Inte världens fulaste tennisbana kanske. Foto av Henry Nicholls.

Inför ATP-turneringarna i Halle och Queens

De har några konstiga namn numera de här två 500-turneringarna men nja, jag tycker vi håller oss till vad de egentligen heter. Det är Halle och Queens helt enkelt. De odiskutabelt största grästurneringarna bakom Wimbledon. Många argumenterar för att vi borde ha någon mastersturnering på gräs, och att det då är någon av de här som borde vara det. Jag tycker nog egentligen det är bra som det är. Halle kanske skulle kunna vara en masters men nja, jag är tveksam. Jag tycker inte det behövs. Det blir klart tillräckligt intressant det här i alla fall och två turneringar, det är väl bättre än en? Man skulle behöva ändra schemat rejält för att få in en masters, och den av de här två som det inte blev hade tappat i status. Så nej, vi håller det som det är.

Hur ser det då ut i år? Vilka spelar? Hur ser lottningarna ut? Det ska vi givetvis titta till.

Lottning till Halle.

Vi är som synes igång, det började ju igår, när jag egentligen skulle skrivit det här inlägget men så blev det ju inte alls. Så nu är vi några matcher in där inte mycket sticker ut förutom möjligen att Felix gav upp då. Höftskada var orsaken. Kanske ingen jättefin uppladdning för Wimbledon direkt.

Sinner på plats, Zverev på plats, plus Medvedev, plus Rublev, plus Tsitsipas, och man ska väl nämna Bublik som vann förra året också. Man kan tro att Bublik skulle rasa när de här poängen nu troligen försvinner men så är det inte. Han var verkligen dragit nytta av sina seedningar senaste året och även om han skulle förlora direkt landar han på fötterna, runt plats 30 i så fall. Gav ju upp med skada förra veckan, Bublik så lite frågetecken där kanske.

Struffen tillbaka också efter sjukdom förra veckan. Håll koll på Struffen. Han har alla möjligheter att få till det på gräs.

Grym topp, fantastisk bredd, en 500-turnering blir faktiskt inte mycket bättre än den här och den krossar också veckans andra turnering. Som vi ska prata om nu.

Lottning till Queens.

Det är förstås inte dåligt det här men jämfört med Halle är det uselt. Blivit lite såhär senaste åren. Halle har mer och mer tagit över som den starkare turneringen. Det var väl ungefär när Federer försvann egentligen, det var då Halle levlade upp och tog över. Federer hade ju livstidskontrakt med Halle och den blev ofta någon slags uppvisningsturnering där allt kretsade kring honom. Vilket inte alltid blev så kul.

Alcaraz, De Minaur, och Dimitrov. Ni hör. Det är inte den topp, eller bredd, som det är i Halle. Långt därifrån.

Rune var med, men förlorade mot Thompson. Thompson som innan dess hade förlorat fem matcher i rad. Han tappar inga poäng på det här, Rune men han tar heller inte chans att förbättra sig. Han är nog faktiskt inte mer än en topp-20-spelare i mängden numera vilket känns konstigt. Han har verkligen blivit sämre under en tid då spelare normalt utvecklas väldigt mycket.

En annan som förlorade igår, Tiafoe, tappar nu däremot ytterligare. Han kommer ligga runt plats 40 på rankingen nästa vecka. Jag tycker inte alls det är fel, men påtagligt då han var på gränsen till topp-10 under en ganska lång period. Men plats 40 är väl närmare verkligheten än plats 10 skulle jag säga även om sanningen kanske i vanlig ordning ligger någonstans mittemellan.

Raonic slog världsrekord i ess igår. 47 stycken, mer än någon annan slagit i en tresetsmatch. Det måste väl vara ett lite kul rekord att ha. Vinst dessutom. Mot Norrie, på tal om spelare som har problem. Han ligger också där runt 40 i världen från att ha varit topp-10 eller precis på gränsen ganska länge. Samma där, 40 är närmare sanningen än 10, men han underpresterar verkligen just nu. Han borde klara att ligga runt 20.

På tal om servande. Shelton mot Mpetshi Perricard i första omgången. Frågan är om det ens kan bli ett servegenombrott där. Tveksamt.

Draper vann i Stuttgart. Inte överraskande att han nu får till det på gräs. Vore kul att se honom mot Alcaraz i andra omgången och bra chans att den matchen blir av också.

Murray har nu börjat prata om hur och hur och var han ska sluta, om än inte när. Han sa något om att han nog inte ville sluta under US Open eller Laver Cup eller något sånt utan att han ville sluta i samband med Wimbledon eller OS. Vilket väl då borde innebära att han bara har några veckor kvar som spelare men som sagt, han sa inget om vilket år. Så det kanske är nästa år, vem vet.

Lite intressant att se Alcaraz gräsnivå det här året så klart. De Minaur, orkar han en vecka till? Det var en grymt bra final han gjorde i Hertogenbosch. Orkar, frågade jag precis om De Minaur orkar. Det gör han ju.

Det kan nog bli kul i Queens också, även om veckans bästa turnering definitivt är den i Halle.