Inför Wimbledonsemifinalerna

Hitta info om alla matcher i Wimbledon 2019 här

Det har hänt precis hur mycket som helst i Wimbledon under de första tio dagarna, men det är under de tre sista dagarna det ska avgöras och även om mycket hänt, det har varit en del skrällar, men när striden nu ska slutföras är det de väntade bjässarna som ska göra upp. Djokovic, Nadal och Federer. De senaste 15 årens dominanter som under denna tid inte bara varit världens tre bästa tennisspelare, de har också ofta varit med i diskussionen kring vilka som är världens största idrottsmän alla kategorier. Att nu få se dem göra upp under helgen kan bli, bör bli, något utöver det vanliga.

Rättvis semifinalst trots relativt enkel lottning

Det har även smugit sig in en katt bland hermelinerna. Sen Murray föll ifrån för ett par år sen finns det ingen självklar fyra som gör semifinalkvartetten komplett. Kul för övrigt att se honom tillbaka i spel i den här turneringen även om det var i dubbel, och inte gick särskilt bra. Men ingen Murray i singeln vilket öppnar för någon annan att nå semifinal, och det blev till slut Bautista som utvecklats till lite av en specialist på att sticka fram nosen när lägen ges i turneringar. Han hade den här gången en fantastiskt bra lottning då de bra spelarna som låg runt honom i lottningen på olika sätt föll ifrån, men man kan inte göra mer än att vinna sina matcher och Bautista får ses som en rättvis semifinalist den här gången.

Djokovic har förlorat båda sina matcher mot Bautista i år

En ganska intressant semifinalist. För det är så att Nadal och Federer möts i den andra semifinalen, och i den första är det Djokovic mot Bautista. Vad är det med det då? Jo, Bautista och Djokovic har spelat mot varandra två gånger i år. Bautista har vunnit båda gångerna. Djokovic har förlorat sex gånger den här säsongen. En tredjedel av hans förluster har alltså kommit mot just Bautista. Så om man får gissa. När Djokovic nu slapp få Nadal på sin halva, undrar om inte Bautista hade varit den första han plockat bort från att behöva möta i semi om han fått välja, men nu blev det ändå just den spelaren trots att det fanns många mycket mer troliga semifinalister. Bautista klev in med en ranking på 22 i världen, så han var långt ifrån någon favorit till att nå hit.

Det finns förklaringar till Djokovic förluster mot Bautista. I den lilla turneringen i Doha precis i början av året var inte Djokovic i något som helst dugligt skick. Han var usel. Och sen i Miami, där hade han en sällsynt dålig dag och var mest bara fruktansvärt arg. Men en gång är ingen gång, två gånger är en vana, brukar man säga, och det går inte att förklara bort det bara med att Djokovic haft dåliga dagar. Bautistas väldigt speciella spelstil, kombinationen av att kan spelar väldigt flackt, nästan helt utan överskruv i slagen och att han ändå är väldigt säker, det är ovanligt och det gör det svårt för Djokovic, både att komma på med sitt eget attackspel och att försvara sig. Egentligen passar Bautistas spelstil dåligt för de flesta delar av Djokovic spel.

Allt kan hända

Men det är Wimbledon, Grand Slam-turnering, och Djokovic kliver in till matchen som skyhög favorit. Han imponerade enormt i sin kvartsfinal mot Goffin, det är bäst av fem set, och det ska rimligen ge utslag att han är en så enormt mycket bättre spelare än Bautista. 

Vill man spela på matchen kan det emellertid var en idé att tänka att Djokovic ändå kommer ha lite problem. Att Bautista får med sig minst ett set spelas just nu till över två gånger pengarna.

Två giganter i semifinal

Det som i stort sett alla väntar på är emellertid förstås den andra semifinalen. Nadal mot Federer i ett möte på gräs för första gången sen 2008. De möttes i tre Wimbledonfinaler i rad 2006-2008. Federer vann de två första, Nadal vann den sista i en av tennisens bästa och mest omtalade matcher någonsin. Sen dess har de mötts massor av gånger, men inte på gräs. Man trodde kanske att det inte skulle bli någon mer gång men nu står de här igen som 33- respektive 37-åring och det är anmärkningsvärt på i stort sett alla sätt som något kan vara anmärkningsvärt. De förefaller vara osårbara dessa två och när man tittar på finalerna för 11, 12, och 13 år sen, de är klart bättre idag än de var då. Säger en del om tennisens utveckling, men kanske ännu mer om dessa två fenomen. 

Som om detta inte vore nog är matchen på förhand så jämn och öppen som den bara kan bli. Det är enligt spelbolagen nästan helt 50/50 inför matchen och det kittlar så klart extra. Var och en kan välja sin egen favorit, och det är i princip omöjligt att säga att valet är fel.

Det som talar för Federer är underlaget. Han är gräsets konung de senaste 15 åren. Han kan gräs som ingen annan och gynnas stort av det. Om det är någonstans Federer ska lyckas få med sig en stor titel till så är det kanske just här. Han blir inte yngre, det är på gräs han har en fördel jämfört med de andra och han har spelat riktigt bra under turneringen hittills. 

Det som talar för Nadal får sägas vara hans statistik mot Federer och i synnerhet i stora matcher. Han har klar plusstatistik totalt, 24-15, men ser man till de stora matcherna, de som de spelat mot varandra i Grand Slam-turneringar, så är det hela 10-3 för Nadal. När det gällt som mest har han oftast haft god kontroll på Federer och även om Federer slagit Nadal många gånger i lite mindre turneringar på senare år, det sitter nog lite i bakhuvudet på Federer ändå, att Nadal varit svår att tas med när det gällt som mest. Nadal är mentalt starkare än Federer, de är båda medvetna om det och när det väl hettar till kan det betyda mycket.


En fantastisk uppgörelse är att vänta. Två av historiens största ska göra upp i en av de största matcherna man kan spela. Det blir inte mycket bättre än så här.

Vad ska man spela då?

Med tanke på Federers historia i turneringen, det är svårt att säga att han inte ska vara favorit ändå, så varför inte ens slant på Federer som även kommer ha ett massivt stöd av publiken. Nadal är inte illa omtyckt, men så älskad som Federer är på Wimbledons Centercourt, det är nog svårt att hitta något liknande. Han kommer bäras fram under hela matchen.