LEGENDEN – SVEN JERRING.

Under rubriken Legenden kommer vi att berätta om de profiler som skapat historia med sina insatser i tv-sportens (och i vissa fall radiosportens) tjänst. Och först ut är ”The grandfather of svensk sportkommentering” – Sven Jerring.

Sven Jerring föddes 1895 som Sven Jonsson och är, förutom Dansbandsveckan, förmodligen det mest kända i Sverige från i Malung i Dalarna. Efter militärtjänstgöring, frilansjobb och lokaljournalistik hamnade Sven till slut på det nystartade Radiotjänst (nuvarande Sveriges Radio) som hallåman och programledare, där blev han sedan kvar resten av sitt yrkesverksamma liv. Med åren blev han ofantligt populär, bland annat tack vare programmet Barnens brevlåda som sändes hela 1785 gånger.

Sven Jerring kommenterade mängder av sportevenemang, och under många år var han bland annat Vasaloppets röst i etern. Det mest klassiska referatet är dock från sommar-OS i Berlin 1936 där han på ett målande och till viss del uppgivet sätt beskrev det japanska fotbollslandslagets kämpainsats mot de på pappret överlägsna svenskarna med orden ”Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner… japaner som hoppar, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att rädda segern åt Nippon…”.

Jerring avled 1979 och till hans minne instiftade Radiosporten Jerringspriset till årets bästa idrottsprestation. Senaste pristagaren var simmaren Sara Sjöström.

Massor med information om Jerringpriset hittar du på Radiosportens dedikerade sida här.