Äntligen masterstennis!

Det är en liten tennistorka mellan Australian Open i slutet av januari och nu i början av mars. Man är bortskämd som tennisfan i och för sig, det är ju bara en dryg månad, en månad som dessutom fylls av turneringar varje vecka, men de där stora turneringarna lyser med sin frånvaro under februari månad. Nu däremot, nu är det slut på lugnet. Nu startar tennisens gyllene halvår. Det är inte storturnering varje vecka, men det finns inga tråkiga perioder. Det är full fart hela tiden fram till US Open som startar i slutet av augusti.

Nu drar säsongen igång på riktigt och de allra största spelarna finns på plats i Californien för Indian Wells

Först och främst, två mastersturneringar. Indian Wells som startade igår torsdag, och sen Miami som startar om två veckor. Lite speciellt de här turneringarna. Det normala i tennissammanhang är att en turnering har en vecka till sitt förfogande. De har två anses emellertid vara lite finare. De är lite större, än normala turneringar, och därför har de precis som Grand Slam-turneringarna två veckor till sitt förfogande. Det ska dock sägas att de på papper är på samma nivå som de “vanliga” mastersturneringarna, Rom, Madrid, Shanghai, och så vidare. Det delas ut 1000 poäng rankingpoäng till segraren. Endast Grand Slam-turneringarna är större, där delas det ut 2000 poäng till segraren.

Fokus på Indian Wells, och som sagt, stor turnering, en av säsongens största. På vissa sätt skulle man kunna säga att det är den här turneringen som är störst utanför de fyra Grand Slam-turneringarna. Den har i alla fall störst prispott bortsett från slamsen, så stor är den, och den är också speciell, både som årets första mastersturnering och som sagt, den kommer i en tid då det varit lite lugnt i några veckor. Vi tennisälskare har hunnit bli riktigt sugna på topptennis igen, och ännu viktigare, de bra spelarna har hunnit vila och är ofta hungriga och fräscha nog för att spela sin absolut bästa tennis.

Roger Federer förlorade förra årets final mot Juan Del Potro

Förra året vann Juan Martin Del Potro en fantastisk final över Roger Federer. Federer hade ett knippe matchbollar men Del Potro vände på ett mirakulöst sätt. En av åretsa bästa matcher, utan tvekan. Tyvärr tvingas Del Potro i år stå över med ett krånglande knä som han opererade i slutet av förra året. Han försökte komma tillbaka för ett par veckor sen men det fungerade inte, och han är nu borta tills vidare. Federer har vunnit turneringen fem gånger, senast 2017. Precis som Novak Djokovic, han har också vunnit fem gånger. Den tredje av de tre stora, Rafael Nadal, har vunnit tre gånger. Ofta ett tecken på att en turnering håller hög klass, att de bästa spelarna vinner den, och just så är det här, även om det också skett en stor skrällar på senare år. Ivan Ljubicic, som ofta var rätt långt ifrån att vinna turneringar på den här nivån, vann 2010. Det är han och Del Potro som vunnit de senaste 15 åren, den är det bara de tre stora som delat på resten.

Djokovic är storfavorit att ta hem turneringen

Årets upplaga då? Det är de tre stora som är favoriter. Djokovic är storfavorit. Han är världens för närvarande överlägset bästa spelare, varken mer eller mindre, och det kommer i vanlig ordning krävas något utöver det vanliga för att slå honom. Han spelas just nu till dryga två gånger pengarna. Och spelas man till de oddsen, då är man verkligen superfavorit. Djokovic har också kommit på en egen halva av lottningen, så att säga. Han är högst upp på den övre halvan. De två andra stora återfinns på den undre halvan. Nadal och Federer alltså. De spelas just nu till mellan fem och sju gånger pengarna beroende på spelbolag. Nadal knapp andrahandsfavorit före Federer som är trea. Dessa två kan om allt går som det ska mötas i semifinal, och segraren sen mot Djokovic i en potentiell final. Men det finns andra spelare att hålla koll på också.

Megatalangen Nick Kyrgios, som har en kapacitet som är nästan outtömlig med sin enorma serve, har för första gången på länge visat lite vilja att spela, och han vann nyligen den ganska stora turneringen i Acapulco där han bland annat slog världstrean Alexander Zverev i finalen. Kyrgios kan få möta Djokovic redan i tredje omgången. Kyrgios har hittills aldrig förlorat mot Djokovic, 2-0 i inbördes möten. Stekhet match där. Zverev ska som världstrea så klart nämnas. Svag start på säsongen, men det är nu den tid då han brukar spela bra börjar. Han kan absolut bli farlig. De relativt snabba förhållandena som är i Indian Wells passar honom fint. Indian Wells förresten, det ligger mitt ute i öknen i Kalifornien, ett par timmars bilkörning från Los Angeles. Den närheten gör att det brukar vara rejält kändistätt och turneringen ägs av världens sjunde rikaste man, Oracle-ägaren Larry Ellison som är ett stort tennisfan och brukar kunna ses på läktaren under i stort sett hela veckan.

Kyrgios och Zverev är på rejäl framfart och är helt klart att räkna in som toppkandidater

Vi har också svenskt i lottningen, glädjande nog. Det har vi inte varit bortskämda med på senare år. Elias Ymer kvalade in, bra gjort, och som en av startfältets lägst rankade spelare drog han en vinstlott i första omgången där han möter en ännu lägre rankad motståndare, nämligen Bjorn Fratangelo som också kvalade in. Och jodå, han är uppkallad efter en viss Björn Borg, Fratangelo. Start torsdag, final söndag om 1,5 vecka. Det är en stor, stor tennisfest det här och håll koll här på tvmatchen för alla sändningstider.