Inför UFC 234

Fighten som många har längtat efter är äntligen här när Robert Whittaker, regerande mästare i mellanvikt, går upp i oktogonen för ett möte med Kelvin Gastelum. Bataljen som går av stapeln tidig söndag morgon för alla svenska tittare kommer inte göra någon besviken. Galan, UFC 234, bjuder på en rad sevärda fighter där vi utöver kvällens mainfight kommer få se Israel Adesanya kliva upp mot Anderson Silva, även det i middleweight-klassen. Sportrutan ger dig all information inför söndagens gala i Melbourne!

Tablå för samtliga MMA-tävlingar finner du här!

Robert Whittaker vs Kelvin Gastelum

Robert Whittaker

Räkna med ett enormt stöd för den 28-åriga australiensaren när han kliver in i ringen inför sina supportrar under söndagsmorgonen svensk tid. Hypen är total i hemlandet och det råder UFC-feber i större delen av Australien inför helgens batalj. Melbourne är platsen för söndagens skådespel och det är lapp på luckan sedan en lång tid tillbaka.

Robert Whittaker är som tidigare nämnt regerande mästare i mellanvikt och har varit aktiv tävlande inom MMA sedan 2009. Mästartiteln blev hans efter att kultfightern Georges St-Pierre valt att ta ett avbrott ifrån UFC.

Det här blir Whittakers fösta fight där bältet står på spel sedan han titulerades som mästare av middleweight-klassen. Han var tänkt att gå en titelmatch mot Yoel Romero för ett drygt halvår sedan men efter att kubanen missat vikten på invägningen förlorade matchen sin betydelse.

Kelvin Gastelum

Utmanaren i söndagens mainfight heter Kelvin Gastelum och kommer ifrån USA. Gastelum föddes 1991 i Kalifornien och har sedan 2010 varit aktiv professionell utövare av MMA. Likt sin motståndare, Robert Whittaker, har han en bakgrund som brottare, ett moment som kan komma att bli avgörande under söndagen med Gastelums betydligt kortare räckvidd.

Kelvin Gastelums personliga rekord skrivs till 15 vinster och 3 förluster, där det ska sägas att merparten av vinsterna kom i början av hans UFC-karriär. De två senaste fighterna, mot Michael Bisping och Ronaldo Souza, har hursomhelst slutat med seger för Gastelum som nu vädrar lukten av middleweight-bältet. Om Kelvin Gastelum lyckas med bedriften att besegra Whittaker under helgens gala blir det första gången någonsin som amerikanen erhåller ett mästarbälte i UFC-sammanhang.

2017 kom Kelvin Gastelum att hamna i rampljuset av helt fel anledning när han åkte dit för narkotikabruk inför fighten mot Anderson Silva. Övertrampet kostade Gastelum den tidigare segern mot Vitor Belfort, en fight som han ursprungligen vann efter KO.

Whittaker favorit på hemmaplan

Inför söndagens fight är det klar fördel Rober Whittaker sett till spelbolagens odds. Oddset på en ‘’hemmaplansseger’’ för Whittaker står i skrivande stund runt 1.40 medans ett spel på Gastelum ger dig dryga 2.90 gånger insatsen. Om Whittaker lyckas leva upp till de höga förväntningarna eller inte återstår att se men klart är att pressen är enorm på australiensarens axlar, dessutom med ett mästarbälte på spel.

UFC 234 på TV och Stream

För dig som har planer på att se fighten på söndag morgon är det Viaplay som gäller. Klockan 04:00 drar sändningen igång vilket gör det till en tidig morgon för alla som vill bevittna UFC 234. Är du bara ute efter att kolla galans mainfight kan du sätta alarmet på snooze någon timme till – ett val som kan stå dig dyrt sett till vilka potentiella superfighter vi har att se fram mot.

TVmatchen.nu hjälper dig att hålla koll på starttiden genom att erbjuda påminnelse i mobilen inför sändningsstart. Ladda ner TVmatchens applikation och justera din påminnelse för att vara på den säkra sidan.

UFC 234 – Fight card

Maincard

 • Robert Whittaker vs Kelvin Gaselum (Middleweight)
 • Israel Adesanya vs Anderson Silva (Middleweight)
 • Rani Yahya vs Ricky Simon (Bantamvikt)
 • Montana De La Rosa vs Nadia Kassem (Flugvikt damer)
 • Jim Crute vs Sam Alvey (Lätt tungvikt)

Preliminary card

 • Devone Smith vs Dong Hyun Ma (Lättvikt)
 • Shane Young vs Austin Arnett (Fjädervikt)
 • Kai Kara-France vs Raulian Paiva (Flugvikt)
 • Teruto Ishihara vs Kyung Ho Kang (Bantamvikt)
 • Lando Vannata vs Marcos Rosa (Lättvikt)
 • Callan Potter vs Jalin Turner (Lättvikt)
 • Wuliji Buren vs Jonathan Martinez (Bantamvikt)

 

“Snabbare Betta på alla matcherna hos snabbare.com!

Ett fullspäckat fight card

Det är en tung uppsättning av fighter vi har att se fram emot under UFC 234. Listan över alla maincards får det att vattnas i munnen, inte bara sett galans huvudfight.

Adesanya mot Anderson Silva är ett möte som kommer bli spännande att få se, där Silva gäller som stor underdog inför fighten. Adesanya har gjort processen kort med sina tidigare motståndare och hans personliga rekord på 15 vinster av 15 möjliga är inget annat än skrämmande, inte minst om man heter Anderson Silva. Det är inte många galor där vi erbjuds så många starka utmanare om kvällens mainfight, frågar man Israel Adesanya är han övertygad om att det är tack vare hans fight mot Anderson Silva som denna gala sålt slut på nolltid. Som om inte fighten i sig var motivation nog har UFC-presidenten utlovat en match om bältet för vinnaren mellan Adesanya och Silva. Silva som nu nåt den nätta åldern 43 år (44 i april), innehar rekordet av antal titelförsvar, 10 stycken och är den som har haft bältet under längst tid i UFC:s historia, 2457 dagar. Skulle han vinna matchen på Söndag så får han kanske chansen att avsluta karriären med mellanviktsbältet runt midjan.

Anderson Silva, en UFC-legend
Adesanyas väg mot toppen kan ta ett rejält skutt med en vinst mot Silva

På galans fightcard hittar vi en fight ifrån damsidan, den mellan Montana De La Rosa och Nadia Kassem. Nadia Kassem, även hon ifrån Australien, kommer få stor hjälp av sina hemmasupportrar när hon ska försöka utöka sin obesegrade svit till sex fighter. Tidigare har hon vunnit fyra fighter på knockout och en på decision. Lyckas hon vinna över Montana De La Rosa som har gått betydligt fler matcher i UFC-sammanhang vore det ett styrkebesked, minst sagt.

Galan kommer gå av stapeln i Australien, Melbourne, och arenan som står värd för detta event är Rod Laver Arena. Arenan används för en rad olika ändamål, bland annat spelas den årliga tennisturneringen Australian Open här. Dryga 15 000 personer får plats i arenan, även om åskådarkapaciteten varierar något beroende på vilken typ av föreställning det är som ska arrangeras. UFC 234 sålde slut på bara ett par minuter och uppladdningen inför galan kunde knappast vara mer upphaussad. Oavsett om du är en fightingentusiast eller inte, den här galan är något du gör bäst i att inte gå miste om. Klockan 04:00 drar sändningen igång på Viaplay, en streamingtjänst som du kan abonnera på genom att följa länken här!