ATP Tennis

Party avslutar tennissäsongen

Tennissäsongen går mot sitt slut, men den slutar aldrig utan ett riktigt kalas. Slutspelet, som de senaste tio åren spelats i o2 Arena i London, är tveklöst tennisårets största fest. Inte den största turneringen, inte på något vis, varken vad gäller prestige, rankingpoäng, eller prispengar, men det är som en stor personalfest som avslutar året. Det är ljusshower, det är ett av årets största publikevent, och det är bara de absolut bästa spelarna på samma plats. De blåbär som alltid finns med i de ordinarie turneringarna tvingas denna gång hålla sig borta.

För hela personalen är inte bjuden. Detta är en fest endast för de åtta bästa spelarna i världen. Tyvärr blev det denna gång inte de åtta bästa. Juan Martin Del Potro blev under hösten tvungen att operera ett knä, och i vanlig ordning kom heller inte Rafael Nadal till start. Denna gång var det en snöplig magmuskelskada som satte stopp för honom när han i sista stund försökte komma tillbaka efter ett längre uppehåll. Men stjärnspelare finns det ändå gott om. Turneringen spelas som enda turnering under året i gruppspelsformat och här har vi årets grupper.

Dagliga matcher klockan 15 och 21 under hela den här veckan. Håll utkik här på tvmatchen för alla detaljer rörande matcherna som sänds på Viasat Sport.

 

Grupperna

Grupp Guga Kuerten

Novak Djokovic

Alexander Zverev

Marin Cilic

John Isner

 

Grupp Lleyton Hewitt

Roger Federer

Kevin Anderson

Dominic Thiem

Kei Nishikori

 

Första omgången färdigspelad

Den första omgången är redan spelad, och en av de största hänger löst. Federer fick stryk av reserven Nishikori i raka set, och har nu inte längre några marginaler. Han måste vinna sina två sista matcher och hoppas på att de andra resultaten är med honom. Antagligen kommer det räcka med två vinster, men inte säkert. Anderson slog Thiem, också det i raka set, i gruppens andra match i den första omgången.

Den redan klara årsavslutande världsettan Djokovic har tagit kommandot i sin grupp. Han slog Isner hur enkelt som helst i sin första match och imponerade rejält. Reserven Isner imponerade desto mindre. Zverev slog Cilic i raka set i sin första match, och går därmed mot semifinal.

De två första spelarna i grupperna går till semifinaler som spelas på lördag, finalen kommer sen upp på söndag.

Inramningen i arenan är fantastisk. Som jag antydde högre upp, det är en fest det här. Det är lite mer fart, lite mer drag, lite mer kalas, än man i vanliga fall kanske kopplar samman med tennis. Underlaget är denna gång också riktigt snabbt, så det smäller verkligen.

 

/ VamosRafa