Inför Ferguson vs Gaethje Justin Gaethje mot Luis Firmino, 2016. (Photo by: Ed Mulholland/Getty Images/AFP)

UFC 249: Ferguson vs Gaethje

UFC 249 äger rum natten från lördag till söndag. Det ursprungliga datumet, 18 april, kunde inte genomföras efter att Khabib Nurmagomedov meddelade i början av april att han inte kunde lämna landet.

Detta mynnade ut till en kamp mellan Tony Ferguson och Justin Gaethje, som den senare ser som en stor möjlighet.

Matchen kommer att genomföras i Florida utan publik och du ser fajten på Viaplay .

Jacksonville, Florida är skådeplatsen när UFC gör en efterlängtad nystart. Galorna genomförs av säkerhetsskäl utan åskådare, men med en förväntad storpublik framför skärmarna världen över.
– Det finns flera nyheter. Det är rekordmånga galor, tre stycken inom en vecka. Vi har dessutom fått möjligheten att även sända underkortet till premiärgalan på lördag. Och exponeringen är större än någonsin. Vi visar givetvis galorna på sin naturliga hemmaplan i Viaplay, men de här tre galorna kommer samtidigt att visas i vår breda kanal TV10. Det blir en kraftfull comeback, säger Per Nunstedt.

Första ut är en så kallad numrerad gala (249), vilket innebär lite extra stjärnglans. Redan underkortet (prelims) är fyllt till bredden av färgstarka profiler som Jacare SouzaFabrício Werdum och mötet mellan ärrade veteranerna Anthony Pettis och Cowboy Cerrone.
– Det här är ett av de bästa matchkorten någonsin, fyllt med fajters som klättrat på väggarna i väntan på att få kliva in i en bur. Det kommer bli ett vulkanutbrott, och redan Pettis–Cerrone har förutsättningar att bli galans bästa match, säger NENT Groups MMA-expert Waldo Zapata.
Temperaturen skruvas sedan upp ytterligare under huvudkortet med hårdslående tungviktsmötet Francis Ngannou–Jairzinho RozenstruikHenry Cejudos titelförsvar av bantamviktsbältet mot Dominick Cruz, för att slutligen nå kokpunkten i den efterlängtade huvudmatchen där publikfavoriterna Tony Ferguson och Justin Gaethje gör upp om interimtiteln i lättvikt.
– Om Gaethje kan locka Ferguson till en stående match så har han en bra chans att vinna på knock, men blir det en grapplinghistoria så är det nog över för Gaethje. Ngannous match mot Rozenstruik kommer inte gå tiden ut, det kan jag nästan lova, säger Zapata.

UFC 249 – Lightweight

Det vore så klart en bedrift för Gaethje att ta titeln, men han ser det inte som en slutdestination för sin karriär, utan bara som nästa steg för att möta Khabib. I en intervju med ESPN:

”När de sätter på mig bältet så är det inte slutdestinationen – det är bara ett steg på vägen. Det är trevligt med ett bälte, men det betyder inte samma sak. Det betyder inte att jag är världsmästare i UFC.

UFC 249: Ferguson vs Gaethje

Med tre raka segrar – med knockout i första ronden i var och en – anses Gaethje för närvarande vara en av de farligaste kämparna i UFC.

Ferguson har varit obesegrad i åtta år och vunnit de senaste 12 fajterna. Båda kämparnas imponerande resuméer lovar en intressant och tuff match som alltså kommer att äga rum i Jacksonville, Florida.

Matchen mellan vinnaren och Khabib kommer att äga rum tidigast i september, eftersom ”Örnen” bara kommer att återuppta träningen efter Ramadan, fastemånaden.

Fight card UFC 249: Ferguson vs Gaethje

Uriah Hall vs. Ronaldo Souza – Middleweight

Carla Esparza vs. Michelle Waterson – Women’s Strawweight

Aleksei Oleinik vs. Fabrício Werdum – Heavyweight

Donald Cerrone vs. Anthony Pettis – Welterweight


Main Card: Greg Hardy vs. Yorgan de Castro – Heavyweight

Jeremy Stephens vs. Calvin Kattar – Featherweight

Francis Ngannou vs. Jairzinho Rozenstruik – Heavyweight

Henry Cejudo (c) vs. Dominick Cruz – UFC Bantamweight Championship

Tony Ferguson vs. Justin Gaethje – UFC Interim Lightweight Championship