St Louis Blues Stanley Cup St Louis Blues vann Stanley Cup 2019 och är regerande mästare. (Photo by: Dilip Vishwanat/Getty Images/AFP)

Inför slutspelet – favoriterna att vinna Stanley Cup

NHL kommer att återuppta spel den 1 augusti. Grundserien är avslutad och vi slungas direkt in i Stanley Cup-slutspelet.
Det blir ett lite speciellt slutspel, dels att det blir Stanley Cup-slutspel i augusti, men också att det är publikfritt och att alla matcher ska spelas i två förbestämda städer där alla lag ska spela. Detta för att undvika resor i största möjliga mån.
De två värdstäderna blir Edmonton (Western) och Toronto (Eastern).

TV-tablån hittar du längst ner i artikeln.

  • Träningsmatcher pågår mellan 28-30 juli.
  • Play-in / kvalen börjar 1 augusti.

Det återstår att se om de lagen som var ”vinnande” i grundserien kommer att fortsätta på samma spår, eller om det blir några helt oväntade lag som går hela vägen. Nedan är favoriterna att vinna enligt Bet365.

Favoriter att vinna Stanley Cup 2020

  • Boston Bruins
  • Tampa Bay Lightning
  • Vegas Golden Knights
  • Colorado Avalanche
  • St Louis Blues
  • Washington Capitals
  • Philadelphia Flyers
  • Dallas Stars
  • Pittsburgh Penguins
  • Edmonton Oilers

I inbördes ordning.


Spelformat – Western

De fyra högst placerade lagen – St Louis (1), Colorado (2), Vegas (3) och Dallas (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.

Kvalrunda i Western Conference – bäst av fem
Edmonton (5) – Chicago (12)
Nashville (6) – Arizona (11)
Vancouver (7) – Minnesota (10)
Calgary (8) – Winnipeg (9)


Spelformat – Eastern

De fyra högst placerade lagen – Boston (1), Tampa Bay (2), Washington (3) och Philadelphia (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.

Kvalrunda i Eastern Conference – bäst av fem
Pittsburgh (5) – Montreal (12)
Carolina (6) – NY Rangers (11)
NY Islanders (7) – Florida (10)
Toronto (8) – Columbus (9)


Boston Bruins

Grundseriestatistik: 70 GP – 44 W- 14 L – 12 OT – 100 P
Stanley Cup: 6 (-29, -39, -41, -70, -72, -11)

Bruins tycks gå från klarhet till klarhet och får ses som den största favoriten att plocka hem Lord Stanley igen. Man vann Presidents’ Trophy på sina 100 poäng på 70 matcher då grundserien avslutades i förtid.

Målvakten Tuukka Rask har ännu en kanonsäsong och släpper in minst antal mål i ligan (GAA 2,12), och har näst högst räddningsprocent 92,9%. Som backup har Bruins Jaroslav Halak till förfogande som stått 31 av matcherna.

Gamle SSK-bekantingen David Pastrnak delade på Rocket Richard Trophy tillsammans med Ovechkin på 48 mål vardera. Totalt blev det 95 poäng för Pastrnak och 87 för kedjekompisen Brad Marchand.

Ligans kanske bästa tvåvägscenter Patrice Bergeron spelar mellan Pastrnak och Marchand och är högst delaktig både framåt och bakåt (31G-25A-56PTS / +23). Det ryktas om att det blir en ny Selke Trophy till Bergeron, vilket i så fall skulle göra honom till den enda som vunnit Selke fem gånger, vilket säger en del.

Det är ett tufft lag att möta och det finns gott om bredd, förutom ovan nämnda har vi även: David Krejci, Torey Krug, Charles McAvoy och veteranen Zdeno Chara på 43 år.

Bruins är en av favoriterna – och med all rätta. De har vunnit förr och de kan vinna igen. Att förlora i Game 7 i finalen, som förra året, är nog något de helst vill undvika i år.

De fyra högst placerade lagen – Boston (1), Tampa Bay (2), Washington (3) och Philadelphia (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.


Se också: Lista: Det betyder alla NHL-troféer


St Louis Blues

Grundseriestatistik: 71 GP – 42 W- 19 L – 10 OT – 94 P
Stanley Cup: 1 (2019)

De regerande mästarna avslutade säsongen som serieledare i Western Conference. Den ökända baksmällan efter Stanley Cup har man inte sett röken av och Blues har trummat på utan några tecken på mättnad.

Man har en intressant målvaktsduo i Allen/Binnington, där egentligen båda skulle kunna vara nummer ett, men genom Binningtons otroliga utveckling så är det forna ettan Allen som får öppna båsdörren tills vidare.

Något som blir en riktig vitamininjektion för Blues är vetskapen om att man var näst bäst i NHL under grundserien – trots att storstjärnan Vladimir Tarasenko endast spelade 10 matcher pga skada och operation. Han är nu tillbaka och det här laget kan bli ännu giftigare. Förra säsongen hade Tarasenko 68 poäng (33+35) på 76 matcher, och i slutspelet blev det 17 poäng (11+6) på 26 matcher.

Förra säsongen vann Blues genom att först slå ut Winnipeg med 4-2, därefter Dallas med 4-3. I konferensfinalen mot Sharks blev det 4-2 och i finalen ställdes man mot Bruins och vann med 4-3 i Game 7. Inte illa för ett lag som låg sist i ligan i januari.

De fyra högst placerade lagen i Western – St Louis (1), Colorado (2), Vegas (3) och Dallas (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.


Läs också: Guide till återstarten av NHL | Draft & Spelformat


Tampa Bay Lightning

Grundseriestatistik: 70 GP – 43 W- 21 L – 6 OT – 92 P
Stanley Cup: 1 (2004)

Laget som har varit helt outstanding i grundserien de senaste åren, och den här säsongen är inget undantag. Näst flest vinster i ligan och man blev tvåa i Eastern med gjorda mål (245).

Förra året vann man President’s Trophy med hela 128 poäng – näst mest sen President’s Trophy infördes (Detroit hade 131 poäng 1996). Men sen händer något – en total choke – man blir ”swept” med 4-0 mot Columbus, wildcard nr 2, och man hinner knappt reagera innan Bolts är utslagna.

Lagbygget för att gå hela vägen finns helt klart, och det finns matchvinnare i varje lagdel. Tampa var ett av två lag som hade fyra målskyttar med minst 25 mål (Kucherov 33, Stamkos 29, Killorn 26, Point 25).

2018 var man i Eastern Conference Final men föll mot Washington efter att ha tappat 3-2 i matcher. Bolts hade två matchbollar och blev nollade i båda matcherna (0-3 och 4-0). Washington gick sen och vann Stanley Cup.

Får de till den mentala biten så kan de gå hela vägen. Men det är lite oroväckande att de blir ett helt annat lag under press.

De fyra högst placerade lagen – Boston (1), Tampa Bay (2), Washington (3) och Philadelphia (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.


Se också: Lista: De bäst betalda spelarna i NHL


Vegas Golden Knights

Grundseriestatistik: 71 GP – 39 W- 24 L – 8 OT – 86 P
Stanley Cup: 0

Det nyaste laget i NHL har stått för ännu en stabil säsong. Man gjorde sig av med första och enda coachen Gerard Gallant i januari, och ersatte honom med Pete DeBoer som tidigare tränat Sharks och Devils. Innan säsongen pausades hade man en bra form med 11-2-0, och nu hoppas man kunna återgå till att vinna. Stommen som värvades in i expansiondraften är till stor del kvar, och man har genomfört en hel del intressanta transfers. Man fick till exempel in Mark Stone och Max Pacioretty förra säsongen, som båda var något av ”franchise players” i sina forna lag Ottawa och Montreal. Denna säsong har man dessutom plockat in Robin Lehner från Chicago och nu har man en målvaktsduo som ser riktigt giftig ut, även om Fleury kanske är på väg utför, och Lehner kan nog bli förstekeeper. Lägg till en Alec Martinez från ett harvande Kings och det är ett lag som ser riktigt spexigt ut. Martinez var för övrigt med och vann Stanley Cup när Kings vann 2012 och 2014.

Under sin första säsong som organisation gick man nästan hela vägen, men man förlorade i finalen mot Washington Capitals. Det var en häftig säsong för ett lag som precis hade slängts ihop, men Knights lyckades verkligen hänföra staden Vegas under sin första säsong. Går de hela vägen i år?

De fyra högst placerade lagen i Western – St Louis (1), Colorado (2), Vegas (3) och Dallas (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.


Colorado Avalanche

Grundseriestatistik: 70 GP – 42 W- 20 L – 10 OT – 92 P
Stanley Cup: 2 (-96, -01)

Ett av de senaste årens mest intressanta lag, som studsat upp från ligans bottenskikt till ett spektakulärt topplag med prospects. Största affischnamnet får väl sägas vara Nate MacKinnon, som valdes som nummer ett av Avalanche 2013. En riktig all-around-spelare som nog Avs vill säkra upp de närmsta tio åren. Han är 24 just nu.

Hans tre senaste grundseriesäsonger:
74 GP – 39 G – 58 A – 97 P
72 GP – 41 G – 58 A – 99 P
69 GP – 35 G – 58 A – 93 P

En annan yngling som måste nämnas är backen Cale Makar, 21, som stått för 50 poäng på 57 matcher under sin första riktiga säsong. Han medverkade i slutspelet förra året där det blev 6 poäng på 10 matcher.

I Makar och MacKinnon har Colorado en stor trygghet inför framtiden, och då har vi inte ens nämnt finske stjärnskottet Mikko Rantanen, 23. Tyvärr skadades han i februari och missade en del matcher, men han ska vara tillbaka inför återstarten. Innan han skadade sig hade han 41 poäng (19+22) på 42 matcher. Avalanche har något intressant på gång och kan mycket väl lyfta pokalen de närmsta åren, speciellt om målvakten och ”late bloomern” Francouz är så bra som det sägs.

De fyra högst placerade lagen i Western – St Louis (1), Colorado (2), Vegas (3) och Dallas (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.


Washington Capitals

Grundseriestatistik: 69 GP – 41 W- 20 L – 8 OT – 90 P
Stanley Cup: 1 (2018)

Mästarna från 2018 har en fin säsong bakom sig. Ovechkin vann skytteligan och Rocket Richard Trophy tillsammans med Bostons David Pastrnak på 48 fullträffar. Ovechkin blir 35 i september, men än är det krut i bössan. En av världens bästa spelare och man vet alltid när han är på planen med sin typiska stil.

Caps har likt Tampa, varit helt outstanding i grundserien under 10-talet, med tre President’s Trophys (-10, -16, -17), men under slutspelet har de inte varit lika självklara. De har haft lite av en choke-stämpel,och haft svårt att motsvara förväntningarna efter otroliga grundserier. Men så fick Bäckis och Ovechkin till slut vinna Stanley Cup 2018 efter att ha vunnit med 4-1 mot Vegas i finalen.

Förra året däremot, åkte man ut direkt mot wildcardlaget Carolina med 4-3 i matcher.

De fyra högst placerade lagen i Eastern – Boston (1), Tampa Bay (2), Washington (3) och Philadelphia (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.


Philadelphia Flyers

Grundseriestatistik: 69 GP – 41 W- 21 L – 7 OT – 89 P
Stanley Cup: 2 (-74, -75)

Flyers hade sin bästa säsong på länge och var hack i häl på Capitals när säsongen pausades, till deras förtret. Förra året missade de slutspel, men i år var det ingen tvekan om att de skulle nå dit. Kaptenen Claude Giroux hade sin tredje sämsta säsong, poängmässigt med sina 53 poäng (21 + 32), så där finns det absolut mer att hämta. Lyckligtvis tog hans medspelare ett extra ansvar i poängproduktion med Travis Konecny på 61, Sean Couturier, 59; och Jakub Voracek, 56.

Tråkigt nog så har Nolan Patrick, drafttvåan från 2017 inte spelat en match den här säsongen pga migränliknande symptom.

De fyra högst placerade lagen i Eastern – Boston (1), Tampa Bay (2), Washington (3) och Philadelphia (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.


Dallas Stars

Grundseriestatistik: 69 GP – 37 W- 24 L – 8 OT – 82 P
Stanley Cup: (-99)

Dallas har en del profiler och veteraner som hoppas kunna gå långt i år. Inför säsongen kom både Joe Pavelski (Sharks), och Corey Perry (Ducks). Sharks förre kapten Pavelski var free agent och valde att krita på för Stars, medan Perry köptes ut från sitt kontrakt med Ducks och även han blev free agent och valde att sajna för Stars. Båda två har passerat sitt bäst-före-datum, men veteraner brukar som bekant vakna till när det vankas slutspel och de kommer båda att tillföra både rutin och ledarskap.

Poängproduktionen är dock ett problem, och man är ett av de lag som gjort minst antal mål i NHL den här säsongen (180), endast Detroit (145) och Kings (178) har gjort färre. Man väger dock upp det med en stark defensiv då man också släppt in näst minst antal mål den här säsongen (177). Endast Boston är bättre som endast släppt in 174 puckar. Dallas har mycket att tacka Ben Bishop och Anton Khudobin, där den sistnämnde leder räddningsprocent i NHL på 93% den här säsongen (30 matcher spelade). Lossnar det framåt och defensiven fortsätter på samma spår som innan pausen, ja då kan Stars gå långt.

De fyra högst placerade lagen i Western – St Louis (1), Colorado (2), Vegas (3) och Dallas (4) kommer mötas i round robin (alla mot alla), för att få fram deras ”seedning”.


Pittsburgh Penguins

Grundseriestatistik: 69 GP – 40 W- 23 L – 6 OT – 86 P
Stanley Cup: 5 (-91, -92, -09, -16, -17)

Kanske inte en av de största favoriterna det här året, men det går aldrig att räkna ut pingvinerna från Steel City. Ett av de mest pålitliga lagen på 10-talet, och de har inte missat slutspel sedan 2006. Mycket tack vare Crosby (1), Malkin (2) och Fleury (1) som valdes som nummer ett, två och ett under det tidiga 2000-talet.

Noterbart är att 7 av förlusterna kom under de sista 10 matcherna, men det är över fyra månader sen. Pittsburghs stjärnor missade en del av säsongen, vilket givetvis påverkade tabellplaceringen. Crosby missade 28 matcher, medan Malkin missade 14 och Jake Guentzel missade 30.

Inför slutspelet plockade man bland annat in veteranen Patrick Marleau och nygamle Conor Sheary som var med när Pens vann Stanley cup både 2016 och 2017. Tredje gången gillt för Sheary? Man fick även in Minnesotas mångårige forward Jason Zucker som gjorde 12 (6+6) på sina 15 första matcher för Penguins.

Pittsburgh kommer att möta Montreal i en serie om bäst av 5.


Edmonton Oilers

Grundseriestatistik: 71 GP – 37 W- 25 L – 9 OT – 83 P
Stanley Cup: (-84, -85, -87, -88, -90)

Edmonton Oilers blir ett av få hemmalag i och med att Western kommer att spela i Rogers Palace, då Edmonton har valts ut som en av två värdstäder (Toronto är värdstad för Eastern). 97 står det på tröjan, och 97 står det i protokollet. Connor McDavid stod för 97 poäng på 64 matcher (34+63), men hamnade ändå bakom kollegan Leon Draisaitl som stod för hela 110 poäng, vilket innebar att tysken vann Art Ross Trophy säsongen 2019/2020.

Det blir ett speciellt slutspel för Oilers. Bortsett från att man är värdstad, så kommer man även spela utan tidigare lagkamraten Colby Cave, som gick bort i april efter en hjärnblödning.

Frågetecken kommer inte finnas kring offensiven, tvärtom. Däremot behöver Edmonton tajta till där bak och släppa in färre mål än vad man har gjort under grundserien.

Edmonton kommer att inleda mot Chicago i en serie om bäst av 5.


Alla lag som är med i ”slutspelet”

  • Boston Bruins
  • Tampa Bay Lightning
  • Colorado Avalanche
  • Vegas Golden Knights
  • Washington Capitals
  • Philadelphia Flyers
  • St Louis Blues
  • Dallas Stars
  • Pittsburgh Penguins
  • Edmonton Oilers
  • Toronto Maple Leafs
  • Calgary Flames
  • Carolina Hurricanes
  • Vancouver Canucks
  • Nashville Predators
  • Arizona Coyotes
  • Minnesota Wild
  • NY Islanders
  • NY Rangers
  • Florida Panthers
  • Winnipeg Jets
  • Columbus Blue Jackets
  • Montreal Canadiens
  • Chicago Blackhawks

Som fotnot: I januari 2019 hade St Louis Blues 250 i odds vinna hela klabbet, de låg då i botten av ligan. Sannolikheten att de skulle gå och vinna Stanley Cup där och då var 0,4% – något som de sedan gjorde, efter att ha vänt på steken och blivit ett vinnande lag som tog sig till slutspel. Först slog man ut Winnipeg med 4-2, därefter Dallas med 4-3. I konferensfinalen mot Sharks blev det 4-2 och i finalen ställdes man mot Bruins och vann med 4-3 i Game 7. Inte illa för ett lag som låg sist i ligan i januari.

© TVmatchen.nu – Ishockey på TV