Förbjud nationsflaggorna! Så gör vi OS mer ekologiskt och socialt hållbart

I går avslutades OS i Rio de Janeiro med pompa och ståt. Tyvärr har årets Olympiska spel haft gigantiska problem med sina arrangemang. Människor har tvångsförflyttats och statskassan urholkats, de offentliganställda fick inte lön på flera månader eftersom statens pengar gick till att täppa igen de stora kratrar i budgeten som alla OS­-byggen sprängt upp.

Inför OS i Sotji 2014 lovade den ryska olympiska organisationen dyrt och heligt att stor hänsyn skulle tas till spelens miljöpåverkan. Enligt den lokala miljöorganisationen Echo Waschta blev det dock inte mycket av det, vattendrag kontaminerades och olagliga soptippar uppfördes. Och i Peking som hade sommar-OS 2008 står tävlingsarenorna och förfaller. Nu är det upp till Tokyo 2020 att återupprätta tron på den olympiska tanken.

När IOK ger en stad uppdraget att arrangera spelen måste större hänsyn tas till miljömässiga aspekter och hållbarhet bör vara ett honnörsord när det gäller exploateringen av av mark. Och det finns även andra åtgärder som skulle göra OS mer ekologiskt och socialt hållbart:

• Vid ansökan måste länderna kunna visa upp att en bestämd siffra – exempelvis 75 procent – av nödvändiga tävlingskomplex redan finns att tillgå. Detta skulle förhindra den extremt uppdrivna markexploatering som kan uppstå.

• För att få arrangera ett OS måste varje land avsätta lika mycket ekonomiska resurser till en fond för social och idrottslig utveckling i tredje världen som de gör till sin OS-­budget.

• Förbjud nationsflaggor och ta bort medaljligan. Låt OS utkämpas av individer – inte av länder. Så kan publik och tv-tittare njuta av fantastiska idrottsliga insatser från människor världen över utan överdriven nationalism och hysteriskt flaggviftande.