Blixtrande avslutning att vänta i Australian Open


Tre matcher kvar. Fyra spelare kvar. Nu ska det avgöras i Australian Open

Hitta alla sändningar från Australian open här.

Roger Federer fick, ytterst överraskande, lämna turneringen redan i åttondelsfinal. Ungtuppen Stefanos Tsitsipas blev för svår. Tsitsipas vågade mer och var starkare på de viktiga poängen. Federer försvann, kanske för sista gången i den här turneringen, det får framtiden utvisa. Många andra stora namn har också försvunnit på vägen. Bland annat förlorade en av de som imponerat mest under turneringen hittills, Milos Raonic, sin kvartsfinal mot Lucas Pouille. En stor skräll, både att Raonic förlorade efter att ha sett så bra ut och att Pouille, som varit väldigt ojämn, både i den här turneringen och det senaste året, är i semifinal.

Men som tur är. Även om många stora försvunnit. De två största är kvar, och just nu talar väldigt mycket för att vi får en drömfinal, en kraftmätning mellan de senaste årens två bästa spelare, Novak Djokovic och Rafael Nadal.

Djokovic har trummat sig fram till semifinal utan större problem. Han förlorade set mot både Denis Shapovalov och Daniil Medvedev tidigt i turneringen men inte någon gång var det någon fara på taket. Det handlade snarare om strul, slarv, och Djokovic är en självklar semifinalist. Han har ännu inte varit pressad. Lite spelmässigt av Medvedev kanske under korta stunder av matchen men nej, överlägsen så här långt, Djokovic och han kliver in i semifinalspelet som favorit till att vinna sin sjunde titel i Melbourne.

Nadal är ett utropstecken han också. Han kom in i säsongen med stora tveksamheter kring sin fysik, och spelade några riktigt dåliga träningsmatcher till att börja med, men han träffar för närvarande bollen fantastiskt bra och precis som med Djokovic, Nadal har tagit sig till semifinal utan att på något sätt ha varit hotad. Till skillnad från Djokovic har Nadal ännu inte förlorat ett set, och egentligen inte ens varit särskilt nära att göra det. Ska sägas att han haft en bra lottning. Vilket även gäller Djokovic förresten. De tuffaste motståndarna de hade kunnat få möta har försvunnit, och framför allt Nadal har ännu inte ställts inför något riktigt tufft test.

De två utmanarna inför semifinalerna är Tsitsipas och Pouille. Båda två rejäla skrällar och helt färska i såna här sammanhang i en sån här stor turnering. Pouille får ses helt utan chans i sin match mot Djokovic på fredag. Det ska inte spela någon roll ens om Pouille gör sitt livs bästa match. Han ska ändå inte ha kapacitet att rubba Djokovic, så Pouille får vara väldigt nöjd med att ha tagit sig så här långt. Ett stort lyft för både hans ranking och karriär som annars pekat rakt neråt det senaste året, trots att han ännu bara är 24 år gammal. Ännu ett snäpp yngre är Tsitsipas som bara är 20 år gammal. Han har konstant tagit kliv framåt det senaste året, och klättrat massor på rankingen. Han låg på plats 15 inför den här turneringen och kommer vara som sämst 12:a på måndag. Pouille förresten som sämst på 17:e plats på måndag. Men att Tsitsipas skulle ta sig hela vägen till semifinal är ändå en stor, stor överraskning. Väldigt värdig dock ska sägas. Han har slagit ut spelaren som inför och under turneringen sågs som första utmanare om titeln bakom Djokovic, och då är det förstås rimligt att han får chansen i semifinal. Tsitsipas har genom hela turneringen haft ett brutal stöd från massor av Greklandsbördiga australiensare på läktarna och det har varit tydligt hur han lyfts av det.

Nadal mot Tsitsipas torsdag klockan 9:30 svensk tid och Djokovic mot Pouille samma tid på fredag. Finalen spelas på söndag förmiddag. Det blir en hejdundrande avslutning på en fin turnering det här och som sagt, oavsett vem man håller på, alla borde på något sätt innerst inne hoppas på drömfinalen mellan Djokovic och Nadal på söndag, för den nivå de haft på några av sina inbördes möten, den nivån har inga andra matcher ens varit uppe och nosat på, någonsin. Så att hoppas på att den matchen blir av kan vara en god investering för ens egen underhållning.