-->
MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 25: A general view of Rod Laver Arena at sunset during the semi-final match between Marin Cilic of Croatia and Kyle Edmund of Great Britain on day 11 of the 2018 Australian Open at Melbourne Park on January 25, 2018 in Melbourne, Australia. (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)

Den ultimata striden väntar i Melbourne

Allt trams är över. Förberedelser, kanske man ska kalla det. Ingenting gick fel. Festen blir av. Världens två bästa tennisspelare ska göra upp i årets första stora final. Det är bäddat för en enorm tennisfest i Melbourne på söndag förmiddag.

De har inte ens varit hotade i den här turneringen, Rafael Nadal och Novak Djokovic. Djokovic har förlorat ett par set, men ingen har kommit nära honom spelmässigt. Ingen har varit i närheten av att komma nära honom spelmässigt. Och Nadal, han har spelat på sin egen lilla planet i den här turneringen. Han har haft statister på andra sidan nätet, absolut ingenting annat. Han har varit så överlägsen att man måste titta på några av hans segrar på gruset i Franska Öppna för att hitta något att jämföra med.

Nadal med 17 Grand Slam-titlar. Djokovic med 14 Grand Slam-titlar. Roger Federer har nog lite handsvett framför teven på söndag ändå, för de börjar komma ganska nära hans 20 titlar nu. Man kan fundera över vem han hejar på, men klart är att om det blir Nadal som vinner den här finalen, då finns det stor risk att Federer blir upphunnen innan han ens hunnit sluta. Nadal är med sina elva titlar i Franska Öppna gigantisk favorit till den titeln i sommar och som ni förstår, vinner han Australian Open på söndag så finns möjligheten att han står på 19 titlar inför Wimbledon i sommar och då har han två chanser kvar i år att komma ikapp Federer.

Alla gillar vi olika saker. Jag har skrivit om tennis varje dag i mer än tio år. Jag ser många tennismatcher varje dag. Men det enda som är uppe på den absolut, absolut, högsta graden av underhållning inom min sport är när Nadal och Djokovic möter varandra. De är de enda som kan pressa fram precis allt ur varandra och även om jodå, jag vet, de allra flesta har Federer som sin favoritspelare, men när det kommer till den tennismässiga nivån på matcherna är Nadal-Djokovic-matcherna det bästa, den högsta nivån som vi någonsin varit uppe på.

Med andra ord, det vattnas i munnen inför söndagen. Inte bara lite heller.

Djokovic leder de inbördes mötena med Nadal, 27-25. Inga andra professionella tennisspelare har någonsin mötts i fler matcher än de här två. 52 stycken alltså. Kamp nummer 53 på söndag. Djokovic har 8-2 på de senaste tio sen 2015 men det är 2-2 på de fyra senaste. Ingen av dessa fyra på hardcourt dock, tre på grus och en på gräs. På hardcourt står det 18-7 mellan dem, så nästan hur man än vänder och vrider på det är det lite övervikt för Djokovic som stundtals haft väldigt bra kontroll på Nadal på senare år. Han har fått styra och ställa lite som han velat i deras matcher och Nadal har aldrig lyckats ta sig ur pressen. Djokovic har mest bara stått och väntat på rätt läge att sätta in den avgörande stöten i duellerna och han har ofta gjort det förbluffande bra. Djokovic är en spelare när han möter alla andra motståndare, och en spelare när han möter Nadal. Hans nivå hoppar alltid upp en, ibland två nivåer så fort han ställs mot Nadal.

Nadal och Djokovic möttes i semifinalen Wimbledon 2018


Tablå för alla matcher i Australian Open hittar du här

För en gångs skull ska man nog emellertid vara lite försiktig med att titta alltför mycket på deras tidigare möten. Nadal har nämligen till den här turneringen kommit med en helt ny spelstil. Från att under hela sin karriär till 90% prioriterat försvar och säkerhet har han i den här turneringen varit otroligt offensiv och nästan vänt på de där siffrorna. Han har inte överhuvudtaget velat ha poäng där han tvingas försvara sig utan sett till att slå först och göra det tillräckligt rejält för att motståndaren aldrig ska komma in i duellen. En osannolik förändring men framför allt osannolikt att han gjort det så fruktansvärt bra. Från att under dryga tio år ha varit världens bästa försvarsspelare har han i den här turneringen utan tvekan varit världens bästa anfallsspelare. Det är en förändring det.

Förklaringen till denna förändring är enkel. Nadal har problem med fysiken numera. Han har problem med sina knän som blir slitna snabbare och snabbare vid hårt matchande och han är till följd av alla skador inte alls lika snabb som han en gång var. Han har sagt det vid upprepade tillfällen de senaste veckorna. Han var tvungen att göra något för att kunna fortsätta spela tennis och här är han med ett nytt spel, som nog till och med tagit honom närmare Djokovic i spelstyrka än vad han varit de senaste åren.

Det var länge-, längesen vi hade en tennismatch som på förhand är så het, och där så mycket står på spel mellan världens två absolut bästa spelare. Det blir en högtidsdag på söndag och det är omöjligt att säga något annat än att må bäste man vinna. Enligt oddsen är det just nu nästan 50/50, så att säga att utgången är oviss får betraktas som en rejäl underdrift.

David Thorstensson