-->
Friidrott / Diamond League Friidrott. (Foto: Pocky Lee / Unsplash)

SVT förlänger friidrottsrättigheter

Nu blir det ännu mer Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Khaddi Sagnia i SVT. Avtalet med Svenska friidrottsförbundet förlängs i ytterligare fem år, och SVT säkrar därmed rättigheterna till Finnkampen och en rad andra populära friidrottsevenemang.

– Vi är väldigt glada att ha säkrat ett starkt friidrottsutbud i SVT i många år framöver. Friidrott är en av Sveriges populäraste sporter och lockar en stor och bred tv-publik, inte bara på de största mästerskapen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I rättighetsavtalet ingår förutom klassikern Finnkampen även Diamond League-tävlingen Bauhausgalan på Stockholms Stadion, SM, Folksam Grand Prix-touren och Nordenkampen. Avtalet sträcker sig över 2025.

– Svensk friidrott är i ett läge där de närmaste åren kan bli väldigt intressanta. I Duplantis och Ståhl finns två lyskraftiga världsstjärnor som sannolikt blir ännu bättre framöver. Strax därunder finns flera starka namn som är i sin bästa ålder för att prestera och där bakom ovanligt många unga, offensiva idrottare med mycket spännande framtidsutsikter, säger SVT:s friidrottskommentator Jacob Hård.

Rättighetsavtalet med Svenska friidrottsförbundet förstärker ett redan omfattande friidrottsutbud i SVT. Sedan tidigare har SVT rättigheterna till VM 2022Diamond League (delat med TV4/CMore) till och med 2024 samt EM inomhus och utomhus till och med 2023. Dessutom sänder SVT flera inomhustävlingar med bland andra Armand Duplantis under våren.

Friidrott i SVT 2021
9 februari: World Indoor Tour, Liévin, Frankrike
17 februari: World Indoor Tour, Torun, Polen
4-7 mars: Inomhus-EM, Torun, Polen
4 juli: Bauhausgalan, Stockholm
27-29 augusti: SM, Borås
4-5 september: Finnkampen, Stockholm
Folksam Grand Prix: 3 deltävlingar, datum ej fastställda
Diamond league: 7 tävlingar, datum ej fastställda