Junior-VM 2019 – Nu tar vi revansch!

Junior-VM i hockey är något som kommit att bli en höjdpunkt hos det svenska folket. Traditionsenligt kommer turneringen att tv-sändas under jul- och nyårshelgen med Sverige som en av de stora utmanarna om guldet. Låt oss hoppas att laget tar revansch ifrån finalförlusten mot Kanada för ett år sedan!

Spelschema och tablå för junior-VM hittar du här! 

Sverige – En outsider till guldet

Fram till 2012 lyste medaljerna med sin frånvaro för det svenska juniorlandslaget. Trots en del framskjutna placeringar lyckades laget aldrig fullt ut. Guldet 1981 var en stor händelse i svensk hockeyhistoria men det var nu hög tid att skriva ny historia, och som man gjorde det. Turneringen för sju år sedan blev startskottet för ett växande intresse kring junior-VM hos det svenska folket och vem minns inte upplösningen i finalen där Mika Zibanejad lyckades göra matchens enda mål under förlängningen mot Ryssland. Vild glädje utbröt och än idag är ögonblicket när laget hopas i en tv-pucksliknande massa ett av de mest ihågkomna.

Efter framgången 2012 har Sverige blandat och gett. Tre stycken finalförluster har det blivit under de sex senaste upplagorna, som med lite perspektiv får ses som godkänt. Nu är det dock inte för silvermedaljer vi rest till Kanada, den här gången är det Sverige som ska stå längst upp på pallen och skriva ny svensk hockeyhistoria.

Det finns två grupper i Junior-VM, grupp A och grupp B. Sverige befinner sig i grupp B tillsammans med Finland, Kazakstan, USA och Slovakien. Övriga lag i turneringen är Danmark, Kanada, Ryssland, Schweiz och Tjeckien. Lagen möter varandra en gång och sedan är det de fyra bäst placerade lagen i varje grupp som går vidare till slutspelet. De sämst placerade lagen i varje grupp kommer att spela nedflyttningsmatcher där förloraren mister sin plats till nästa års mästerskap.

Det råder inga som helst tvivel om att Sverige ska gå vidare ifrån gruppen. Kazakstan och Slovakien är lag som Sverige ska vinna över, Finland kommer kräva en bra svensk insats men även där ska det vara stor chans till seger. USA blir således Sveriges huvudutmanare om förstaplatsen i gruppen, ett USA som också är en av huvudfavoriterna till guldet.

Sveriges genrep inför turneringen består av två träningslandskamper mot Ryssland (19/12) och Danmark (23/12), båda spelas i Kelowna, Kanada. Matchen mot Ryssland, en av utmanarna om guldet, slutade i succé för det svenska juniorlandslaget. 4–2 till Sverige efter en genomgående bra insats lovar gott inför premiärmatchen mot Finland under annandag jul. Ett annat utropstecken för svensk del är att man fått grönt ljus ifrån Anaheim Ducks att använda sig av forwardsstjärnan Isac Lundeströms tjänster. Ett otroligt viktigt tillskott som spetsar till en redan högkvalitativ trupp. Låt turneringen börja!

Här spelas Junior-VM 2019

Junior-VM 2019 kommer att spelas sig i Kanada. Det är den 43:e upplagan av tävlingen och Sverige har som tidigare nämnt vunnit turneringen vid två tidigare tillfällen, förra året slutade det med en snöplig finalförlust mot just Kanada. Matcherna kommer att spelas i Rogers Arena (Grupp A) och Save-On-Foods Memorial Arena (Grupp B). Turneringen spelas mellan 26 december och 6 januari. På grund av tidsskillnaden kommer mestadels av matcherna spelas under nattetid i Sverige. Sändningarna står SVT, TV4 och CMORE för.

Klicka här för junior-VM tablå! 

Medaljliga

Kanada – 31 medaljer (17 guld)

Ryssland (exkl. Sovjetunionen) – 21 medaljer (4 guld)

Finland – 14 medaljer (4 guld)

USA – 11 medaljer (4 guld)

Sverige – 18 medaljer (2 guld)