Kan någon rå på Djokovic i US Open?

Du kan hitta all information om US Open på TV & stream här

Vi är igång! Årets sista stora riktigt stora tennisturnering, US Open, är igång på klassisk mark, Flushing Meadows i New York och vi ska få svar på vem som är världens just nu bästa tennisspelare.

Svaret på den frågan är visserligen ganska enkelt. Novak Djokovic har varit världens bästa tennisspelare i flera år, ibland skuggad av Rafael Nadal och/eller Roger Federer, ibland överlägsen, men i stort sett alltid har Djokovic varit bäst de senaste åren och prognosen för när han ska radera ut Federers viktigaste rekord landar bara närmare och närmare i tid. Om Djokovic behåller sin position som världsetta, vilket han har väldigt god chans att göra, blir han den spelare som varit världsetta flest veckor någon gång nästa sommar, och Federers rekord gällande antal vunna Grand Slam-turneringar blir också mer och mer dödsdömt.

Det handlar om de tre stora

Federer plockade sin fantastiska 20:e Grand Slam-titel i Australian Open 2018, men har sen dess inte vunnit och när han inte vann Wimbledonfinalen mot Djokovic i somras, där han var den överlägset bästa spelaren men bara inte klarade av att ta sina chanser, det börjar kännas mindre och mindre troligt att det blir någon mer Grand Slam-titel för Federer. Nadal finns just nu närmast bakom på 18 Grand Slam-titlar, men den som har störst chans att först köra om Federer är kanske ändå Djokovic som står på 16 titlar, men som framför allt vunnit fyra av de fem senaste Grand Slam-turneringarna. Det är bara Nadal som stuckit emellan när han vann Franska Öppna i somras.

Djokovic kliver den här gången in i US Open som jättefavorit, trots att han egentligen fått en riktigt dålig lottning. Han riskerar att behöva ta sig förbi Daniil Medvedev i kvarten, Federer i semi, och sen ovanpå allt slå Nadal i final. Djokovic är seedad etta, men han var kanske den spelare i hela startfältet som fick den sämsta lottningen. Han förlorade mot Medvedev så sent som i Cincinnati för en dryg vecka sen och Medvedev är just nu den spelare som är klart närmast de tre stora i toppen. Att få honom redan i kvartsfinal, en mardröm. Sen Federer i semifinal, ingen rolig lottning det heller och som sagt kanske då Nadal i final. Han kommer behöva slita, och spela åtminstone nästan sin bästa tennis, för att vinna den här gången. Djokovic spelas just nu till omkring 2 gånger pengarna som slutsegrare hos de flesta spelbolag.

Nadal kan få en ”enkel” väg till finalen

Nadal var den stora vinnaren när lottningen gjordes. Han slapp Federer på sin halva, och när den första omgången färdigspelats har nu nästan alla bra spelare på hans halva försvunnit. Thiem, Tsitsipas, Bautista, tre av de största hoten för Nadal försvann direkt och faktum är att det inte är många seedade spelare kvar på hans halva, trots att bara en omgång spelats. En spelare som finns kvar på den halvan är emellertid Nick Kyrgios, mannen som skapar fler rubriker än någon annan tennisspelare, inte enbart på sina prestationer på banan. Han har haft stora problem med sitt uppförande den här säsongen och fick för någon vecka sen böta över en miljon kronor för att i en och samma match brutit mot nästan alla regler kring uppförande som finns inom tennisen.

En semifinal mellan honom och Nadal lockar rejält. Många minns matchen mellan dem i Wimbledon där Kyrgios bland annat hann med att medvetet försöka pricka Nadal med en boll i bröstet under pågående spel, något han erkände efter matchen och att anledningen var att han inte gillar Nadal. Ytterst ovanligt i tennisens numera ganska snälla värld. Rent spelmässigt är Kyrgios kapacitet skyhög, och även om han sällan har huvudet med sig, han började åtminstone säkert med en seger i raka set mot hemmaspelaren Steve Johnson. Inte fritt från stök i den matchen heller. I ett sidbyte gick Johnson förbi Kyrgios och frågade om han skulle vara med och spela tennis eller om han ville försöka leda en talk show samtidigt som Kyrgios i vanlig ordning stod och tjatade på domaren.

En Federer ur form

Federer började lite sömnigt med att förlora första set mot den oerhört medelmåttige iniderna Sumit Nagal. Att Federer förlorar set mot en sån spelare är högst alarmerande och det var inte alls bra spelmässigt heller. Han förlorade mot Andrey Rublev i Cincinnati för ett par veckor sen och lite osäker ska man nog vara på Federers nivå. Bara att hoppas att han kan kämpa sig fram till en semifinal där han i så fall kanske kan försöka få revansch på Djokovic för förlusten i Wimbledon i somras.

US Open pågår i två veckor och finalen spelas den 8:e september. Eurosport sänder det mesta från turneringen och alla sändningstider går givetvis att finna här på tvmatchen.