”Jag grät när jag såg Stefan Liv på YouTube” – Aftonbladets hockeyfanatiker Tomas Ros om sina tv-sportvanor

Hur ofta ser du sport på tv?
Cirka två till tre timmar per dag, både i tjänsten och privat. Om jag ska skriva om en match föredrar jag dock att se den live på plats istället för på tv:n.

På vad ser du helst din livesända sport: tv, platta, dator eller något annat?
Jag ser det mesta på dator och Iphone, tycker att det funkar bättre och bättre att kolla på mobilen nu när skärmarna har blivit skarpare. Så Iphone i dubbelsängen hemma, det är verkligen fem plus.

Vad ser du mest?
Hockey, såklart. Men jag hade även stor behållning av matchen mellan AIK och Malmö FF i Allsvenskan här om dagen, för stämningen på arenan och nerven i spelet. När det gäller stora mästerskap som OS och VM så måste det på något sätt tydligt framgå exakt när de stora ögonblicken går av stapeln. Jag är alldeles för rastlös för att sitta och slökolla på friidrotts-VM i tre timmar för att vänta in 100-metersfinalen. Jag vill ha ett tydligt klockslag: 11.00 kör man tre mil på skidor, då tittar jag gärna.

Vilken är den bästa tv-sporten?
Jag måste säga hockey, det är ett snabbt spel där det händer mycket på kort tid och med många intressanta sekvenser. Och med dagens tv-teknik med slow motion och olika kameravinklar är det lätt för tittaren att skaffa sig en egen uppfattning om olika situationer i matchen och om exempelvis ett domslut var riktigt. Jag gillar även att kolla på golf, och det dramat som kan uppstå när det är mycket på spel och allt kan avgöras med en millimeterputt. Det mentala kriget mellan människa, klubba och boll är fascinerande. Är Stenson med kan jag lätt kolla en hel turnering, annars hoppar jag gärna över de inledande dagarna och kliver in när allt ska avgöras.

Vilken är den sämsta tv-sporten?
Nu för tiden är ju alla sportproducenter så duktiga på att göra spännande underhållning av nästan all sport, men jag har verkligen svårt att uppskatta simning på tv. Det är otroligt otydligt vem som vinner och om det händer något spektakulärt under loppet. Det skulle bara kunna visa grafiken i slutet istället.

När grät du senast framför sport på tv:n?
Det är inte så vanligt, men jag kan bli mycket känslosam av dokumentärer om tragisk bortgångna sportstjärnor. Jag såg en videohyllning på YouTube av Stefan Liv nyligen och blev väldigt tagen.

Bästa tv-snacket?
Ju sämre tv-sport desto viktigare är ju snacket, och jag är ett stort fan av ostbågar, så det får det bli.

Vilket är ditt mest minnesvärda tv-sporttillfälle?
Jag är ju född på tidigt 70-tal så fotbolls-VM 1994 är såklart otroligt stort, med Ravelllis straffräddning som höjdpunkt. Jag såg det hemma hos släktingar som inte alls är sportintresserade men även de drogs med i glädjeyran med high fives och spontandans.

Vem är Sveriges bästa kommentator?
Genom tiderna skulle jag säga Arne Hegerfors, för sin underbara formuleringsförmåga. Bland nu aktiva gillar jag Lasse Granqvist, för hans korrekta sätt och korrekta språk.

Vilken är din all time favourite tv-sportpersonlighet?
Jag är fascinerad över hur en person som är så mjuk, snäll och omtänksam kan förvandlas till en brutal monstertyckare som rör upp massor med känslor med sin tv-personlighet: och då talar jag om Niklas Wikegård. Han är verkligen en fantastiskt härlig människa när man träffar honom privat, vilket står i stark kontrast till hur han agerar i en tv-studio. Men jag gillar det, så jag säger Niklas.

Vilken är Sveriges bästa tv-sportstudio?
Viasats CL-kvällar. Bland annat För sin läckra grafik som de integrerar i scenografin på ett fantastiskt sätt. Det kostar hutlöst med pengar men blir verkligen jättesnyggt.

Vilket tv-sportevent får dig att ställa klockan och gå upp mitt i natten?
World Cup i hockey 2016! Om jag inte är på plats kommer jag definitivt att kliva upp och sitta framför tv:n oavsett tid.

Slutligen: Vad önskar du dig allra mest just nu?
Att det inte ska vara så mycket folk på tunnelbanan hem.