Superettanderby, svenskmöte i Stanley Cup och Leicesters titeljakt -Så maxar du tv-sporthelgen V17

Valborgshelg och hyfsat väder är utlovat, men om man vill ha ett alternativ till att raggla runt med studentmössan på svaj och somna i en syrenbuske så finns det även en hel del sport att kolla in. Glöm bara inte att demonstrera på söndag.

Fredag
Varför inte börja helgen med lite amerikansk fotboll från svenska superserien när Uppsala 86’ers tar mot STU Northside Bulls från Solna, avspark klockan 18.30TV4 Sport. Hockey-VM i Ryssland närmar sig med stormsteg, och de sista bitarna ska läggas i Pär Mårts lagpussel. Tre kronor finslipar formen med en match i Västerås mot Tjeckien inom Euro Hockey Tour, visas på TV12 med start 19.30. Om man ska tro tidningarna så börjar Zlatans tid i PSG att närma sig sitt slut, så passa på att se en av hans sista matcher i Ligue 1 när Paris tar emot Rennais klockan 20.30C More. Två av de tippade slutsegrarna av Stanley Cup möts redan nu i andra omgången – Dallas Stars och St Louis Blues – och det med mängder av svenskar på isen. I Stars spelar John Klingberg, Patrik Nemeth , Johnny Oduya och Mattias Janmark. Och i Blues hittar vi Carl Gunnarsson, Alexander Steen, Patrik Berglund och Magnus Pääjärvi. Nedsläpp 02.00Viasat Hockey.

Lördag
På lördagseftermiddagen spelas det Superettanderby i Göteborg mellan GAIS och Örgryte, storebror IFK Göteborg får ursäkta – men det här är årets derbymatch i rikets andra stad. I år är det 119 år sedan lagen mötte varandra för första gången, och det är tre år sedan man gjorde upp i en tävlingsmatch då ÖIS har några tuffa säsonger bakom sig i Division 1 Södra. Storpublik väntas till Gamla Ullevi och matchen visas på C More med start 15.00. Klockan 18.45 är det premiär för årets GP i Speedway i slovenska Krsko. TV10 och Viaplay direktsänder hela säsongen och på lördag finns det hela tre svenska förare med i startfältet: Antonio Lindbäck, Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren. Om Dallas mot St Louis är den mest intressanta matchen i Stanley Cups västliga konferens, så får Washington Capitals och Pittsburgh Penguins uppgörelse sägas vara det samma i öst. Lagen har en historisk rivalitet och dessutom två av hockeyns absolut största stjärnor i Aleksandr Ovetjkin och Sidney Crosby. Även här återfinns en hel del svenskar, bland andra Niklas Bäckström och Andre Burakovsky i Capitals och Carl Hagelin i Penguins. Matchen börjar 02.00Viasat Hockey. Vill man sedan ägna natten åt att se två män slå varandra blodiga till publikens stora jubel så visar Viasat Fighting svenske Badou Jacks titelförsvarsmatch mot rumänsk-kanadensiske Lucian Bute med start klockan 03.00.

Söndag
Söndagen då? Jodå, det finns en hel del att titta på här också. Många trodde nog att spanska La liga redan var avgjord för ett par veckor sedan till Barcelonas fördel, men i och med katalanernas tveksamma form på sistone har de båda Madrid-lagen i princip kommit i kapp. En vinst borta mot Betis är därför ett måste om titeldrömmarna ska infrias hos de blåröda, matchen visas 12.00TV3 Sport. För Formel 1-sugna så körs sedan Rysslands GP igång klockan 14.00Viasat Motor. Dagens mest intressanta match i fotbollseuropa spelas i Manchester klockan 15.00, då United tar emot Leicester som kan vid vinst kan säkra en av de mest sensationella titlarna någonsin i engelsk fotboll. De röda jävlarna å sin sida måste vinna om hoppet om en plats i nästa års Champions League ska fortsätta leva, visas på Viasat Fotboll. I Allsvenskan tar Hammarby emot Gif Sundsvall hemma på Tele2 och Malmö möter Häcken på Swedbank, båda matcherna startar 17.30 och visas på  C More. Vill man sedan se mer boll så möts Lazio och Inter i Serie A klockan 20.45Viasat Fotboll. Inter har en ytterst lite chans att snuva Roma på den sista Champions League-platsen men då måste resultaten gå Milan-lagets väg.