Bulgaria's Grigor Dimitrov serves to Argentina's Juan Martin Del Potro during their final match at the ATP Stockholm Open tennis tournament on October 22, 2017 in Stockholm. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Toppklass på Stockholm Open i år!

En lång tennissäsong närmar sig slutet. Några stora turneringar återstår och det är ännu inte klart vem som ska avsluta året som världsetta. Den kampen mellan Novak Djokovic och Rafael Nadal är fortfarande vidöppen och kommer troligen avgöras i ATP-slutspelet som avslutar året. Allt detta har inte Stockholm Open något med att göra. Stockholm Open är en liten ATP-turnering. Den tillhör den minsta kategorin turneringar, 250 uppkallat efter hur många poäng segraren får. Stockholm Open är en 250-turnering, sen finns det 500-turneringar, 1000-turneringar, och Grand Slam-turneringar där 2000 poäng delas ut till vinnaren.

Starkt startfält i årets turnering

Så Stockholm Open är en ointressant liten miniturnering? Så kan man tänka, men spelarna verkar inte tänka så i år i alla fall. Stockholm Open har i år sitt starkaste startfält på många år. Och kanske ännu mer än att det är starkt, sitt mest intressanta startfält på mycket, mycket länge.

Årets stora affischnamn är argentinaren Juan Martin Del Potro dyker tyvärr inte upp. Argentinaren var tänkt att göra comeback i Stockholm Open efter sin knäoperation men tyvärr, Del Potro som började träna för bara någon vecka sen är inte redo och ställer in de två närmaste tävlingsveckorna, antagligen också hela säsongen. Troligen klokt, men ack så tråkigt för den svenska tennispubliken att inte få skåda mannen med världens och kanske tidernas bästa forehand. 

Grigor Dimitrov kommer att vara den största stjärnan i årets Stockholm Open.
Emilee Chinn/Getty Images/AFP

Ett stort namn som däremot dyker upp är bulgaren Grigor Dimitrov som var i semifinal i US Open nyligen och i sina bästa stunder varit en av världens bästa spelare. Dimitrov är i mångas ögon extremt sevärd med sin fantastiska teknik, in i minsta detalj kopierad från en viss Roger Federer. Det kan knappast finnas någon idrottsman som på samma sätt kopierat en annan idrottsman sätta att spela på samma sätt som Dimitrov gjort. Fascinerande, och Dimitrov är nog det närmaste man kan komma att få se Federer på svensk mark numera.

Framtidsnamn och fantastiska servar

Vad vore Stockholm Open utan en riktigt stökig spelare också? Många minns John McEnroes utbrott i Kungliga hallen på 1900-talet. Fabio Fognini är en av ATP-tourens stökigaste spelare och han var för bara några dagar sen i ett stort bråk med Andy Murray i Shanghai. Fognini är ett geni på banan och en av de största bolltalangerna som finns inom tennisen, men han har också ofta huvudet emot sig. Just den här säsongen har han dock fått med sig ovanligt bra resultat och är i skrivande stund på gränsen till att vara topp-10 i världen, mestadels beroende på sin titel i Monte Carlo tidigare i år där han besegrade Rafael Nadal. Fognini har slagit Nadal tre gånger på grus. Inte många som kan ståta med ett sådant facit.

Ett av affischnamnen förra året var Denis Shapovalov, en 20-åring från Kanada som i flera år spåtts vara en blivande världsetta. Den här tiden förra året var han stekhet och på väg spikrakt uppåt på rankingen. När han nu kommer tillbaka till Stockholm Open i år gör han det med en sämre ranking än han hade förra året vid den här tiden och kanske att utvecklingen stannat upp lite. Han är givetvis fortfarande väldigt ung och har alla chanser fortfarande. Han har ännu inte vunnit någon ATP-titel, kanske är det dags nu för den hyperoffensive ynglingen.

Denis Shapovalov är en av favoriterna. (Photo by NOEL CELIS / AFP)

Om man uppskattar en bra serve får man också sitt lystmäte under Stockholm Open i år. ATP-tourens längsta spelare, 211 centimeter Reilly Opelka kommer till turneringen och visar upp sin blytunga serve. Inte helt oäven som spelare heller. Han är rankad 40 i världen och stark inomhus. Han kan bli farlig. 

Nordens bästa spelare får det tufft

Nordens bästa tennisspelare heter just nu Casper Ruud och kommer från Norge. Ruud har gått bra på touren i år och är rankad 60 i världen. Tyvärr kanske inte riktigt hans turnering det här. Ruud är en extrem grusspelare som ännu inte gjort något stort väsen av sig på ATP-touren när det gäller spel på hardcourt. Man vet aldrig dock. Han arbetar extremt hårt, ger sig aldrig, och så svag på hardcourt är han inte. Känner ni igen namnet? Jodå, han är son till Christian Ruud som också spelade på ATP-touren och som bäst var rankad på plats 39 i världen. Fortfarande en bit dit för Casper alltså, men han har nog kapacitet att någon gång slå pappas rankingrekord. Fortfarande bara 20 år gammal, så framtiden ser ljus ut för norsk tennis. Kanske inte rent allmänt, det har inga andra bra spelare, men Ruud kan i framtiden vara en stjärna på ATP-touren.

Casper Ruud är Nordens största hopp.
Mike Stobe/Getty Images/AFP

Svenskt deltagande

När det gäller svenskt inslag är det Mikael Ymer från Skövde som vi får hoppas på. Ymer har de senaste veckorna blivit första svensk på 16 år att bli rankad topp-100 i världen. Vi har haft spelare rankade topp-100 senare än så, men senast en svensk blev rankad topp-100 för första gången var 2003. Senast en svensk var rankad topp-100 var 2009. Ymer har vunnit matcher på ATP-nivå och vann för några år sen dubbelklassen just här i Stockholm Open tillsammans med sin bror Elias. Bara rankad 80 i världen och en av startfältets lägst rankade spelare, men en eller ett par matcher kan han absolut vinna med rätt lottning.

Övriga spelare

Startfältet är som sagt mycket starkt i år med spelare som Fernando Verdasco, Sam Querrey, Lucas Pouille, Taylor Fritz och Pablo Carreno Busta. Det kommer spelas många fina matcher redan under början av veckan, något som inte alltid är fallet i den här typen av turneringar. 

Stockholm Open pågår mellan 13:e och 20:e oktober och spelas i Kungliga tennishallen i Stockholm. Kanal9 och Eurosport sänder från turneringen och alla tider hittar ni givetvis här på tvmatchen.