Legenden: Mannen med kepsen – Sven Plex Petersson

För oss 70-talister som upplevde Ingmar Stenmarks karriär från tv:n som rullades in i klassrummet, är Sven Plex Peterssons röst  en minst lika stor del av sammanhanget. Plex stämma är för alltid tätt sammankopplad med Stenmarks åk, men sportjournalisten från Lit i Jämtland hade en lång karriär med mängder av minnesvärda rapporter. Ett av hans kännetecken var den sköna gubbkepsen som ständigt satt fast förankrad på hjässan.

Sven Petersson föddes 1926 och växte upp i Östersund där han även tävlade i utförsåkning för IFK Östersund. Han jobbade som journalist på Östersunds-Posten och var även speaker vid alpina tävlingar i Jämtland, och det var vid ett sådant event som Sveriges Radio fick upp ögonen för den vältaliga ynglingen. 1957 blev Plex tillsammans med Lennart Hyland den första fast anställda sportreportern på Sveriges Radio, och 1961 tog han steget över till tv och det nyinrättade Sportspegeln där han blev programmets förste ankare. Även för alla som legat monumentalt bakfulla på nyårsdagen och slökollat på den klassiska backhoppningen från Garmisch-Partenkirchen är Plex namn och röst välkänd, i närmare 40 år – mellan 1959 och 1998 – rapporterade han nämligen från den tysk-österrikiska backhopparveckan för alla dagen efter-svenskar. Förutom alpint och backhoppning kommentrade Plex även bland annat friidrott, gymnastik och längdskidåkning.
Sven Plex Peterssons mest välkända referat är från Bob Beamons rekord i längdhopp under Mexiko-OS 1968, Anders Gärderuds seger på 3000 meter hinder i Montreal-OS 1976 och när svenska backhopparen Jan Holmlund stod på näsan under OS i 1980 i Lake Placid – då Plex ställde den klockrena frågan: ”Vad gör karl’n?”.

Plex gick bort den 11 juni 2011, 84 år gammal.

2009 gjorde Jens Lind en sevärd dokumentär om Plex som finns att se på SVT Play.