Skidskytte-VM 2019

Skidskytte-VM i Östersund har varit fullt godkänt för de svenska deltagarna. Ett extra stort plus går förstås till Hanna Öberg och hennes imponerande distanslopp, där hon tog VM-Guld. Otroligt starkt att ”försvara” titeln från OS som världens bästa skidskytt på distans. I övrigt så har mycket sagts kring Mona Brorsson och hennes genomklappning på sista skyttet i jaktstarten. Troligen hade hon tagit medalj om hon skjutit en eller kanske två bom i sista ståskyttet, men fyra bom blev för mycket. Hanna Öberg var också nära medalj i det loppet, och det är lite av temat för de svenska åkarna. De har varit nära medalj i flera lopp, med lite flyt kunde Sverige ha haft tre-fyra medaljer till så här långt. I mixedstafetten gick Sebastian Samuelsson stenhårt för medalj i sista skyttet och tog en chansning. Denna gång höll det inte utan Sverige slutade femma. 

Så har det gått hittills i Skidskytte-VM

Mixedstafett VM 2019

De första loppet som körs i varje mästerskap är mixedstafetten. I mixedstafetten så är det två damer och två herrar som kör för varje land. Detta mästerskaps första medalj togs av Norge som vann före Tyskland, Sverige slutade som tidigare nämnt femma.

Sprint Skidskytte-VM 2019

I damernas sprint blev det slovakiskt guld genom Kuzmina. Hon har två OS-Guld på samma distans sedan tidigare, men detta var hennes första VM-Guld. Silvret gick till norskan Tandrevold och bronset till Dahlmeier från Tyskland. Just utanför pallen hittar vi två svenska tjejer, Hanna Öberg som fyra och Mona Brorsson femma. Herrarnas sprint togs hem av suveräna Johannes Tignes Bö från Norge, före Loginov (Ryssland) och Fillon Maillet (Frankrike).

Jaktstart Skidskytte-VM 2019

Sprintloppen ligger till grund för utgången av jaktstarten. Startlistan baseras alltså på den tid man fick i sprinten. I damernas jaktstart gick Kuzmina ut med en ledning på nästan 10 sekunder, men fältet samlades snabbt ihop. Inför sista skyttet ledde svenska Mona Brorsson, men tyvärr blev det för många bom. Guldet togs av Denise Herrmann före norges Tiril Eckhoff och Dahlmeier på tredje plats. Öberg blev femma och Brorsson sjua. Herrarnas jaktstart avgjordes också på sista skyttet då Johannes Tignes Bö sköt för många bom och Pidruchnyi från Ukraina gick om och vann. Bö tog silvret och Fillon Maillet knep bronspengen.

Distans Skidskytte-VM 2019

Distansloppet är det längsta loppet som skidskyttarna kör. Det är fyra skjutningar utan straffrundor, istället läggs en minut på tiden om man bommar. Hanna Öberg visade kyla och sköt helt fullt vilket gav henne ett VM-Guld. Bedriften blir ännu större med tanke på att hon faktiskt gjorde samma sak i OS förra året, vilket ledde till OS-Guld, Bragdghuld och Jerringpris. Hon vann loppet före italiens Vitozzi, som också sköt fullt, och fransyskan Brasiaz. Herrarnas distanslopp vanns av tysken Peiffer som lyckades skjuta fullt. Bulgaren Iliev blev lite överraskande tvåa och Tarjei Bö tog bronset, precis före svenske Sebastian Samuelsson.

Inför stafetterna Skidskytte-VM 2019

Idag körs en helt ny gren i VM, singel Mixstafett. Här kör en dam och en herre två varv var, med ett stående och ett liggande skytte på varven. Växlingen sker direkt efter andra skyttet. Det blir alltså en variant av en vanlig stafett, fast bara med två åkare som kör två sträckor var. Sverige är en av favoriterna då man ställer upp med formstarka Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. På lördag körs sedan de ”vanliga” stafetterna och även där finns goda medaljchanser, kanske främst för damerna med tanke på deras fina resultat i detta VM hittills. På söndag avslutas VM med masstart för både herrar och damer. Även i masstarten så har Sverige medaljchanser på både herr och damsidan. För herrarna är det bara Samuelsson som får starta pga det bara är 30 deltagare, De svenska damerna är dock tre stycken då Linn Persson kvalificerat sig för loppet, Hanna Öberg och Mona Brorsson är dock större favoriter till en medalj.