Nadal som vanligt storfavorit i Monte Carlo

Äntligen sommar säger man om man älskar tennis den här veckan. Den europeiska grussäsongen är den officiella starten på sommaren i tennisvärlden, och det är just den här veckan det är dags. Mastersturneringen i Monte Carlo ska avgöras, en av årets största, bästa, och coolaste turneringar.

Precis som med allt annat i Monte Carlo är det riktigt trångt på den anläggning där den här turneringen avgörs. Det är lite plockepinnkänsla kring hur banorna är utlagda och medan andra anläggningar där det spelas mastersturneringar har både två, tre, och fyra arenor med rejäl publikkapacitet har man i Monte Carlo bara en centercourt och inte så mycket mer när det kommer till banor med lite större läktare runt sig. Just centercourten får ses som en av världens absolut vackraste tennisbanor med havsutsikt i bakgrunden om man sitter på rätt kortsida.

Vem brukar vinna då?

Det gör Rafael Nadal, nästan alltid. Han hade en dipp mellan 2013 och 2015, då vann han inte utan Novak Djokovic vann två gånger och Stan Wawrinka en gång. I övrigt har Nadal vunnit turneringen varje år sen 2005, 11 gånger totalt, en helt otrolig bedrift. Noterbart förresten att Roger Federer aldrig vunnit den här turneringen, och inte gör han det i år heller. Federer sparar sig till senare under grussäsongen den här gången.

Nadal storfavorit alltså, precis som alltid, men motstånd saknas inte. Nadal är exempelvis inte världsetta. Han är rankad tvåa. Överlägsen etta i världen är Djokovic, och han är inte precis oäven på grus han heller. Med tanke på hur enorm Nadal är på underlaget får Djokovic nöja sig med att vara första utmanare, men ett hot är han. Båda två kommer in till turneringen med lite frågetecken kring sig. Nadal avbröt mastersturneringen i Indian Wells för en månad sen och stod sen över mastersturneringen i Miami någon vecka senare. Förslitningar var vad det handlade om, nu har han vilat, och kunnat träna i ett par veckor på gruset. Han känns ändå ganska trygg på att hålla en hög nivå. Lite mer osäkert med Djokovic som spelade både Indian Wells och Miami men floppade stort i båda turneringarna. Han hade då helt tappat sitt spel. Lite semester efter det och underlagsbyte, han kan ha hittat formen igen, men man vet inte. Mycket intressant att se hur Djokovic startar turneringen.

Nadal är en van vinnare av Monte Carlo Masters

Bakom de två stora finns Dominic Thiem som skrällde enormt och tog sin första stora hardcourttitel när han vann i Indian Wells för en månad sen. Grus är hans överlägset bästa underlag, och med det självförtroende han borde ha med sig in i den här säsongen kan han bli riktigt farlig. Han är en av de som lyckats besegra Nadal de senaste åren vilket säger en del om hans kapacitet.

Ingen Federer alltså men hans landsman Wawrinka finns med. Alltid livsfarlig på grus, Wawrinka och även om han börjat året lite långsamt efter skadeproblem, han blir bättre och bättre och närmar sig formen.

Nämnas bör också världstrean Alex Zverev, som haft en bedrövlig start på året, men han är bäst på grus, har åtminstone varit hittills under karriären, och även om han fick en usel inledning på sin grussäsongen när han deltog i den lilla ATP-turneringen i Marrakesh förra veckan, kanske att han kan höja sig lite nu med europeiskt grus under fötterna. Han vann mastersturneringen i Madrid förra säsongen, så han vet vad som krävs på den här nivån på grus.

Turneringen håller på under hela veckan med final på söndag. Viasat sänder många timmar varje dag och det är bara att hålla utkik här på tvmatchen för alla detaljer.