Sadd's tränare Xavi. (Foto: Karim JAAFAR / AFP)

VM för klubblag 2019 – spelschema och upplägg

VM för klubblag 2019 kommer att hållas i Qatar mellan 11 december och 21 december 2019. Matcherna kommer att spelas på två olika idrottsarenor i huvudstaden Doha.

Lagen som deltar i VM för klubblag

Flamengo, Brasilien
Liverpool, England
Al-Hilal, Saudiarabien
Espérance de Tunis, Tunisien
Monterrey, Mexiko
Hienghène Sport, Nya Kaledonien
Al-Sadd, Qatar (tränas för övrigt av Xavi)


VM för klubblag  / FIFA Club World Cup 2019 – matchprogram
Vissa matcher har redan bestämts, andra inte. Liverpool och Flamengo har redan förtjänat sin plats som semifinalister, men vilka de möter är ännu inte klart.

Första rundan
Spelas den 11 december, kl 18:30, på Jassim, Jassim Bin Hamad Stadium.
Al-Sadd Sports Club – Heingène Sport 3-1

Andra rundan
Spelas den 14 december, kl 15:30 på Jassim Bin Hamad Stadium.
Al Hilal FC – Espérance Sportive de Tunis 1-0

Spelas den 14 december, kl 18:00 på Jassim Bin Hamad Stadium.
Monterrey – Al-Sadd 3-2

Matchen om femteplatsen
Spelas 17 december kl 15:30 på Khalifa International Stadium.
Al-Sadd – Esperance Tunis 2-6

Semifinaler
Spelas 17 december kl 18:30 på Khalifa International Stadium.
CR Flamengo – Al-Hilal 3-1
Spelas 18 december kl 18:30 på Khalifa International Stadium.
Monterrey – Liverpool FC

Tredjeplatsen
Spelas den 21 december, kl 15:30 på Khalifa International Stadium.
Al-Hilal – Monterrey

Finalen
Spelas den 21 december, kl 18:30 på Khalifa International Stadium.
Flamengo – Liverpool


Qatar som värdland
Det tog tid för FIFA att avslöja vilket land som skulle vara värd för FIFA Club World Cup, men den 3 juni kunde de meddela Qatar att vara värd för de två nästa turneringarna. Dessa turneringar kommer att ses som ett test inför fotbolls-VM 2022.

Ursprungligen skulle matcherna spelas på tre olika arenor, Jassim bin Hamad Stadium, Khalifa International Stadium och den nya Education City Stadium. Det senare har inte avslutats i tid, och det förväntas att det inte kommer att vara klart förrän i början av 2020. Därför flyttades matcherna som skulle spelas där till Khalifa International Stadium. Om allt går enligt plan kommer FIFA att ta VM till Qatar 2022, och då kommer Qatar troligen att kunna använda den nya stadion.


Vad är FIFA?

FIFA, eller Fédération Internationale de Football Association, är en ideell organisation som beskriver sig själv som det styrande organet för fotboll. Organisationen grundades 1904 och grundarna var fotbollförbunden i Belgien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Schweiz, Spanien och Sverige.

Idag har föreningen totalt 211 medlemmar, inklusive nationella föreningar från alla kontinenter, och ansvarar för att organisera några av världens största fotbollsevenemang.

FIFA:s långsiktiga mål

Organisationen har flera mål, där det viktigaste är att ge fotboll en tillväxt i internationellt sammanhang. FIFA:s vision är att se till att fotboll är tillgängligt för alla och bidra till ökad integritet och rättvisa.

Organisationen genererar intäkter från stora sponsringavtal, och förra året hade de 4,6 miljarder dollar i intäkter. Inte överraskande med tanke på att de är ansvariga för de största internationella turneringarna.

FIFA: s ledningsstruktur

FIFA har sitt huvudkontor i Zürich, och deras styrande organ är FIFA-kongressen. Kongressen består av representanter från de olika medlemsföreningarna. Varje medlemslands förening har en röst och kongressen sammanträder en gång om året.

FIFA-kongressen fastställer organisationens lagar och förordningar, samt ansvarar för hur de implementeras. De väljer en FIFA-president, generalsekreterare och andra medlemmar av FIFA-rådet. Ett nytt val hålls efter varje år som det har varit VM.

FIFA-rådet är organisationens beslutsfattande organ. Det finns 37 personer i rådet som bland annat ansvarar för vilken nation som ska vara värd för VM.