Sveriges medaljer i OS 2022 Foto: Vytautas Dranginis | Unsplash

Sveriges medaljer i OS 2022

OS 2022 är över och Sveriges arton medaljer som dem samlade på sig i Peking 2022 tog dem till en femteplats i medaljligan som våra grannar Norge vann för andra vinterspelet i följd.

Medaljligan

Norge samlade ihop sammanlagt trettiosju medaljer varav sexton var guldmedaljer. Tyskland slutade på en andraplats och tog tjugosju medaljer, tolv av dessa var guld. På tredje plats hittar vi Kina med sina femton medaljer, Kina samlade på sig långt från tredje flest medaljer i OS 2022 men deras höga placering beror på att dem tog hela nio guld.
På fjärdeplats i medaljligan finner vi USA som samlade ihop till tjugofem medaljer varav åtta var guld. På en femteplats kommer sedan Sverige med sina arton medaljer varav åtta var guld.

Sveriges bästa OS någonsin?

Sverige hade haft fina resultat i de två tidigare vinterspelen då de plockade hem femton medaljer i Sotji 2014 och fjorton medaljer i PyeongChang 2018. Vilket vinterspel som var bäst resultatmässigt beror lite på hur man ser på det. Av de femton medaljerna som vanns i Sotji 2014 var två guld, sju siver och sex brons. Av de fjorton medaljer Sverige vann i PyeongChang 2018 var sju guld, sex silver och ett brons, så Sverige vann fler medaljer 2014 men vann fler guld och silver i 2018.

SOK hade satt som mål inför OS i Peking 2022 att ha sitt bästa vinterspel någonsin genom att ta femton medaljer eller mer. Den svenska olympiska truppen lyckades med att slå SOK’s mål med råge då dem plockade hem arton medaljer och på så vis ge Sverige sitt bästa OS någonsin, både sett till antal guld och sett till antal medaljer.

Alla svenska medaljer från OS i Peking 2022

Guldmedaljer
Walter Wallberg – Puckelpist
Nils van der Poel  – Skridsko 5000 meter
Nils van der Poel – Skridsko 10 000 meter
Sara Hector – Storslalom
Jonna Sundling – Längdskidor
Svenska damlaget – Skidskytte, stafett
Sandra Näslund – Skicross
Lag Edin – Curling (Herrar)

Silvermedaljer
Maja Dahlqvist – Längdskidor, sprint
Elvira Öberg – Skidskytte, sprint
Elvira Öberg – Skidskytte, jaktstart
Maja Dahlqvist och Jonna Sundling – Längdskidor, sprintstafett
Martin Ponsiluoma – Skidskytte, masstart

Bronsmedaljer
Almida de Val och Oskar Eriksson – Curling (mixeddubbel)
Henrik Harlaut – Freeski, big air
Damlaget i längdskidor – Stafett
Jesper Tjäder – Freeski, slopestyle
Lag Hasselborg – Curling (Damer)

Berätta gärna för oss vad du tyckte om Sveriges insatser i OS i Peking, och vilka av våra svenska olympier överraskade dig mest?