Allsvenskan: Inför omgång 22 Foto: Mika Korhonen | Unsplash

Allsvenskan: Inför omgång 18

Det känns som att Allsvenskan nyss började, men vi är redan inne i omgång 18. Tabellen haltar inte längre, men det känns ändå som att det finns en hel del som kan hända i det övre skiktet de närmsta veckorna. Stockholmslagen ligger och hugger på serieledning bakom Häcken, omvartannat, samtidigt som Malmö FF gör en dålig säsong och “ändå” har möjlighet att gå att vinna hela klabbet om de får upp farten. Lägg till ett IFK Göteborg som inledde säsongen på bästa vis för att sedan harva i bottenskiktet för att nu vara uppe på en femte plats. Säga vad man vill om Allsvenskan, men det är aldrig tråkigt att följa den här ligan.

Omgångens utvalda matcher

Helsingborg – Sirius

På lördagen hittar vi endast en match och det är bottenlaget Helsingborg som tar emot mittenlaget Sirius. Helsingborg lämnade nyligen jumboplatsen i och med segern mot bottenkollegan Sundsvall, och oavsett hur det går här så lär de undvika jumboplatsen även kommande vecka då Giffarna åker ner till Malmö.

För Helsingborgs del så har rubrikerna handlat om anfallaren Anthony van den Hurk som fotbollsstrejkat, eller vad man nu ska kalla det. Han meddelade klubben att han ville lämna för utlandet, och stod därför över matchen mot Häcken, men nu verkar det vara annat ljud i skällan då han enligt agenten “ångrar sig”. Det är ett imponerande beteende av en anfallare som gjort tre mål på 14 matcher. van den Hurk har sex månader kvar på kontraktet, och det är oklart om han kommer att spela något mer för Helsingborg.

Sirius trummar på i tysthet och och ligger för närvarande på en nionde plats i tabellen. Senast kommer Uppsalagänget från en 2-1-seger mot famlande Malmö FF men likväl en prestigefylld trepoängare.

Man imponeras av Ola Andersson och klubbens förmåga att göra bra affärer och samtidigt bygga stabilitet, för det ska mycket till om den här organisationen åker ner till Superettan inom de närmsta åren, som det känns nu åtminstone.

Mot Helsingborg ska Sirius vara favoriter och lär lyckas luckra upp det skånska försvaret.

Djurgården – Kalmar

Djurgården är med i toppen av Allsvenskan och har även gjort bra ifrån sig ute i Europa. För två veckor sen vann man även mot Häcken på bortaplan och det är positiva tongångar hos Blåränderna nu. De senaste dagarnas rubrik har kretsat kring försvarsklippan Isak Hien som ryktas köpas loss och flytta till italienska Torino. Fin flytt för den unge talangen.

Djurgårdens mittbackslås har varit exceptionellt under säsongen och har släppt in endast elva mål på 17 matcher – minst i ligan. Övergången för Marcus Danielson från Kina blir nu ännu mer påpasslig när Hien antagligen lämnar för utlandet.

Kalmar FF åker till Tele 2 och ska ta sig an Djurgården. Kalmar gör en bra säsong sett med Kalmarögon och ligger för närvarande på en sjundeplats. Senast kommer de från en tung, tung seger mot AIK där de vann med 1-0, och Kalmar har en tendens att göra bra ifrån sig mot bättre motstånd den här säsongen. Faktum är att senast de här två lagen möttes var det Kalmar som vann med 1-0 på Guldfågeln mot Djurgården.

IFK Göteborg – Hammarby

Omgången rundas av på ett riktigt fint sätt med Blåvitt mot Bajen. IFK har spelat upp sig rejält på slutet och ligger nu på en femteplats i tabellen, något som få nog tänkte för några veckor sen när de harvade på den undre halvan av tabellen. Blåvitt kommer med tre raka segrar från matcherna mot Varberg och Norrköping. Nio poäng är nio poäng, men inget av de lagen är någon värdemätare.

Hammarby är alltjämt i topp och ligger två poäng från serieledande Häcken. Förlusten hemma mot Värnamo den sista juli tynger och är obegriplig med tanke på hur dominanta Hammarby vanligtvis är mot bottenlag. Men hatten av till Värnamo som tar tre poäng på Tele2.

Det är drygt en månad sen de här två lagen möttes, och då vann Hammarby hemma med 3-0, och det är inte otänkbart med ett liknande scenario här.