Champions League – Onsdagens matcher

Onsdagen bjuder på ytterligare storartade matcher ifrån Champions League där bland annat de regerande mästarna Real Madrid ska in i spel när de gästar Ajax på Johan Cruijff Arena. Den andra matchen under onsdagskvällen är en av veckans absoluta höjdpunkter, mötet mellan Tottenham och tyska ligaledarna Borussia Dortmund. Avsparkstid 21:00 och som vanligt hjälper TVmatchen.nu dig med att hitta rätt kanal för rätt match!

Tablå för Champions League på TV och Stream här

13/2 Onsdag

Ajax – Real Madrid 21:00

Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Efter ett par år där holländsk fotboll, både på klubb- och landslagsnivå, lyst med sin frånvaro verkar det äntligen gå att skymta ett ljus i tunneln. En klubb som brukar användas som måttstock för den holländska fotbollens välmående är Ajax – mår Ajax bra och presterar som förväntat, då mår också den holländska fotbollen bra. Talangproduktionen är återigen på uppgång, flera spännande generationer är på väg att fasa ut de äldre spelarna i landslaget och klubblagen gör bra ifrån sig ute i Europa.

Under höstens gruppspel i Champions League var Ajax ett av lagen som imponerade mest. I en grupp tillsammans med Bayern München, Benfica och AEK Athen var det upplagt för en stenhård kamp om andraplatsen bakom de tyska giganterna. 6 matcher senare var det snarare förstaplatsen som kampen kom att handla om, detta efter att Ajax visat sig mer än kapabla till att störa Bayern München, gånger två. 1–1 borta på Allianz Arena följdes upp av 3–3 hemma i Amsterdam, två resultat som så när gav ett inspirerat och talangfullt Ajax förstaplatsen i gruppen. Istället blev det en andraplats och tuffast möjliga motstånd i åttondelen.

Ajax tog poäng både på hemmaplan och bortaplan mot Bayern Munchen

Real Madrids fall efter att Zinedine Zidane och Cristiano Ronaldo lämnade klubben blev så kännbart som man hade kunnat tänka sig. Att klubben skulle klara av att upprätthålla den nästintill utomjordiska nivå som man befann sig på under Zidanes ledning var otänkbart. Julen Lopetegui misslyckades med uppdraget att ersätta fransmannen och fick efter knappa 15 matcher lämna över ansvaret till den forna Real Madrid-spelaren Santiago Solari. Även om en uppåtgående trend går att skönja från det att argentinaren tog över, är det fortfarande flera stora frågetecken kring Real Madrid och deras största stjärnor. En spelare som Luka Modric, världens bästa fotbollsspelare, har sedan Zidanes försvinnande haft förtvivlat svårt att hitta tillbaka till formen och har omgärdats av ständiga övergångsrykten, bland annat till Inter.

Modric har haft svårt att hitta formen denna säsongen

Gruppspelet tog sig Real Madrid förbi genom att vinna sin grupp men det var långt ifrån en övertygande insats, vilket två förluster mot CSKA Moskva skvallrar om. Inför onsdagens match har Real Madrid fått vässa formen mot tuffast möjliga motstånd, El Clasico mot FC Barcelona (1–1) och stadsderby mot Atletico Madrid (3–1). Vinsten senast mot Atletico Madrid gjorde gott för Solari och hans mannar som nu återtagit andraplatsen i ligan och verkar hittat någon form av kontinuitet i resultaten. För Ajax del gäller det att spela precis så modigt och motiverat som man gjorde under hösten, då är det här ett dubbelmöte som lever hela vägen till Madrid om tre veckor.

Domare –

Avstängningar:

Missar nästa match vid gult kort: Blind (Ajax), De Ligt (Ajax), Mazraoui (Ajax), Tagliafico (Ajax), Van de Beek (Ajax), Ramos (Real Madrid)

13/2 Onsdag

Tottenham – Borussia Dortmund 21:00

Wembley Stadium, London

Matchen som av många hålls som den mest sevärda är den mellan Tottenham och Borussia Dortmund, två lag med ett mycket tempofyllt och karakteristiskt spelsätt. Lagen möttes under gruppspelet förra säsongen i Champions League, då med två segrar för Tottenham som utfall. Nu väntar en tuff uppgift Mauricio Pochettino med att återupprepa den bedriften när de tyska serieledarna hittat tillbaka till det spel som gjorde laget så framgångsrikt för ett par säsonger sedan.

Tottenham hamnade i vad som tröttsamt kallas dödens grupp tillsammans med FC Barcelona, Inter och PSV Eindhoven. Gruppens enda konstant var Barcelona som levde upp till förväntningarna när man tog hand om gruppsegern. Där bakom var det desto jämnare mellan Tottenham och Inter som tappade poäng både till höger och vänster. Efter halva gruppspelet avklarat såg ett avancemang ytterst avlägset ut för Tottenham som ännu inte hade vunnit en match. Istället var det Inter som såg ut att segla mot åttondelsfinalerna, men efter att de inte lyckades vinna mot ett avsågat PSV i sista matchen på hemmaplan fick Tottenham en gratisbiljett tillbaka in i Champions League. Skulle laget från London lyckas slå ut Borussia Dortmund och således ta sig vidare till en kvartsfinal vore det första gången sedan säsongen 2010/11 som Tottenham befann sig så pass långt fram i turneringen.

Tottenham övertygade inte i gruppspelet men kämpade sig till en plats i åttondelsfinalen

Borussia Dortmunds höst kan inte beskrivas som annat än succé. I ligaspelet löd resultatraden efter 15 spelade matcher 12 vinster, 3 oavgjorda och 0 förluster. Champions League-spelet gick inte mycket sämre, där man i en grupp med Atletico Madrid, Club Brügge och AS Monaco endast tappade poäng i två matcher och släppte in 2 mål över samtliga sex matcher. Gruppsegern bärgades tack vare inbördes möten mot Atletico Madrid. Om Tottenham var laget man önskade efter en gruppseger är mindre troligt, men för alla oss neutrala åskådare har det här dubbelmötet potential att bjuda på något extra. Även om Borussia Dortmunds form inte är vad den var under hösten kommer Tottenham, med deras skadeproblem, ställas inför en oerhört tuff uppgift. Ett bra resultat ifrån matchen på Wembley känns som ett måste, då alla vet vad Borussia Dortmund är kapabla till på Westfalenstadion. Värt att notera inför onsdagens möte är att varken Harry Kane eller Marco Reus förväntas delta, detta på grund av skador – Mest positivt är detta kanske för Borussia Dortmund då Harry Kane gjort tre mål på sina tre matcher mot tyskarna.

Dortmund krossade Atletico Madrid på hemmaplan

Domare –

Avstängningar: –

Missar nästa match vid gult kort: Alderweireld (Tottenham), Lamela (Tottenham), Son (Tottenham), Weigl (Borussia Dortmund)