Handbolls-VM 2019 – Det här är Sveriges mästerskap

Sverige imponerar såhär långt under VM-mästerskapet i Danmark och Tyskland. Samtliga matcher har slutat med seger för det svenska laget som verkligen har levt upp till förväntningarna, och mer därtill. Laget är bra, bättre än på länge till och med, men det är först nu när mellanrundan tar fart som Sverige kommer att ställas på de riktigt svåra proven. På måndag väntar lillebror Norge men innan det, Tunisien redan ikväll. 

Ett mästerskap helt i Sveriges smak 

Det mesta är tjo och tjim i det svenska lägret under detta världsmästerskap som utspelar sig i Danmark och Tyskland. Inte en enda förlust såhär långt in i turneringen och vunnen grupp i förstarundan. Nu är Sverige vidare till den så kallade mellanrundan där det väntar matcher mot Tunisien, Norge och värdnationen Danmark. Tuffa matcher minst sagt och en chans för det svenska landslaget att bevisa att man minsann är att räkna med när det kommer till medaljdiskussioner, något vi inte är alltför bortskämda med under de senaste åren. 

Redan ikväll, lördag, spelar Sverige mot Tunisien i en match som man tippas vinna. Utan att på något sätt skriva ner motståndarna ifrån Nordafrika ska Sverige vara både ett och två nummer för stora. Tunisien gick vidare till mellanrundan men plockade inte med sig ett enda poäng vilket placerar laget hopplöst sist i gruppen. Segrarna som man tagit har kommit emot de svagare nationerna medans matcherna mot både Norge och Danmark slutat med klara förluster. Går allt som planerat kommer det här sluta med ytterligare en svensk seger och en helt magisk inledning på detta mästerskap. 

Jättematch på måndag kväll 

Ingenting ska skrivas ut i förväg men skulle Sverige vinna mot Tunisien så väntar en ytterst viktig match på måndag kväll mot Norge. Inte bara det faktum att det är just Norge vi ställs mot, en seger på måndag kan dessutom säkra en plats i semifinalen för det svenska landslaget. Det stora samtalsämnet inför måndagens supermatch har handlat om Sveriges fördel gentemot Norge då svenskarna får en hel dags längre vila jämfört med norrmännen. Fördel eller inte, men det var länge sen ett svenskt landslag kunde gå in med en så bra känsla mot Norge i en handbollsmatch som man gör inför måndagen, obesegrade och förhoppningsvis utvilade och fräscha i benen. 

Vinst mot Norge för Sverige och man är klara för semifinal, oavsett resultat mot Danmark i den sista matchen. Väl där är det fortfarande oklart kring vilket lag som väntar men ifrån den andra gruppen, grupp E, ligger Kroatien, Tyskland, Frankrike och Spanien i läge för att nå nästa omgång. 

Sveriges spelschema (Tablå för handbolls-VM här!

19/1 Tunisien – Sverige 

21/1 Sverige – Norge 

23/1 Danmark – Sverige 

Status i det svenska lägret 

För Sveriges del är det inte mycket som stör inför fortsättningen, för tillfället. Skadan på den så viktiga Jim Gottfridsson var såklart otroligt tung och det råder inga tvivel om att han kommer saknas när det drar ihop sig. Styrkan i årets upplaga av det svenska landslaget är dock bredden. Det är länge sen Sverige kunde ställa upp med ett så brett och kompetent lag som man gör i detta mästerskap. Lyckligtvis nog för Sverige och alla svenska fans kom det positiva nyheter kring Gottfridssons skada under gårdagen. Att han missar mellanrundan är bekräftat men sedan ska det finnas det små förhoppningar om att 26-åringen ska kunna vara med och delta. 

Skytteliga VM 2019 

  • Mikkel Hansen – 35 mål 
  • Uwe Gensheimer – 31 mål 
  • Arnor Thor Gunnarsson – 31 mål 
  • Youssef Ali – 30 mål 
  • Timur Dibirov – 30 mål 
  • Erwin Feuchtmann – 30 mål 
  • Kiril Lazarov – 30 mål