Vem är Henrik Stenson?

Henrik Stenson kallas ofta för Sveriges bästa herrgolfare genom tiderna. Bland meriterna kan nämnas att han var den förste svenske manliga golfaren att vinna en så kallad Major (en av de 4 största tävlingarna). Han tog även silver i OS, då golfen gjorde comeback i olympiska sammanhang 2016 i Rio de Janeiro.

Henrik Stenson bakgrund

Henrik växte upp i Göteborg, och började spela golf som 12-åring. När han var 15 år så gick flyttlasset för familjen till Skåne och Barsebäcks GCC. Då började golfen gå riktigt bra och han slutade med andra sporter. Vid 23 års ålder så blev Henrik professionell golfspelare, och redan året efter så vann han penningligan på den näst största touren i Europa, Challengertouren. Denna vinst gjorde att han kvalificerade sig för PGA touren 2001, och 2001 vann han sin första europatourseger i Birmingham. Sedan gick det trögt under ett par säsonger, under de åren så jobbade han hårt med att förbättra sin sving. Resultaten började komma under 2005, och 2006 så tog han sig in på världsrankingens topp 20. Det gjorde att han kom med i det europeiska Ryder Cuplaget, och under Ryder Cup så var han den som sänkte den avgörande putten då Europa slog USA. I och med dessa framgångar så tog sig Henrik upp bland de riktigt stora inom golfen, och där har han hållit sig kvar sedan dess.

Framgångar för Henrik Stenson under 2007-2009

Åren 2007-2009 var riktigt framgångsrika för Henrik. I februari 2007 vann han det inofficiella världsmästerskapet i matchspel, i konkurrens med bland annat Tiger Woods. Vinsten gav honom 9,9 miljoner kronor. I och med denna titel så tog sig Henrik upp till femteplats på världsrankingen. Innan Henrik blev femma på rankingen så var den högsta placeringen för en svensk manlig golfspelare en sjundeplats (Jesper Parnevik). 2008 gav några fina placeringar med en andraplats i Quatar Masters och en fjärdeplats i PGA Championship som de främsta framgångarna. 2009 vann han ”The Players Championship” som räknas som den största golftävlingen i världen, förutom de fyra Majortävlingarna. Henrik sa då att det var hans karriärs största framgång, och han tog sig upp till fjärdeplats på världsrankingen. 

Största framgången i karriären för Henrik Stenson

Mellan 2009 och 2015 så hade Henrik stabila resultat inom golfen. 2013 var speciellt framgångsrikt. Framgångarna det året gjorde att han vann Jerringpriset 2014 som röstas fram av idrottsintresserade svenskar. Många tycker att det är det finaste priset man kan få i Sverige, och ett tecken på att man är omtyckt som idrottsman. Anledningen till att han vann detta var som sagt det magiska året 2013. I september 2013 vann han TOUR Championship by Coca-Cola som spelas i Atlanta, USA vilket gjorde att han också vann FedEx Cup (PGA tourens penningliga). FedEx Cup är som ett slutspel inom golf, där de spelare som vunnit mest under året deltar. Nästa framgång kom i november då Henrik vann DP World Tour Championship och med detta tog han också vinsten i Race to Dubai (europatourens penningliga). Henrik är hittills den ende spelaren genom tiderna som under samma säsong vunnit både FedEx Cup och Race to Dubai. Dessa vinster gav honom hans hittills högsta plats på världsrankingen, en tredjeplats. 

ATLANTA, GA – SEPTEMBER 22: Henrik Stenson of Sweden celebrates with the FedExCup on the 18th green after winning the TOUR Championship by Coca-Cola and the FedExCup Playoffs at East Lake Golf Club on September 22, 2013 in Atlanta, Georgia. (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Första Majorvinsten för Henrik Stenson 

Året 2016 är historiskt inom golfen, då sporten gjorde comeback i OS efter 112 års frånvaro. Stenson var i god form inför de olympiska spelen och slutade på en andraplats. Vinnaren i OS var en god vän till Henrik, Justin Rose. Under 2016 så vann han även europatourens penningliga för andra gången, mycket tack vare hans Majorvinst i British Open, eller som det numera heter The Open Championship. Sättet han vann The Open på var magnifikt. Inför slutrundan så hade Henrik och Phil Mickelson dragit ifrån övriga spelare, och vinsten var en uppgörelse mellan de två. De följdes åt under slutrundan med bländande spel. På det 18:e hålet gör Henrik en birdie och vinner med tre slags marginal. Deras duell har sagts av golfkunniga vara den största duellen sedan 1977, och anses redan nu vara historisk. Många svenskar följde slutrundan i direktsänd tv, och vill man se golf på tv så kan man hitta mer info om golftävlingar här. All info finns på tvmatchen.nu

Henriks största konkurrenter

Dustin Johnson, Justin Thomas och Jordan Spieth är några av de spelare från USA som utmanar Henrik hela tiden. Bland de europeiska spelarna så är OS-vinnaren Justin Rose, Sergio Garcia samt Rory McIlroy ofta med i täten i golftävlingarna. Justin Rose är just nu rankad etta i världen. Henrik Stenson har halkat ned till en 27:e plats. Tiger Woods som var en stor konkurrent i början av Henriks karriär har gjort en makalös comeback inom golfen. 2017 var Woods rankad på 656:e plats i världen, och under 2018 tog han sig upp till en 13:e plats på världsrankingen. Stenson är inte bäste svensk på världsrankingen, Alex Norén ligger på en 21:a plats. Andra svenskar på världsrankingen är Alexander Björk på 60:e plats och Marcus Kinhult som just nu har plats 154.

Stenson inför 2019

Om Henrik får slippa skadeproblemen från 2018 så kan han absolut avancera på världsrankingen. Enligt oddsmakarna så har han goda chanser i de kommande tävlingarna. Under januari så spelar Henrik 2 tävlingar i Förenade Arabemiraten, Abu Dhabi Golf Championship och Dubai Desert Classic. Får han ett par bra resultat där så kan 2019 bli ett riktigt intressant år för Stenson och svensk golf. Henrik Stenson är fortfarande Sveriges bäste golfare.

Ni hittar alla golfsändningar på TV & Stream här

Henrik Stensons segrar i karriären

 • 2001 Benson and Hedges International Open
 • 2004 The Heritage
 • 2006 Qatar Masters
 • 2006 BMW International Open
 • 2007 Dubai Desert Classic
 • 2007 WGC-Accenture Match Play Championship
 • 2012 SA Open Championship
 • 2013 DP World Tour Championship
 • 2014 DP World Tour Championship
 • 2016 BMW International Open
 • 2016 The Open Championship

PGA-Touren

 • 2007 WGC-Accenture Match Play Championship