supermatch i alla fall. En av de bästa hittills under Franska öppna.