Alcaraz tränar i Franska öppna. Sitter forehanden idag? Då blir det åka av för Zverev.

Final i Franska öppna – Inför Alcaraz-Zverev

Då var det dags att sy ihop den här, som jag tycker i alla fall, grymma upplagan av Franska öppna. Sen vet jag inte om semifinalen mellan Alcaraz och Sinner riktigt levde upp till förväntningarna. Jag skulle väl säga nej, men det gör sällan de på papperet största matcherna. Vi hoppas på en riktigt smäll till avslutning här istället.

15:00 Alcaraz-Zverev 1,35-3,25 Bethard

Undrar om det här är just den finalmotståndare som Alcaraz inte hade velat ha? Det kan ju faktiskt, ologiskt nog, vara så.

Övertag Zverev i inbördes möten

För jag tycker inte att Zverev ska vara några direkta problem för Alcaraz men man måste nog säga att han är det. 5-4 för Zverev i inbördes möten inför den här matchen och jag vet inte om det egentligen finns så mycket för Alcaraz att skylla på. Visst, två matcher under 2021, då var väl inte Alcaraz en toppspelare ännu. Men om man tar bort dem då, från 2022 och framåt, bara 4-3 för Alcaraz i inbördes möten mot Zverev. Det är en bedrövlig statistik för Alcaraz del. Ser man till styrkeförhållandena mellan dem borde han nog inte förlorat mer än en gång på dessa möten. Det är helt uppenbart att han inte trivs mot Zverev. Sen kan man hitta förklaringar till allting om man gräver riktigt djupt. Australian Open i år, då var inte Alcaraz i bra skick. Slutspelet förra året, då var han i dåligt skick. Franska öppna 22, han hade väl någon slags problem då också vill jag minnas, Alcaraz. Men ingen rök utan eld. Man åker inte på såhär många förluster mot en sämre spelare om det inte är något. Ingen rök utan eld, så att säga.

Vad kan det då vara?

Det går väl i alla fall att förklara.

Det är klart att det är dåligt för Alcaraz att möta någon som servar så enormt bra. Han får inte det där flytet i sitt spel som han vill ha. Han tillåts inte riktigt komma igång. För det är som att Alcaraz liksom måste varva upp sin nivå i matcherna. När han får lite rytm, då kan han komma upp på toppen men blir det alltför ryckigt, då kommer han inte upp på sin högsta nivå. Sen även när bollen är i spel. Det är inget bra för Alcaraz att möta det här malande, tunga spelet som blir mot Zverev. Alcaraz vill mycket hellre ha det pangigt och spektakulärt. Inte tungt och tråkigt.

Zverev i Franska öppna
Ju tråkigare desto bättre för Zverev.

Nu låter det som att jag tror att Zverev vinner idag. Det tror jag absolut inte.

Zverev bättre än någonsin?

Det enda som kanske får mig att fundera över det är att jag skulle säga att Zverev gjorde en av sina tre bästa matcher någonsin i fredags mot Ruud. Det är definitivt enklare att spela bra mot Ruud än mot Alcaraz, men jag måste säga det. Spelar Zverev sådär bra, då kommer det åtminstone krävas en ruggigt bra insats av Alcaraz för att han ska vinna. Men som alltid med Alcaraz. Det är han som bestämmer hur det ska sluta. Hans högstanivå är odiskutabelt högst av alla spelare.

Ska vi titta på vad som talar för Alcaraz då?

Ja, det är ju inte så svårt direkt.

Alcaraz bara vinner – Om han hittar rätt

Klarar han av att hålla koncentrationen och har lite tålamod. Hur i hela världen ska Zverev hantera honom när bollen är i spel? Det finns så klart ett scenario där Alcaraz för dagen träffar bollen bra och då gott folk, då kommer Zverev få snurra nere i hörnen, och det kommer inte bli något bra för honom. Alcaraz har också en bra serve. Jag skulle väl säga en underskattad serve. Hans serve är bra nog för att Zverev inte med någon slags stabilitet ska få tillbaka den med längd och tryck och får Alcaraz kliva in i banan, då spelar det ingen roll hur långt bak Zverev står. Han kan inte försvara sig mot Alcaraz. Det finns inte en chans.

Alcaraz i Franska öppna
Börjar det smälla, då blir det inte roligt för Zverev.

Ska vi kanske nämna att Alcaraz är en enormt, enormt mycket bättre spelare än Zverev också? Det kan ju vara på sin plats kanske. De är inte direkt på samma nivå.

Sen finns det väl en mental faktor som ska nämnas också, där jag tycker det finns en osäkerhet kring båda två.

Alcaraz väl snäll – En svaghet?

Alcaraz är en snäll rackare. Han är kompis med alla, inklusive Zverev som han hänger en del med på fritiden. Det kan låta helt osannolikt, och man ska inte överdriva vikten av det. Men Alcaraz har en liten svaghet i att han tycker det är lite väl okej att förlora matcher, även stora matcher. Det gör visserligen att han i princip aldrig blir nervös. Eller ja, inte i princip. Den som sett Alcaraz nervös, den finns inte. Han kan inte bli nervös. Men baksidan är också där. Han kan leva med att förlora den här matchen. Om man jämför med hans företrädare exempelvis, Nadal, som när han väl var på banan hade sågat lite grann i valfritt ben för att vinna om det krävts. Oavsett vem han mötte. Det där har inte Alcaraz i sig. Han kan leva med en förlust och det sår åtminstone ett litet frö av osäkerhet hos mig.

Klarar Zverev det om han kommer nära?

Osäkerheten kanske ännu större runt Zverev dock. Zverev är svag mentalt. Han har ännu inte vunnit en Grand Slam-titel. Om han nu skulle komma nära idag, det kommer bli jobbigt för honom. Oj, så jobbigt det kommer bli. Samtidigt som, huruvida det är relevant eller inte får väl var och en avgöra. Men det är goda tider just nu för Zverev. Han skulle ju upp i rätten hemma i Tyskland här i dagarna men lyckades i sista stund köpa sig bort från det. En förlikning nåddes med tjejen som han skulle ha misshandlat och så vidare. Måste ju vara helt otroligt skönt för honom att ha det där ur världen. Sen så, som sagt, vad man tycker om det, att man kan göra sådär i många länder som inte heter Sverige, det får var och en avgöra. Vi ska inte ta den biten här. Men jag nöjer mig med att notera. Han har blivit av med det där, som måste varit otroligt jobbigt och helt ärligt hade han väl i värsta fall riskerat att få skaka galler för det om han dömts. Nu är det borta, han hade troligen råd med det, och tennisen funkar också bättre än kanske någonsin. Det kan ju inte vara någon negativ känsla han går ut med på banan idag direkt. Sen tror jag inte det är något vaccin mot att inte bli nervös om det hettar till idag men som sagt. Hans känsla inför matchen måste vara sjukt positiv.

Zverev i Franska öppna.
Livet leker.

Ska vi säga så? Jag tycker vi kan hoppa över taktik och allt sånt där. Det finns inget hokus pokus på den här nivån även om vissa experter ibland försöker få det att verka så. Man måste göra det man gör bäst, annars är man chanslös. Zverev kommer stå och serva och sen ha så högt tryck som hans spel för dagen tillåter. Alcaraz, han får som vanligt försöka rota runt i sin gigantiska verktygslåda där alla verktyg som existerar, och några verktyg som kanske inte ens existerar ligger. Han behöver inte hitta rätt, men hittar han för dagen några verktyg som funkar med varandra, då kan han vara helt lugn med att han bara är bäst. Han behöver i vanlig ordning inte bry sig särskilt mycket om motståndaren.

Lyckligtvis ingen sportmässig baksmälla

Då kör vi. 15:00. Och vet ni vad jag tycker är kanske mest fantastiskt med den här tennisdagen? Jag tycker alltid det är jobbigt när saker tar slut, för då blir det ju tråkigare. Jag tror att många av er gillar idrott i allmänhet. Imorgon startar grässäsongen. Under kommande vecka har vi US Open i golf från torsdag. På fredag startar EM i fotboll. Och när EM i fotboll är slut, då är det snart OS. Saker och ting tar inte slut den här sommaren. Sen får vi väl förbereda på någon slags gigantisk baksmälla i höst, men det är långt bort. Det är enormt ljusa sporttider som ligger framför oss, även efter dagens final.

Vill du prata om finalen med mig och/eller andra tennisintresserade människor så rekommenderar jag facebookgruppen Tennisen där det alltid är full fart under de största matcherna.