NHL – Så här presterar de svenska spelarna

Rekordmånga svenskar gör sig hemmastadda i NHL och flera av de svenska spelarna har även bärande roller i sina respektive klubbar. Listan över spelare som gör succé på andra sidan Atlanten kan göras lång och för alla er som inte har stenkoll på vilka dessa svenka stjärnor är kommer här en kort sammanfattning av några av våra svenska stjärnor med dryga halva säsongen spelad.

Hitta tablå för all ishockey på TV & Stream här

Svenskarna som gör succé

Gabriel Landeskog – Colorado Avalanche

Landeskog är en av de äldre i gemet med sina åtta år som stjärna i NHL. Kaptenen för Colorado Avalanche står redan noterad för sin bästa säsong någonsin i NHL och vem vet hur bra det kan sluta. Hans tidigare rekord på 26 gjorda mål är han både ikapp och förbi, och med över 50 inspelade poäng i skrivande stund är det inte svårt att förstå varför han fått ansvaret som kapten för Avalanche. Colorado Avalanche som lag står för en medioker insats såhär långt under säsongen och parkerar i mitten av Western Conference. Vill man, och det vill man såklart, nå Stanley Cup behövs det en större jämnhet i resultaten och framförallt fler spelare som kliver fram likt Gabriel Landeskog.

Kapten i Colorade – Gabriel Landeskog

William Nylander – Toronto Maple Leafs

William ‘’Lill-Nyllet’’ Nylander är en utav Sveriges riktigt stora hockeytalanger, det råder det inga som helst tvivel om trots den sviktande formen under senare tid. Sedan han skrev på ett nytt kontrakt med Toronto Maple Leafs i början på december har poängen mer eller mindre lyst med sin frånvaro. Den trenden verkar äntligen vara på väg att brytas vilket är otroligt välkommet både för Nylander och svensk del. I den senaste matchen mellan Toronto och Washington lyckades William Nylander med konststycket att göra tre assist i en match, något han aldrig lyckats med tidigare. Hans Toronto går starkt i NHL och parkerar i skrivande stund på en andraplats i Atlantic Division bakom suveräna Tampa Bay Lightning.

Mika Zibanejad – New York Rangers

New York Rangers har inte haft en lätt säsong såhär långt, men trots det finns där ljusglimtar att kolla extra på ur svenska ögon sett. Mika Zibanejad är en av spelarna i laget som håller gnistan uppe, något som inte minst blir tydligt när man ser till de senaste matcherna. Zibanejad har stått för imponerande fem fullträffar i de fyra senaste matcherna. Våren kommer bli en enda lång kamp för NY Rangers att nå över strecket som leder till Stanley Cup.

Elias Pettersson – Vancouver Canucks

Är det någon svensk i NHL som har tagit alla med storm denna säsong så är det Elias Pettersson. Det han utför i NHL denna säsong är inget annat än magi. Lovorden haglar över svensken som pryder både svenska som internationella medier dag ut och dag in. I skrivande stund har Pettersson stått för 23 mål och 22 assist på 45 matcher, detta i ett Vancouver som ligger på en 9:e-plats i Western Conference. Som en bekräftelse på vilken enastående prestation Elias Pettersson står för under sin första säsong i NHL hedrades han med priset som årets nykomling under den svenska idrottsgalan.

Robin Lehner – New York Islanders

Robin Lehner har varit uppmärksammad i svenska medier under det senaste året, men av desto bistrare anledningar. För ett år sedan var han tvungen att tacka nej till spel i VM på grund av psykisk ohälsa, idag spelare han hockey som om det inte fanns någon morgondag. Målvakten har imponeratt stort under den pågående säsongen för sitt New York Islanders. Lehner toppar i skrivande stund statistiken vad gäller minst antal insläppta mål per match. Otroligt kul och engagerande att se vilken återhämtning Robin Lehner stått för.

Elias Lindholm – Calgary Flames

Alla andra svenskar i NHL får ursäkta men Elias Lindholm är den spelaren som med all rätt får den största uppmärksamheten denna säsong. Centern leder den svenska poängligan i NHL med sina 58(!) poäng i ett Calgary som går riktigt starkt. Hans tidigare poängrekord slog han redan efter halva säsongen och nu ser han ut att gå mot ett oförglömligt starkt grundspel. Allt talar för att Calgary når Stanley Cup och väl där kan allt hända. Är det någon spelare som man ska hålla lite extra utkik för under våren är det utan tvekan Elias Lindholm.


Stanley Cup om dryga fyra månader

NHL drog igång i början på oktober och pågår fram till juni då Stanley Cup-slutspelet drar igång. 31 lag ifrån både Kanada och USA är det som deltar i NHL. Lagen är uppdelade i Western- och Eastern Conference, vilka är vidare uppdelat i ytterligare fyra divisioner, Atlantic Division, Central Division, Pacific Division och Metropolitan Division.

All-Star Game

All-Star Game är ett återkommande event där ligans bästa spelare kommer samman och möter varandra. Där är fyra stycken lag som deltar i denna miniturnering med spelare ifrån de fyra olika divisionerna. Matcherna spelas 3-mot-3 under 10-minutersperioder, vid oavgjort efter full tid går matchen direkt till straffläggning.

Dagen före All-Star Game hålls traditionsenligt All-Star Skills Competition som är en tävling mellan utvalda spelare ifrån de fyra olika lagen i All-Star Game. Utmaningarna som dessa spelare ska ställas emot är bland annat prickskytte, snabbast skridskoåkare och hårdast skott. För varje vinst i ett delmoment får spelarens respektive lag poäng som sedermera räknas ihop när vinnaren av All-Star ska utses.