Serbia's Novak Djokovic hits a return against Australia's John Millman in their men’s singles final match at the Japan Open Tennis tournament in Tokyo on October 6, 2019. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)

Djokovic måste vinna i Shanghai

Det låter lite konstigt kanske. Att det senaste dryga årets överlägsna världsetta Novak Djokovic måste vinna en turnering, men i Shanghai är det nästan sanningen. Efter Rafael Nadals två Grand Slam-titlar i år ligger Djokovic lite efter på rankingen, även om han fortfarande är världsetta, men ser man på poäng insamlade i år, som i slutet av året blir till världsrankingen, så är Djokovic mer än 1500 poäng efter Nadal inför veckans mastersturnering i Shanghai. 1000 poäng till vinnaren här och dessa poäng är nog ett måste för Djokovic om han ska hinna ikapp Nadal under årets avslutning.

En sliten Nadal står över

Nadal spelar inte i Shanghai. Det var en illa dold hemlighet att han inte tänkte spela alls i Asien den här hösten, men han väntade faktiskt till häromdagen med att lämna återbud. Han angav den något märkliga skadan i handen som han ådrog sig under Laver Cup. Han såg helt frisk och fräsch ut under lördagen där, men var sen inte i spelbart skick under söndagen och kastade in handduken. Tydligen är den skadan kvar, eller så handlar det kanske mer om att Nadal lärt sig av sin historia och nu tar en rejäl paus efter US Open. Han brukar nästan alltid vara skadad eller extremt sliten i slutet av året. Nu ger han sig själv chansen i de sista turneringarna i Paris och London genom att ta en längre paus. Klokt, men givetvis tråkigt att vi inte får se honom den här veckan.

Federer kan alltid utmana

Roger Federer är däremot på plats och den levande legendaren är första utmanare till Djokovic om titeln. Federer spelare ruskigt bra under Laver Cup där han var lagmatchens dominant. Han har dock inte spelat någon tävlingsmatch sen han förlorade mot Grigor Dimitrov i US Open. Knappast något som oroar dock. Med tanke på hur han såg ut under Laver Cup ska chanserna vara goda att Federer är riktigt vass veckan som kommer. Han har faktiskt bara vunnit den här turneringen två gånger genom åren, Federer, så kanske inte hans absoluta favoritturnering. Som jämförelse har Djokovic vunnit den fyra gånger och Andy Murray har vunnit tre gånger. Premiärupplagan av Shanghai masters, som turneringen heter, vanns av Nikolay Davydenko 2009. Sen dess är det faktiskt bara Djokovic, Murray och Federer som vunnit. Nadal, som alltså allt som oftast har problem på hösten, har alltså aldrig vunnit här.

Murray med återkomst i Masters

Murray, som haft enorma skadeproblem de senaste åren, finns faktiskt också med i Shanghai den här veckan. Efter Australian Open, där han meddelade att han kommer sluta med tennis, har han opererat höften och fått suget tllbaka. Fram till väldigt nyligen gick hans comeback emellertid trögt, men han var i kvartsfinal i Beijing veckan som var och slog där bland annat Matteo Berrettini som är rankad topp-10 i världen i år och var i semifinal i US Open nyligen. Jättestort steg framåt för Murray som trivs dokumenterat bra här i Shanghai. Det blir spännande att se vad han kan hitta på den här veckan.

The best of the rest

I stort sett alla bra spelare är på bland. Nadal saknas och saknas gör också Juan Martin Del Potro som för comeback efter sin skada först nästa vecka i Stockholm Open. Kei Nishikori kommer heller inte till spel på grund av skada. I övrigt är det de bästa spelarna i världen som gör upp den här veckan och vi kan räkna med massor av bra tennis.

Shanghai masters sänds på Viasat sport och Viaplay. Håll utkik här på tvmatchen för alla tider under veckan.

Vem vinner turneringen?

Vill man spela på vem som vinner turneringen så finns det odds på det under hela veckan hos Bethard som har högst odds av alla spelbolag på tennis. Djokovic är storfavorit och spelat just nu till 2,50 gånger pengarna. Federer är första utmanare och spelas till omkring 4,50 gånger pengarna.

Serbia’s Novak Djokovic celebrates with the trophy after winning the men’s singles final against John Millman of Australia at the Japan Open tennis tournament in Tokyo on October 6, 2019. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)

Just nu erbjuder Unibet också en mycket bra bonus. Hela 100% välkomstbonus för nya kunder. Man kan alltså få hela 2000 kronor att spela för på en insatt tusenlapp. Ett erbjudande värt att ta innan det försvinner.