Svenska Sporthjältar


Man kan bli en sporthjälte på olika sätt. Antingen så har man stora framgångar inom sin idrott, eller så kan man vara en stor personlighet. Det kan också vara så att man utvecklar sin sport och kommer på något som revolutionerar hela sporten.

Det kan också vara en föregångare, någon som tar idrotten till en ny marknad. I Sverige så har vi många sporthjältar, både aktiva och de som avslutat sin karriär.

Bland de som fortfarande är aktiva så kan Zlatan nämnas som en sporthjälte. Det finns många åsikter om Zlatan, i de flesta fall så kan man enas om att han är och kanske mest var en riktigt bra fotbollsspelare, Det finns de som tycker att svenska landslaget klarade sig bättre utan Zlatan, men det tar inte ifrån honom att han ändå är en hjälte för väldigt många i Sverige.

Vi ska ta upp några fler svenska idrottare som påverkat så pass mycket att de kan räknas som odödliga inom just sin idrott.


Jan Boklöv – Uppfinner en ny stil

Backhoppningen i Sverige hade sin riktiga storhetstid under 1980-talet. Det fanns ett par svenska hoppare som tävlade i världscupen, och finländaren Matti Nykänen var känd som världens bästa backhoppare. Runt 1985 så håller en ung svensk backhoppare på med sin träning hemma i Koskullskulle i Lappland. Han vet inte då att han kommer sätta svensk backhoppning på världskartan för första gången. Jan Boklöv hoppar om och om ut från backen, i hopp om att finslipa just uthoppstekniken. I ett av uthoppen så blir det fel, vilket gör att hans skidor glider isär. Han kämpar för att hålla sig stabilt i luften, och resultatet blir ett ca 20 meter längre hopp än vad han brukar kunna prestera. V-stilen var uppfunnen, men inte finslipad.

Boklöv lägger många träningstimmar på att just förfina tekniken, då den i början ledde till många fall, vissa av dem mycket smärtsamma. Efter ett par års finslipande så vågar sig Boklöv på att testa V-stilen i internationella sammanhang. Det leder till att backhoppningsvärlden häpnar. Boklöv utklassar i många fall motståndarna med 10-15 meter, men de konservativa krafterna i sporten avskyr den nya stilen.

I spetsen för motståndarna står den norske domarbasen, som beordrar domarna att sätta låga poäng på Boklöv. Trots de låga domarpoängen så inser världen att V-stilen är backhoppningens framtid. 1989 så vinner Boklöv den totala världscupen. Alla barn och ungdomar börjar nu att hoppa med V-stilen, vilket påskyndar teknikändringen. Matti Nykänen och de andra ”gamla” hopparna inser att de inte kan konkurrera längre, och den nya stilen är sedan dess den rådande tekniken inom backhoppning.

Tänk att ett fel kan leda till så mycket rätt. I vissa kretsar så kallas stilen för Boklöv-tekniken, och Janne Boklöv är en sporthjälte som etsat sig fast i många svenska idrottshjärtan för alltid.


Börje Salming – Tar svensk hockey till NHL

Salming började spela hockey hemma i Kiruna, Ryktet om den duktiga ishockeyspelaren spred sig och Brynäs valde att värva Börje vid 19-års ålder. Med Brynäs så vann han SM-guld två år i rad (1971, 1972) och i maj 1973 så skrev han på ett NHL-kontrakt med Toronto Maple Leafs. Att han hamnade i Maple Leafs var egentligen en slump, då Salming inte var den som skulle värvas. Toronto hade siktet inställt på Inge Hammarström, men när man såg Börje spela så insåg man att det var honom man ville ha istället.

De svenskar som hade prövat lyckan i NHL hade inte övertygat, och allmänt så kallades svenska ishockeyspelare för ”Chicken Swedes”. Detta var något som Börje Salming ändrade på, vilket banade väg för fler svenskar att lyckas i NHL. Efter hans första match i NHL så blev han utsedd till matchens bästa spelare, och under debutsäsongen så gjorde han 39 poäng, vilket var bra för en back. Det var dock inte poängskörden som gjorde att Toronto älskade sin nya svenska spelare. Salmings uppoffrande spel var något som man inte hade sett tidigare, då han kastade sig och täckte puck (Ibland med ansiktet, om det krävdes). Trots en masa stygn, skador och ärr så spelade han 1148 matcher under 17 säsonger i NHL. Han innehar fortfarande rekordet i flest assist i Toronto, där han under 16 säsonger gjorde 620 assists.

Det enda som saknades för Börje var att vinna Stanley Cup. Trots att han inte vann Stanley Cup så är han för alltid den svensk som raderade ut begreppet ”Chicken Swedes” och gav svenskar ett nytt rykte i Nordamerika. På den tiden kunde man inte se hans matcher på svensk TV, men idag kan man se NHL på TV & Stream vilket är fantastiskt för alla som gillar hockey.


Gunde Svan – Vinner med ny stil

Sverige har genom åren haft många duktiga skidåkare som tillhört världseliten. De har kommit dit på lite olika sätt, vissa med mycket talang och andra med hård träning.

Gunde Svan tog allting ett steg längre. Under mitten av 1980-talet så skedde ett trendbrott inom längdskidåkningen, ”skridskostilen” eller fristil dyker upp i vissa tävlingar. Internationella förbundet försöker stävja detta med att sätta upp stolpar bredvid spåret, så att man inte ska kunna ”skejta”.

Gunde Svan är en av dem som i början är försiktigt positiv till förbudet. Han säger i en tidig intervju att ”Jag tycker inte att man ska kunna vinna ett lopp på ovallade skidor”. Detta kommer han sedan att ändra, då han blir en av de som verkligen lär sig tekniken och kan utnyttja den för att vinna. 1985 vid VM i Seefeld, så blir han den förste att vinna ett VM-lopp på ovallade skidor med den nya stilen.

Sedan dess så har stilen utvecklats, och idag är det standard i stafetter att de två första sträckorna går i klassisk stil och de två sista i fristil. Gunde Svan var den svensk som på allvar utvecklade längdskidåkningen till det som vi ser idag. Tack vare alla hans vinster och hans personlighet så är han verkligen en av vår tids stora sporthjältar.